Cum să îţi determini copilul să aibă un stil de viaţă sănătos?

În zilele noastre se observă existenţa unor probleme serioase în ceea ce priveşte starea de sănătate a copiilor şi condiţia fizică a acestora. Ele pot fi evitate prin practicarea sportului şi prin menţinerea unui stil de viaţă sănătos.
În zilele noastre se observă existenţa unor probleme serioase în ceea ce priveşte starea de sănătate a copiilor şi condiţia fizică a acestora. Ele pot fi evitate prin practicarea sportului şi prin menţinerea unui stil de viaţă sănătos.

Rata obezităţii în rândurile copiilor sub 18 ani este foarte crescută, în unele ţări depăşind chiar numărul de cazuri de obezitate instalată la vârsta adultă. Mai mult chiar, în ultimul timp doctorii au început să diagnosticheze şi copiii cu boli pe care în principiu le regăsim la adulţi, multe dintre aceste afecţiuni fiind asociate cu o formă fizică slabă. Şi nu doar fizicul este afectat de aceste probleme, ci şi starea psihică a celor mici, deoarece se ştie că obezitatea poate produce depresii, poate scădea încrederea în sine şi poate provoca rezultate slabe la şcoală, prin impactul pe care îl are asupra imaginii personale.

Avem câteva sfaturi care te pot ajuta şi pe tine, şi pe cel mic:

Ajută-l pe cel mic să capete obiceiuri alimentare sănătoase


Dacă se învaţă din copilărie să mănânce alimente nutritive şi sănătoase, aceste obiceiuri se vor perpetua şi în continuare.
Este bine să îl obişnuieşti pe cel mic să consume 5 sau 6 porţii mai mici de-a lungul unei zile, decât să mănânce rar şi mult.

Încurajează exerciţiul fizic

Sportul poate fi practicat cu succes chiar de la vârste foarte mici. Nu trebuie să îţi transformi copilul într-un atlet de performanţă, dar trebuie să îl înveţi importanţa exerciţiului fizic pentru organism. La vârste foarte fragede, jocurile de tot felul şi exersarea abilităţilor de mers şi alergat sunt cele mai utile. Mai tarziu, jocurile în echipă, competiţiile sportive de tot felul îl vor face pe cel mic să îşi îmbunătăţească performanţele fizice. Tot ce trebuie să faci este să îţi înveţi copilul că un mod de viaţă sănătos implică şi activitate fizică, iar acest lucru îl poţi demonstra chiar şi numai prin ieşiri la iarbă verde în week-end sau prin excursii în vacanţe.
Când va mai creşte, cel mic va alege singur.

Susţine-l mereu pe cel mic şi oferă-i motivaţie de tip pozitiv


Copiii sunt uneori reticenţi când vine vorba să facă sport. Unora li se poate părea că îşi pierd timpul, că nu li se potriveşte nici un sport sau că pur şi simplu nu pot să facă ce li se cere. În astfel de cazuri, menţine-ţi atitudinea pozitivă şi oferă-le sprijinul tău. Încearcă să faci în aşa fel încât toate aceste activităţi să fie plăcute şi distractive. Cel mic trebuie să perceapă sportul ca pe o activitate care îi aduce bucurie, şi nu ca pe una care îi provoacă stres.

Recompensează comportamentul potrivit


Este foarte important să îi recompensezi pe copii atunci când fac sport sau când se hrănesc sănătos.
Astfel, îi vei încuraja să îşi păstreze şi în viitor acest comportament, ştiind că îţi face şi ţie plăcere, dar le aduce şi lor beneficii. Participă împreună cu cei mici la activităţi sportive. Beneficiile acestui sfat sunt destul de clare. Tu caştigi sănătate şi formă fizică, iar copiii au un partener plăcut de distracţie. În acelaşi timp, petrecerea unor momente plăcute împreună va strânge şi mai mult legăturile dintre voi.

Practică ceea ce predici

Fii chiar tu un model pentru tânara generaţie. Cei mici acumulează extrem de mult şi au tendinţa de a-i imita pe cei din familie şi din imediata apropiere. Dacă îşi vor vedea parinţii sănătoşi, fericiţi şi plini de energie, cu siguranţă şi cei mici vor vrea să fie la fel.
Mai mult chiar, credibilitatea ta va creşte în faţa copiilor, dar nici modul tău de viaţă nu va avea de suferit.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod