Cum intretii relatia cu bona-menajera?

Din cauza lipsei de timp de cele mai multe ori suntem puse in situatia de a apela la ajutorul cuiva care sa suplineasca lipsa noastra, respectiv a mamei.

Din cauza lipsei de timp de cele mai multe ori suntem puse in situatia de a apela la ajutorul cuiva care sa suplineasca lipsa noastra, respectiv a mamei.

Nu suntem foarte incantate, este totusi vorba de cineva din afara familiei. Acest cineva va avea acces la intimitatea noastra si in plus de asta va trebui sa il si platim.

Auzim de multe ori: "Ce pretentii are! Fara nici o scoala, vrea atatia bani doar sa stea cu copilul!" sau "Muncesc ca sa impart banii cu ea!(bona)"; "Fara nici o calificare si vrea atatia bani doar ca sa dea cu aspiratorul si sa calce o camasa".

Total gresit!

Cea care va face menajul nu trebuie obligatoriu sa aiba o scoala de menaj, insa trebuie sa aiba experienta, trebuie sa stie ce presupune munca in gospodarie, de la curatul vaselor la spalat si calcat lenjeria.

Trebuie sa fie o buna gospodina si sa fie bine organizata ca sa faca fata pretentiilor jobului, deci asta se plateste! Evident asta implica si munca si timpul in care se desfasoara aceasta activitate, timp de care, de obicei nu dispui.

Platesti o persoana care are grija de copilul tau, platesti faptul ca acest copil este in siguranta, este supravegheat, ingrijit, educat, platesti pe cineva care sa iti tina locul, platesti linistea ta, chiar daca cel mic doarme, se joaca sau mananca.

Cum ma port bona-menajera? In primul rand respectul este cel mai important, pentru ca este o relatie dintre doua parti, una care plateste si una care munceste cinstit pentru acesti bani.

Nu este o relatie de familie, nici de prietenie. Ce nu trebuie insa sa lipseasca este comunicarea si intelegerea, astfel incat colaborarea sa fie cat mai placuta.

Tin cont de sfaturile bonei-menajere? Este bine sa vorbim sa ii aflam parerea, poate are cateodata si dreptate sau poate greseste fara intentie, din dorinta de a face ceva mai bine. Este bine sa ii spui care sunt obiceiurile casei, unde are voie sa umble si unde nu, daca vreti sa aiba initiative sau sa faca doar ceea ce ii ceri, adica un fel de fisa a postului.

Carte de munca sau nu? Femeia poate sa isi plateasca singura asigurarile medicale si taxele pentru pensie.
Unele dintre ele se angajeaza prin firme de curatenie sau leasing de personal.

Cand isi ia bona sau menajera concediu? De obicei se ia concediu atunci cand familia pleaca si ea in concediu, de sarbatori sau de comun acord in alta perioada a anului. Concediul se plateste daca nu integral, macar 50% pentru a nu pierde bona. De obicei acesta este regula.

Imprumut bani menajerei? Sunt cazuri in care iti sunt solicitate sume in avans pentru diferite motive. Desi poate sunt persoane bine intentionate si chiar au nevoie de bani este bine sa te gandesti foarte bine inainte de a lua aceasta decizie.

In mod normal, nu se imprumuta cu bani, pentru ca nicaieri nu se plateste munca in avans. Poate interveni ceva si atunci nu iti mai poti recupera banii. Cel mai bine este sa stabilesti zile fixe pentru salariu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod