Cum decorez un apartament inchiriat?

Traiul intr-un apartament inchiriat este, din pacate, optiunea foarte multor persoane, in principal din cauza imposibilitatii sau dificultatii financiare de a achizitiona o locuinta proprie.

Traiul intr-un apartament inchiriat este, din pacate, optiunea foarte multor persoane, in principal din cauza imposibilitatii sau dificultatii financiare de a achizitiona o locuinta proprie. O data cu adaptarea la acest stil de viata, este necesara si adaptarea la o alta problema aparent minora, dar care poate ridica numeroase semne de intrebare - cum pot decora apartamentul inchiriat, astfel incat in camerele respective sa nu apara modificari deranjante pentru proprietar si nici sa nu fie necesare reparatii ulterioare majore?...

Iata o problema dificila si din punct de vedere al creativitatii. Sa nu mai spunem de proprietarii care cer inca de la inceput chiria pe cateva luni in avans si/sau o garantie financiara, care nu va fi returnata chiriasului decat la expirarea contractului de inchiriere si doar in conditiile in care apartamentul nu va necesita reparatii - deloc sau minore, inainte de sosirea in spatiul respectiv a unei alte persoane sau familii.

Avand in vedere facturile "clasice" intretinerii unei case - electricitate, apa, caldura, gaze, telefon etc., "rezerva" de bani alocata designului interior al apartamentului se subtiaza pe zi ce trece.

In aceste conditii, planurile de redecorare raman intotdeauna pe ultimul loc, in cazul in care ajung sa fie schitate...

Iata insa cateva sfaturi care te pot ajuta sa economisesti bani atunci cand iti decorezi apartamentul proaspat inchiriat:

1. Daca esti o mare amatoare de obiecte decorative si doresti ca acestea sa iti impodobeasca peretii, foloseste cuie cat mai mici si fine posibil pentru agatarea tablourilor de perete. O alta varianta ar fi sa alegi obiecte decorative de mici dimensiuni, cum ar fi mastile. In acest fel, la finalul contractului de inchiriere, proprietarului sau chiar tie va va fi usor sa astupati gaurile din perete cu putin ipsos.

2. In cazul in care apartamentul inchiriat este complet mobilat, este recomandabil sa acoperi elementele de mobilier cu pleduri sau cuverturi asortate atat cu stilul de design interior ales, cat si cu paleta cromatica folosita in incaperea respectiva. Acest lucru te ajuta sa eviti unele accidente nefericite, cum ar fi murdarirea sau patarea mobilei, pastrand, in acelasi timp, un stil de design interior adecvat personalitatii tale. Nu uita ca mobila (si multe alte lucruri...) vor fi verificate de catre proprietar, la plecarea ta din apartament!

3. In cazul in care scaunele puse la dispozitia ta de catre proprietar sunt tapitate, te sfatuim sa achizitionezi pernute decorative speciale pentru scaun, care pot fi spalate la masina, sau, la fel ca in cazul mobilierului, cuverturi asortate.
Aceste mici obiecte te vor ajuta sa protejezi scaunele si te vor scuti de neplaceri la incheierea contractului de inchiriere...

4. Daca vrei sa protejezi masuta de cafea - se stie ca marginile acesteia se deterioreaza foarte usor, din cauza contactului permanent cu diferite alte obiecte, poti opta pentru autocolante, care se gasesc in toate magazinele de specialitate, conferind culoare, viata si protectie lemnului. Poti alege o nuanta apropiata cu cea a lemnului din care este confectionata masuta, pentru mentinerea echilibrului.

In cazul in care aceasta optiune nu este pe placul tau, iti ramane intotdeauna la dispozitie un geam de sticla sau o oglinda pe care o poti aseza deasupra masutei de cafea, pentru a-i proteja suprafata.

Cu putina imaginatie, acest obiect decorativ se poate transforma intr-o adevarata vitrina sau galerie foto - asaza sub geamul de sticla poze cu membrii familiei, cu prietenii sau alte mici obiecte decorative "pliabile", adaugand in acest fel stil si personalitate spatiului de locuit, fara a deteriora obiectele existente in apartamentul proprietarului.

5. Un covoras este ideal pentru protejarea podelei, mai ales daca aceasta este acoperita cu parchet.

In plus, in cazul in care nu iti place culoarea parchetului sau felul in care este intretinuta podeaua, un covoras va transforma complet aspectul neplacut al incaperii si va "actiona" ca liant intre diferitele parti ale camerei.

6. De ce sa nu recunoastem, intotdeauna exista posibilitatea inchirierii unui apartament care nu a fost reconditionat dupa plecarea ultimilor chiriasi si, astfel, te poti trezi cu mici gauri sau crapaturi in pereti... Nu vei putea vopsi sau tapeta peretii decat cu permisiunea proprietarului, lucru care nu se intampla frecvent. Insa poti masca defectiunile peretilor cu ajutorul operelor de arta, al tablourilor sau al plantelor inalte.

In ceea ce priveste proprietarii (putini la numar...) care accepta varuirea peretilor de catre chiriasi, mai mult decat sigur ca ti se va permite varuirea intr-o anumita culoare, iar cea mai frecventa alegere o reprezinta culoarea galbuie, crem sau un bej foarte deschis. In calitate de chirias, va trebui sa te asiguri ca ai suficienta vopsea pentru orice retusuri care pot fi necesare mai tarziu.

7. In mod obisnuit, exista storuri, perdele, draperii sau jaluzele la ferestrele oricarui apartament.
Acestea confera atat intimitate celui care locuieste in acel spatiu, cat si protectie fata de razele soarelui. Pentru a adauga mai multa culoare si stil ferestrei, opteaza pentru perdele vaporoase, din materiale fluide, gen organza (pentru un buget mai mare) sau voal (pentru un buget obisnuit), in culori atragatoare si calde.

Daca nu ai la dispozitie resurse financiare impresionante, asigura-te ca locuinta ta beneficiaza de strictul necesar, urmand ca, treptat, sa economisesti bani si pentru proiecte decorative de amploare. Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa transformi apartamentul inchiriat intr-un spatiu confortabil si plin de personalitate. Cel putin pana la proxima mutare, un spatiu care nu iti apartine va deveni ceea ce cu totii ne-am dori sa numim "acasa"...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod