5 factori principali care favorizează obezitatea la copii

Numărul cazurilor înregistrate la copiii sub 5 ani s-a mărit cu 18% în ultimii zece ani. Ce influenţează acest aspect şi ce poate să facă o mamă ca să prevină?
În prezent, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu vârstă între 15-64 de ani. Însă, specialiştii avertizează că numărul copiilor sub 5 ani care suferă de obezitate este cu 18% mai mare şi este în continuă creştere.

„Este absolut normal ca cei mici să câştige kilograme în plus pe măsură ce cresc, însă dacă aportul caloric depăşeşte necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proporţională cu înălţimea specifică vârstei, în acest caz putem vorbi de obezitatea infantilă.
La nivel european, numărul copiilor supraponderali creşte anual cu 400.000 şi deşi statisticile sunt alarmante, nu par să îngrijoreze pe nimeni. Totuşi, obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece reprezintă precursorul apariţiei bolilor de sănătate specifice vârstei adulte: tensiunea arterială crescută, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afecţiunile cardiace.”,
explică Dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei de chirurgie al Spitalului Sf.
Constantin şi Centrului Bariatric din Braşov.


Alimentaţia şi factorii genetici sunt de vină


Obezitatea poate apărea la orice vârstă şi poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, însă majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viaţă al plusurilor şi minusurilor: alimentaţia nesănătoasă este în exces, iar activităţile fizice sunt minime. Copiii se află în perioada de dezvoltare, astfel că, spre deosebire de adulţi, au nevoie în mod constant de o rezervă suplimentară calorică şi nutritională, care să le alimenteze necesarul zilnic atât pentru dezvoltare, dar şi pentru procesul de creştere.
Însă, atunci când cei mici ajung să consume mai multe calorii decât au nevoie, vor începe să acumuleze kilograme în plus.

„Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat când vorbim despre obezitatea infantilă, întrucât în foarte multe cazuri copilul obez ajunge să devină un adult obez şi să moştenească predispoziţiile pentru bolile părinţilor săi", explică Dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Spitalului Sf.
Constantin şi Clubului Bariatric Braşov.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod