Insomnie

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

Metabolismul este încetinit, ridurile sunt mai accentuate şi funcţiile cerebrale mai puţin alerte. Sunt doar câteva dintre lucrurile care se întâmplă dacă nu dormi suficient!

Recomandările legate de o alimentaţie sănătoasă şi un program de sport efectuat cu regularitate au un impact semnificativ pentru organismul nostru. Însă, un lucru pe care adesea îl minimalizăm, dar care are cel mai mare beneficiu pentru corp este somnul. Poţi să mănânci sănătos şi să faci exerciţii cu regularitate, însă dacă nu dormi suficient atunci totul va fi în zadar, susţin specialiştii. "În primul rând trebuie să considerăm somnul ca fiind o prioritate pentru sănătatea corpului.

Tot timpul recomandăm o alimentaţie sănătoasă şi multă mişcare, dar ar fi bine să ne concentrăm mai mult şi asupra somnului", avertizează dr. Harneet Walia, un specialist în rezolvarea tulburărilor legate de somn.

Somnul şi cele şapte ore de somn obligatorii pe noapte au un impact senzaţional asupra sănătăţii. Iată ce se întâmplă dacă nu dormi suficient:

 

1. Te îngraşi mai uşor


Lipsa de somn creşte nivelul unui hormon care declanşează senzaţia de foame şi vei fi tentată să mânânci mai mult, arată un studiu. Deși în timpul somnului, funcțiile organismului se încetinesc, iar consumul de calorii scade dramatic, totuși un somn odihnitor și de o durată potrivită te ajută să slăbești.

Și asta pentru că, în stare de veghe prelungită, survin schimbări hormonale cu efecte directe asupra apetitului și a metabolismului. Cei doi hormoni responsabili pentru reglarea funcționării metabolismului sunt leptina (care creează senzația de sațietate) și grelina (care declanșează senzația de foame). Atunci când somnul durează puțin sau ai un stil neregulat de odihnă, nivelul leptinei scade și cel ar grelinei crește, astfel că vei simți mai intens senzația de foame.

2. Apar dureri de cap mai frecvente


Potrivit cercetătorilor, între 35 şi 58% dintre persoanele care suferă de apnee în somn (pauze respiratorii repetate pe timpul nopţii) se trezesc dimineaţa cu dureri de cap. De asemenea, nerespectarea unui program strict de somn favorizează apariţia migrenelor.

3. Rişti să faci diabet şi alte boli grave


Deoarece lipsa somnului are un efect negativ asupra modului în care celulele reacţionează la insulină, riscul de a te îngrăşa, de a face diabet zaharat sau alte boli de inimă este mai mare, susţin specialiştii. Acest lucru are legătură cu faptul că grăsimile rămân în sânge, lucru care favorizează apariţia unor afecţiuni grave.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod