Pisicile batrane au nevoie de mai multa grija...

Iti oferim cateva sfaturi usor de pus in practica, pentru a-ti ingriji prietena de suflet "ca la carte":

  • Pune prin casa mai multe castronase cu apa proaspata si lasa-l pe cel cu mancare la indemana pisicii. La batranete, felinele au tendinta de a bea mai putina apa, motiv pentru care se pot deshidrata usor. Daca au insa permanent apa la indemana, isi vor aminti sa bea mai des.

Poti chiar sa urmaresti daca pisica ta bea suficienta apa de-a lungul unei zile; in cazul in care refuza sa bea timp indelungat, trebuie sa soliciti sfatul veterinarului.

  • Respecta toanele pisicii tale.
    Daca nu are chef sa fie luata in brate sau mangaiata, nu insista.

  • Incearca sa o provoci sa faca miscare zilnic. Fie ca este vorba de joaca sau sa-i castigi, pur si simplu, atentia, gaseste modalitati prin care "batranica" poate parasi culcusul calduros fara regrete. Cumpara-i jucarii atractive sau "invit-o" sa se joace; daca la un moment dat refuza sa se mai joace sau oboseste, respecta-i dorinta.

  • Pisicile batrane au nevoie de mai multe proteine in alimentatie, pentru a-si mentine greutatea si buna functionare a sistemului imunitar.
    Ofera-i, astfel, hrana cu mai multe proteine sau preparate speciale pentru pisicile in varsta.

  • Totodata, pisicile "de varsta a treia" pot avea nevoie de anumite suplimente alimentare sau vitamine. Poti cere sfatul medicului veterinar, care iti va indica complexul de vitamine necesar animalului tau de companie.

  • Incepand cu varsta de sapte ani, pisica ta va avea nevoie de mai multe vizite la medic. Discuta, asadar, cu veterinarul si fa-i pisicii controale si analize de sange si urina cel putin de doua ori pe an, pentru a identifica din timp orice problema de sanatate.

  • Verifica-i si mobilitatea articulara, cerandu-i medicului sa iti indice daca este nevoie sa-i administrezi felinei tale medicamente speciale pentru artroza (o problema frecvent intalnita la pisicile "in etate").
    Ce poti face tu? Aplica-i, din cand in cand, cate un prosop incalzit pe articulatia afectata.

  • Nu uita de... rasfat! Daca are parul lung sau blanita deasa, peri-o frecvent, usor, mangaind-o si vorbindu-i bland. Pisica va raspunde tonului tau calm prin tors sau va motai multumita in bratele tale. Daca nu-ti place sa doarma cu tine, ii poti pregati un culcus moale, calduros, ferit de curent sau schimbari bruste de temperatura. Astfel, o vei face fericita si ii vei asigura o batranete linistita.

Articolul a fost realizat cu ajutorul cartii "50 de sfaturi pentru ingrijirea pisicii" de Arden Moore, aparuta la editura House of Guides.

 

Comentarii (4)


  • niycolle pe 23 Oct 2008, 20:02
    xsdasdas

    dsada da asa e e fffrumos sa ai o p[isi ca trebuoie sa o invcvrtirjesti lml;zjdl;s:P

    0
    0

  • adelae pe 24 Oct 2008, 09:34
    micutza mea

    am 2 pisicutze,mama THALYA si fiul OLCY.in anii nostrii ea are 8 iar el 6.citind aceste sfaturi date de d-vs mi-am adus aminte de ea knd era micutza.chiar sunt membrii ai familiei pt k asa i-am considerat mereu,eu fiind singura la parintii,thalya a fost surioara mai mik si am fost tare fericita knd am avut un "nepotzel'al meu.ma gandesc cu groaza knd ea sau el nu vor mai fii dar pana atunci voi incerk sa profit de fiekre moment pe kre il petrec alaturi de ei.

    0
    0

  • koko pe 24 Oct 2008, 11:51
    pisicutza

    am si eu o pisikutza batrina de 15 ani ....si nu are o bartinete prea usoara..de ex ieri cind am ajuns home am gasit-o legata de fetita mea de 5 ani cu o sfoara la git...:))...dorea sa o plimbe in lesa......grea viatza ptr pisicuta mea....

    0
    0

  • icasarbu pe 8 Nov 2008, 08:46
    probleme

    am luat o pisicuta de la o vecina care dorea sa o scoata afara definitiv si are 3 ani e cuminte dar avem probleme cu treaba mare pisu facem la baie dar restul in casa e o dulceata o mare iubitoare nu daraima nimic dar nu stiu cum sa fac sa facem minunea mare tot in baie nu prin casa poate cineva sa ma ajute cu un sfat?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod