Golden Retriever

Rezistent, viguros si activ, Golden Retriever-ul este dotat cu un nas excelent si lucreaza la fel de bine in apa, ca si in tufaris. Deloc agresiv, el latra rar, nefiind un caine de paza.

Rezistent, viguros si activ, Golden Retriever-ul este dotat cu un nas excelent si lucreaza la fel de bine in apa, ca si in tufaris. Deloc agresiv, el latra rar, nefiind un caine de paza.

Foarte bland, inteligent, calm si echilibrat, acest caine este un companion minunat, mai putin potrivit pentru viata de apartament, caci are nevoie de multa miscare. Nu-i place sa ramana singur acasa. Trebuie periat o data sau de doua ori pe saptamana si pieptanat zilnic in perioada de naparlire.

De la origini
Istoria rasei incepe in secolul trecut, in Marea Britanie, acolo unde vanatoarea - activitate sportiva si mijloc de procurare a hranei in acelasi timp - se situa in prim plan. Aportul din apa era, de asemenea, foarte important pentru vanatori. Ei aveau nevoie de un caine cu un subpar bogat, rezistent la intemperii, care sa suporte apa rece si sa fie un bun inotator.

Se povesteste ca Sir Dudley Marjoribanks, viitorul Lord Tweedmouth (de numele caruia se leaga si o frumoasa legenda), asistand la o reprezentatie a unui circ sosit din Caucaz, a fost impresionat de frumusetea si inteligenta unor "caini galbeni".

Ca urmare a acestui fapt, el a decis sa-i cumpere, oferind proprietarului o suma considerabila, astfel incat acesta nu a putut refuza o propunere atat de tentanta. Dupa incheierea tratativelor, cainii respectivi ar fi ajuns in Scotia, pe domeniul lordului.

Se pare, totusi, ca povestea nu este intru-totul adevarata, deoarece acesta avea deja un asemenea caine "galben", achizitionat in 1865 din crescatoria lui Chichester Earl din Brighton. Exemplarul cu pricina, Nous - un caine mare, cu blana ondulata - apare intr-o fotografie datata 1870. El reprezinta, de fapt, punctul de plecare in selectia rasei. Caini asemanatori pot fi admirati si in cateva lucrari ce apartin British Museum din Londra.

Din fericire, datorita jurnalului lasat de Lordul Tweedmouth, in prezent originea rasei a putut fi reconstituita. Astfel, este cunoscut faptul ca, la nasterea acesteia, au contribuit si alte rase, precum Tweed Water Spanielul, astazi disparut.

in cartea sa, British Dogs (1881), Hugh Dalziel descria Tweed Water Spanielul ca fiind un caine indesat, cu blana bogata, ondulata, de culoare castaniu deschis, coada lunga si urechi grele, carnoase.

Desi originea acestui spaniel se pierde in ceata timpului, nu-i putem trece cu vederea aportul la crearea Golden Retriever-ului. Nous a fost imperecheat cu Belle, o femela aramie de Tweed Water Spaniel, care a adus pe lume patru pui, doi masculi si doua femele: Crocus, Primose, Cowslip si Ada.

Cowslip a avut, de asemenea, un rol insemnat in perpetuarea rasei, fiind imperecheata tot cu un Tweed Water Spaniel. Din cuibul rezultat, Tweedmouth a pastrat o femela, pe care a montat-o cu un mascul din Ada. S-au nascut, astfel, catei aurii, iar la incrucisarile ulterioare, in programul de reproductie a fost introdus si Setterul Irlandez.

Se presupune ca ar fi fost utilizate si alte rase: Bloodhound, Terra Nova, Collie, precum si alti spanieli de apa.

in dezvoltarea rasei a avut un rol important si consangvinizarea, o metoda rar intalnita in timpurile acelea, Nous si Cowslip aparand in mai multe pedigree-uri.

Data de la care rasa a inceput sa se identifice cu denumirea de Golden Retriever nu este cunoscuta cu precizie. Ceea ce se stie, insa, este faptul ca cercetarile intreprinse in scopul definirii acestui tip de caine au durat aproape un sfert de veac.

Proprietarii si crescatorii acestei rase au depus, de-a lungul timpului, eforturi sustinute, in stradania de a obtine un caine puternic, inteligent, echilibrat, vesel, activ, cu abilitati de vanator. inainte de toate, Golden Retriever-ul este un caine creat pentru lucru. Aceasta nu l-a impiedicat, insa, odata prezentat in concursurile de frumusete, sa cucereasca inimile spectatorilor. Astfel, in anul 1920, avea loc incoronarea primului "dublu campion" la frumusete si la proba de lucru.

Un caine polivalent cu un caracter "de aur"
Utilizat initial la vanatoare, Golden Retriever-ul trebuia sa memoreze nu doar locurile unde a cazut vanatul, ci si ordinea si numarul exemplarelor impuscate, ca apoi sa inceapa recuperarea acestora.
Dar, pentru un caine inteligent, aceasta provocare se transforma in divertisment.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • catrinel pe 25 Iun 2013, 18:57
    Golden Retriever

    sunt exelenti acesti caini si dupa concediu imi iau caibe si cred ca beagle sau goldenul! (succes catalina!)

    1
    0

  • catalina pe 29 Nov 2009, 12:14
    Golden Retriever

    Buna-ziua! Ma numesc Catalina,am 13 ani si imi place acest catel la nebunie(si imi doresc unul),dar parintilor mei nu le plac animalele si as avea nevoie de un sfat.Ma puteti gasi pe adresa de email: cata_catu_catutza96@yahoo.com

    0
    0

  • cosmina pe 11 Iul 2008, 12:29
    golden retriever

    sunt foarte frumosi

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod