Cum inveti animalul de companie sa stea singur?

De multe ori mi-am dorit sa adopt o pisicuta sau un catel, dar de fiecare data ma gandeam la faptul ca bietul animal va sta singur foarte mult timp, eu fiind plecata la job. Ar fi o responsabilitate in plus, un suflet caruia trebuie sa ii acord...

De multe ori mi-am dorit sa adopt o pisicuta sau un catel, dar de fiecare data ma gandeam la faptul ca bietul animal va sta singur foarte mult timp, eu fiind plecata la job. Ar fi o responsabilitate in plus, un suflet caruia trebuie sa ii acord atentie sporita; in locul iubirii neconditionate pe care mi-o ofera, eu sa fiu in stare sa ii dau inapoi macar jumatate din ceea ce imi da el...

Cainii se ataseaza foarte mult de stapan si ajung chiar sa sufere atunci cand acesta lipseste chiar si cateva minute. Colinda toata casa, incep sa roada lucrurile tale personale si sa latre, deranjand vecinii. Nici pisicile nu sunt mai cuminti atunci cand sunt lasate singure in casa.

Desi sunt niste animale carora le place sa leneveasca si sa doarma toate ziua, sunt dependente de afectiune si dornice sa te aiba mai mereu in preajma.

Gabriel Cocu, cunoscutul dresor de caini, te sfatuieste sa oferi un echilibru catelului, pentru ca atunci cand pleci de acasa sa nu perceapa totul ca pe o tragedie: "Nu trebuie sa il rasfeti excesiv, sa nu il faci sa fie dependent de tine la fiecare pas pe care il face - trebuie pastrata o limita normala de incredere emotionala. Dependenta poate fi devastatoarea pentru un catel, mai ales atunci cand intervine o schimbare".

In cazul in care ai adoptat un caine matur si trebuie sa il lasi singur in casa, Gabriel Cocu spune ca foarte important de stiut este istoricul cainelui.

"Modul in care a fost tratat, inainte sa fie adoptat de catre tine, este vital. Daca a fost rasfatat excesiv, obisnuit sa fie mereu in centrul atentiei, ii va fi foarte greu sa se acomodeze cu faptul ca va ramane singur in casa atat de mult timp. Si de aceea, pentru inceput, trebuie ignorat la plecarea si revenirea ta in casa.

Daca inainte sa fie adoptat de tine, catelul a fost tratat cu raceala, ii va fi mai usor sa se acomodeze cu lipsa de acasa a stapanului".

O prietena imi povestea ca pisica ei, in semn de protest ca este lasata singura acasa, isi ascutea gheareale de canapeaua de piele sau isi facea nevoie pe hainele ei.
Imagineaza-ti cum ar fi ca tu sa stai singura opt, chiar zece ore, fara sa poti face mare lucru...

Georgiana se plange ca Mao al ei, motanelul pe care l-a adoptat de pe strazi acum aproape un an de zile, vrea tot timpul sa iasa afara. "Imediat cum deschid usa sa ies din casa, iese si el. Se uita pe geam la pisicile de afara si trebuie neaparat sa-l las sa stea la terasa, altfel miauna fara oprire. Cand ajung seara acasa, ma urmareste peste tot si se tavaleste pe jos, iar daca nu il mangai, ma musca de picioare. Nu stiu ce sa ii mai fac..."

Alina imi spune ca motanul ei este cuminte si nici nu prea are ocazia de a ramane singur acasa, fiind aproape mereu cineva prin zona.
"Cu toate acestea, au existat si, sunt convinsa, vor mai exista situatii in care vom fi nevoiti sa il lasam de capul lui. Marea problema o reprezinta galagia din primele momente, cand isi da seama ca va ramane singur in casa, indiferent de faptul ca plecam pentru cateva ore.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrada pe 11 Oct 2016, 18:57
    catelus

    am si eu un pui de sharpei, 4 luni acum. Il am de cand avea o luna jumate. inca nu s a invatat singur acasa si chiar nu stiu cum sa procedez. Adevarat ca rasa este foarte incapatanata dar am incercat toate metodele sau aproape toate metodele. cu recompensa nu merge pt ca pt ca nu se opreste un minut din latrat. cel mai rau a fost cand am lipsit 4 ore de acasa si chiar nu am putu sa il iau cu mine. mi-au spus vecinii ca latra non-stop si ii cred, chiar e deranjant. ce pot face?

    0
    0

  • MAGDA pe 7 Iun 2016, 19:58
    Nicoleta, Invata Draga mea sa scrii corect...

    ca rade toata lumea de tine -.-”

    1
    0

  • nicolet pe 6 Aug 2013, 02:27
    ACEST COMENTARIU AL FAC PENTRU PISICA ME CARE OIUBESC MULT DARSI PE CAINELE MEU BOBITA

    ami iubesc pisica dar de cate ori plec de acasa ami este greu ca am lasato singura si nu stiu ce sa fac mereu o spal ai dau mancare si altele dar cand trebui sa plec am este geu gandutiva e greu este sa va lasati copilul singur nu va e mila de el asa ca daca aveti vrun cai sa alte animale an casa se le luati ca sa le faceti fericiti sa simpta ca al iubesti sa stai mereu cu el sa te joci cand are nevoie de tn sa al ajut asa ca asa trebie sa faceti si voi dac vreti sa aveti un animal cuminte si angrijit va pup papa

    0
    2

  • suciu ramona mirela pe 24 Ian 2013, 23:47
    catelusul meu

    am un catelus de 1 an si jumatate dar din pacate cum ati spus mai sus cainele meu este dependent de mine,eu am un post de munca care nu imi permite sa stau cu ea in permanenta,am vecini si ea deranjeaza pt ca plange non stop!va rog frumos sa ma ajutati pt ca este o adevarata problema pt mine!!!!!!!!ce sa fac,cum sa fac,ma doare sa o vad ca sufera!

    6
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod