Cum invatati perusul sa vorbeasca

Faptul ca un perus vorbeste se considera a fi un bonus. Se intampla frecvent ca acest micut companion sa invete cateva cuvinte fara sa fi primit in prealabil vreun fel de instruire. Daca doriti totusi sa obisnuiti perusul sa vorbeasca, tineti cont de faptul ca nici o alta persoana nu trebuie sa se afle in camera si ca orice sursa de zgomot - televizor, radio, animale - trebuie indepartata.

Momentul inserarii este cel mai potrivit pentru a incepe lectia deoarece perusul va fi obosit si va asculta cu atentie sporita ceea ce ii spuneti. Cuvintele trebuie sa fie scurte, la fel si durata primei sedinte, care nu trebuie sa depaseasca 5 minute, dupa care puteti ajunge pana la 15 minute.
Nu este gresit sa tineti doua lectii pe zi cu perusul dumneavoastra - de exemplu una dimineata si cealalta seara tarziu - incercand sa respectati pe cat posibil orele, pana ce se va stabili o rutina.

Potentialul vocabularului unui perus este acelasi cu al oricarui alt papagal, dar nu va asteptati ca el sa spuna cuvintele cu o voce cristalina, deoarece nu este decat o pasare mica, cu glas pitigaiat. Cu cat papagalul este mai mare, cu atat sunetele rostite de el sunt mai clare. Abilitatile unui perus sunt limitate mai curand de dresorul sau, decat de capacitatea lui de a asimila notiuni noi.
Prin urmare, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa perseverati. Odata ce primul cuvant a fost rostit de perus, va trebuie sa continuati sa-l invatati cat mai multe cuvinte, deoarece etapa cea mai dificila a fost deja depasita. Primul semn ca perusul dumneavoastra se straduieste sa va imite este faptul ca va emite sunete cu o voce diferita de cea folosita in mod normal, lucru ce ar trebui sa va incurajeze sa continuati.

Dupa ce perusul a invatat sa rosteasca 10 sau mai multe cuvinte, puteti sa treceti la urmatoarea etapa si sa-l dresati sa va dea raspunsuri precise la anumite intrebari.
De exemplu, daca il intrebati "Ce mai faci tu?", el sa va raspunda Bine, multumesc!". Odata ce pasarea va asocia apropierea persoanei dumneavoastra de colivia sa cu intrebarea "Cum te simti?", va replica si ea "Mai bine decat tine!", de exemplu. In acest mod veti putea construi un adevarat dialog. Perusul poate fi invatat chiar sa recite strofe scurte din diferite poezii. Desigur, cu timpul va invata si cuvintele folosite frecvent de dumneavoastra si veti auzi ca isi pune singur o intrebare si apoi isi va da raspunsul.


Unele persoane considera ca cel mai bun mod de a invata un perus sa vorbesca este sa il lasati in prezenta altui perus deja vorbitor. Daca metoda prezentata de noi va da gres (presupunand ca ati avut suficienta rabdare), nu aveti nimic de pierdut daca veti incerca si acest sistem.

Perusul in timpul vacantei
Pericolele din casa
Articol
 

Comentariile 1-50 din 62

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Denisa pe 23 Dec 2019, 20:19
    Ce sa fac cu perusii mei

    Am doi perusi o fata si un baiat si nu stiu ce sa fac cu ei îi am de o zisa si nu vorbesc de locla niciun ciripit nimic sunt draguti.Ajutatima ce sa fac cu ei.Si cum sa-i fac sa stea pe degetul.meu.Va rog ajutatima .

    0
    0

  • Denisa pe 23 Dec 2019, 20:16
    Ce sa fac cu perusii mei

    Buna am doi perusi o fata si un baiat si nu stiu ce sa fac cand pun mana pe ei madar lasa unpic si dupa fug

    0
    0

  • Andreea pe 2 Iun 2014, 22:43
    SECRETUL MEU

    si eu am un perus are aproape 4 luni dar a descoperit ca suntem suflete pereche :)) din primele zile de cand il am (aproape o luna ) a venit pe deget iar acum nici sa nu auda ca plec sau ca incearca altcineva sa se bage in seama cu el ( cat sunt plecata tine post negru: nu mananca , nu bea, nu canta nu face nimic ..cum apar prinde viata si nu il mai face nimeni sa taca) . Eu sincer nu incerc sa il invat ceva anume ca asa vreau eu ! noi vorbim mult mai ales seara povestim o intreaga istorie si am descoperit recent ca a inceput singur sa incerce sa vorbeasca Tatal meu (dumnezeu sa il ierte) a fost crescator iar el imi spunea mereu "NU IL FORTA SA FACA CE VREI TU! DEVIN-O CEL MAI BUN PRIETEN FA-L SA SE SIMTA IN SIGURATA, SA SE SIMTA IUBIT, CASTIGA-I INCREDEREA IAR ATUNCI SINGUR VA INVATA , DEOARECE SIMT ACEA DRAGOSTE SI EI INVATA SA VORBEASCA DEOARECE NE IUBESC SI VOR SA COMUNICE CU NOI FAC ASTA IN SEMN DE IUBIRE , DE APRECIERE". Nu trebuie sa va chinuiti sa ii invatati uni poate vor incerca sa invete dar nu vor reusii nu toti oamenii stiu sa danseze papagali de ce ar sti toti sa vorbeasca ... e suficient doar sa ii faci sa te iubeasca sa fiti cei mai buni prieteni si nu o sa mai doriti altceva ..ei simt cand sunte-ti fericiti, cand tristi , tot la fel simt si dezamagirea care o aveti fata de ei .IUBITII NECONDITIONAT!!!

    2
    0

  • andrei pe 15 Ian 2014, 18:34
    perusi

    cum conving un perus sa manance MĂR

    1
    0

  • Alexandra pe 29 Dec 2013, 10:10
    AJUTOR

    VA ROG AJUTATIMA CE SA FAC CU COCA DACA MA CIUPESTE SI NU MA LASA SA MA JOC CU EA?

    5
    0

  • Alexandra pe 29 Dec 2013, 10:08
    CE SA FAC?

    De Creaciun am primit un perus la gen feminin.Ea se numeste Cocolina dar o prescurtam Coca .Nu stiu ce varsta are dar cu toate astea vreau sa o invat sa vb .Ieri ma jucam cu ea si a fugit din colivie ,a zburat prin toata camera nu puteam sa o prind am luat o plasa cand sa asezat iam puso pe cap dupacare am bagato in colivie si iam dat drumul ia prinzando la fel...AM FACUT BINE????

    2
    3

  • marian pe 25 Nov 2013, 18:24
    perusi

    eu iam invatat sa vorbeasca pe amundoi deodata secretul este rabdarea daca nu ai rabdare nu face nimic

    6
    0

  • marius pe 28 Oct 2013, 17:56
    am o pereche de doi perusi!

    pe data de 1 oct 2013 mi-am luat un perus masculinn si pe data de 25 oct 2013 mi-am luat un perus feminim si nustiu cum sa-i invat sa vb 'Va Rog Ajutatima Sa-i Invat sa vb dati-m un mail Va Rog Din Tot Sufletul!!!!!

    5
    1

  • cip pe 25 Oct 2013, 17:30
    perusul e timid

    daca arat un deget se sperie seara momai ce sa fac ?????????????????????? ajutatima

    2
    0

  • anonim pe 16 Aug 2013, 05:46
    solutie

    Din majoritatea comentariilor citite, am aflat ca foarte multi(cei mai disperati sa le faca papagalul pe plac) sunt mai mult sau mai putin...dislexici(nu stiu sa citeasca/vorbeasca/scrie). Invatati sa vorbiti si sa scrieti corect, si poate va vor intelege si pasarile dumneavoastra :). Daca stapanul nu stie sa vorbeasca, forteaza pasarea sa faca ceva de amuzamentul stapanului, nu ofera atentie, nu are o dictie normala, atunci rezultatul este un esec garantat. Parerea mea. Perusii sunt destul de inteligenti sa vorbeasca de unii singuri, fara a fi fortati. Cu stapanii e mai greu...

    2
    0

  • laura pe 17 Iun 2013, 20:04
    perusi

    va rog ajutatima perusi mei sunt putin timizi

    4
    0

  • alin ionescu pe 6 Mai 2013, 20:52
    perusul meu e lenes

    cand vorbesc cu el dimineata si seara el doar asculta cu o ureche si nu spune nimic. CE POT FACE SA SI VORBEASCA?

    6
    0

  • Tyn pe 1 Mar 2013, 22:48
    scoate sunete cand pornesc apa

    cand mai spal vase sau las apa de al bucatarie pornita perusule meu rici galben tot scoate sunete micute si adormite la ora 9-10 dar fetiţa nu face nimic ... ma rog ea e mai batrana el e mai tinerel are cam 1 an si nici-unul nu imi sta pe deget baiatul fuge de nebun prin cusca cand pun mana pe el ,fata ma ciupeste si cand le dau drumu chiar daca ii chem stau sus pe mobila si se uita la mine :| ma puteti ajuta? trimiteti-mi mail/add iio_tantinel@yahoo.com

    3
    0

  • andreutssa pe 18 Nov 2012, 15:27
    cei doi perusi ai mei

    perusii mei sunt invatati cu mine si i-am invatat pe amandoi cate o poezie:pentru femela am ales:uite,vine Mos Craciun de otilia cazimir..pentru mascul am ales:biblioara,biblioara de petru demetru popescu.ei au invatat repede poeziile si am inceput inainte cu intonatia potrivita

    2
    0

  • Mosescu pe 29 Aug 2012, 16:15
    Reply:Ii e frica de mine

    Si eu am avut la fel, si la mine facea la fel,cred ca stiu ce au. in primul rand ii ai doar de 5 zile si poate trebuie sa incerci alta metoda sa se invete cu tine, si fiindca sunt baiat si fata, au intr-un fel o relatie sau ceva... si isi petrec mai mult timp impreuna. Dar daca te straduiesti poate ii faci sa te placa

    2
    1

  • euu pe 23 Aug 2012, 12:17
    Ii e frica de mine

    Am doi perusi fata si baiat.I-am cumparat de vreao 5 zile si ii e frica de mine.Nu ma lasa nici sa-l ating putin. Vorbesc cu el,dar ce sa fac?

    3
    1

  • deea pe 31 Iul 2012, 12:36
    de ce papagalul meu bulgaras ma ciupeste de degete

    cum il fac sa stea pe degetul meu?

    3
    1

  • deea pe 22 Iul 2012, 14:59
    PERUSII SUNT TARI

    sa stiti ca nu este ceva anormal ca un papagal sa fie agresiv.poate asa e firea lui sau poate nu s-a obisnuit cu tine.incearca sa ii dai multa atentie si atunci cand il cumperi sa fie un pui foarte mic,cu ciocul negru si ar fii mai uspr sa fie baiat caci invata mai repede lucruri(asa cred).Eu mi-am dat seama de papagalul meu ca e baiat deoarece are ciocul mai inchis la culoare,in schimb fetele au ciocul mai deschis. daca ai doi papagali este greu sa se ataseze prea mult de tine deoarece fiecare are companie.si eu am avut o pereche de perusi care nu s-au atasat deloc de mine in schimb ei stateau mereu inpreuna.acum am un baiat care e foarte atasat de mine si l-am invatat sa vorbeasca din primele zile de cand l-am cumparat. IN FOND,E F.F.F.FRUMOS SA AI PERUSI

    5
    1

  • doina pe 15 Iul 2012, 16:23
    perusi

    salut la toti prietenii ! am de 2 ani perusi dar sincer nu ma gandeam ca ar putea sa vorbasca,perusilor le place mult sa le traji atentia sa te joci cu ei,cand te joci ai dai ceva sa se joace si el ti-l da anapoi trebuie sai zici bravo si el va fi fericit si repeta lucrurile,dar daca nu-i zici nu se mai joaca ,adica e suparat,am multi perusi adica mai multe specii de pasarele dar anca nu-am ancercat sa-i fac sa vb.de acum ancerc si va voi spune,,de exemlu ai mei au toti nume si fiecare asi cunoaste numele striji la el si antelege sunt foarte ascultatori.bine eu va doresc mult norocel la toti si pupici africane de la mine,ceva mai mult ma gasiti pe facebook cu numele live doina

    3
    2

  • dragosKokoRokko pe 5 Mai 2012, 17:15
    perusul meu

    Salut!!Eu miam luat un perus eri,si eri ma musca intruna sii era frica de mine dar azi lam dresat,sta pe deget,pe umar,etc.El este mascul,dar vreau sa stiu cate sanse pot avea sal invat sa vorbeasca,si dupa ce imi dau seama cati ani are,eu am inteles ca inca nu are un an!!Va rog ajutatima!!

    6
    1

  • liviu pe 1 Apr 2012, 14:51
    doi baeti si o fata

    cite oua poate face papagali gen fem ??? vreu sai imultesc dar nustiu cum?? afacut doua oua iam facut casuta ca se oua dar eu il bag da e nu sade in casuta

    8
    2

  • liviu trandafir pe 7 Feb 2012, 17:54
    despre perusu meu coco

    perusu meu coco ie agresiv

    6
    5

  • Flori pe 6 Feb 2012, 18:18
    papagalul meu

    papagalul meu este cuminte, dar nu vre deloc sa stea pe degetul meu si se sperie cand vreau sa il mangai. Totusi nu musca deloc. Ce as pute sa fac?

    9
    0

  • Michaela pe 31 Ian 2012, 13:21
    Perusi

    Cainele meu a venit cu un pui de perus(mascul)ingura.La 3 luni i-am cumparat o fetita de la un PET.Cum aflu varsta lor?Cand face oua?De unde iau si cum arata un cuibar?Cuibarul il suspend in colivie sau il pun jos in colivie?Am tot incercat cu masculul,cand era singur sa-l invat 2 cuvinte,dar fara rezultat.Este adevarat ca daca sunt 2 nu o sa mai vorbeasca?Rog sprijinul vostru cu raspunsuri la ac intreberi Multumesc

    9
    2

  • marya pe 25 Ian 2012, 09:58
    perusi baiat

    perusul meu este foarte timid daca vreau sa il iau din colivie ma ciupeste si nu vrea sa vb cu mine deloc ce sa fac?

    7
    3

  • marya pe 25 Ian 2012, 09:58
    perusi baiat

    perusul meu este foarte timid daca vreau sa il iau din colivie ma ciupeste si nu vrea sa vb cu mine deloc ce sa fac?

    6
    3

  • marya pe 25 Ian 2012, 09:58
    perusi baiat

    perusul meu este foarte timid daca vreau sa il iau din colivie ma ciupeste si nu vrea sa vb cu mine deloc ce sa fac?

    3
    3

  • alin pe 16 Ian 2012, 16:10
    doi papagali

    am doi perusi dar cand incerc sai fac sa vorbeasca la sedinte vorbesc unul cu altul si nu pot sa ii fac sa ma asculte... AJUTORRRRRR!!!!!!!!!!!!!

    5
    3

  • alin pe 15 Ian 2012, 10:48
    perusii...

    cum imi dau seama ca perusii mei vorbesc???!!!

    9
    2

  • alin pe 14 Ian 2012, 19:03
    doi perusi barbati...

    as vrea sa imi invat cei doi barbati sa vorbeasca si am doua custi.Dar nu pot sa stea unul fara celalalt nici un minut.Unul dintre ei a deschis usa si a mers la celalalt care a deschis usa sa si el a intrat. va rog sa ma ajutati alin.george97@yahoo.com

    6
    2

  • geo pe 23 Dec 2011, 20:41
    perusii

    cum pot afla varsta parusuiui?

    14
    2

  • stana rares pe 15 Nov 2011, 13:41
    ......

    eu am un perus baiat de aproape 5 ani ji nu jtiu kum sa il fak sa vb pt este foarte speriat ji daka vreau sa il ating face urat ji vrea sa ma ciupeasca . ce fak in kazul asta....eu ii mai dau ji drumu din kusca mereu adk mai mereu sta afara din cusca dar asta de kateva zile

    6
    4

  • carmen pe 30 Oct 2011, 13:18
    perusi

    eu am o fetita si as vrea sa stiu daca o sa poata vorbi,deja scoate alte sunete decat de obicei si e foarte atenta cand vorbesc cu ea,o am de aproximativ o luna si nu stiu ce varsta are

    5
    7

  • casa cu perusi pe 27 Oct 2011, 11:50
    perusii mei

    Daca vreti sa ii faceti sa vb, trebuie sa-i invatati de la 7 luni maxim. Asa a fost si i cazul meu si munca a dat roade. Trebuie sa fie invatati intr-o incapere linistita. C-a sa ii inveti mai usor iipoti invata seara cand se intuneca cate un cuvant scurt timp de 5 min. Casa cu perusi va ureaza dresaj placut !!!

    7
    4

  • daniel pe 26 Oct 2011, 16:09
    perus vorbitor

    am incercat sa il invat cuvinte dar la fiecare cuvint el se catara pe cusca dece se catara? si nu merge la mine sa il invat! ce pot face si chiar daca e liniste el nu e atent, si e foarte speriat si neastimparat......si nu pot sal fac sa vorbeasca deloc doar sa ciripeasca si cind vb cu el perusul roade cusca. ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

    5
    4

  • Adrian pe 10 Sep 2011, 19:13
    Baiat

    Sa stiti ca doar baietii pot vorbi, fetele nu ajung sa vorbeasca

    5
    9

  • andreea pe 7 Sep 2011, 11:37
    pot

    pot sa imi invat perusul sa vorbeasca doar la 4 luni

    5
    5

  • Papagal meu OScar pe 27 Aug 2011, 18:13
    raspundeti la text:D

    Buna ziua! am un baetel Oscar de 4luni si e fricos de o saptamana a inceput sa ma asculte ca un catelus vreau sa il invat sa vb. Noaptea ma lasa sa pun mana pe el pe la ora 9-10 seara.Dece?..ca este adormit? stiu si eu..cat v-a luat voua sa il imblanziti desi vb cu el in fiecare zi!ca pe un frate..il consider(membru de fam);x Deci cum sa ma imprietensc mai bn cu el? Multumesc.Numele meu e Andrei.

    5
    4

  • Sergiu pe 31 Iul 2011, 13:29
    cumpararea perusului

    daca vreau ca sa vorbeasaca trebue sa fie baiat sau fata? daca il cumpar de unde sevind papagali si cinta are sanse sa vorbeasca? va rog frumos ajutatima ca vreau sami cumpar unul si nustiu de unde de care!

    4
    6

  • Marian pe 27 Iul 2011, 22:23
    Perusi mei !

    CITITI:* AJUTATI-MA!! Am 2 perusi unul de 8-9 luni (masculul) si de 5-6 luni femela ....."Cand vor face oua??" am facut un cuib special pt ei dar ce sa le fac pe ca nu intra in el ...Eu am incercat sa ii bag dar ieseau imediat....este bine cum am procedat????????

    5
    4

  • ana pe 19 Mai 2011, 18:16
    vreau sa-mi invat purusul sa vorbeasca

    cel mult in cate zile invata sa vorbeasca perusul?

    12
    5

  • Denis pe 7 Mai 2011, 17:21
    mar intersa sa stiu

    femelele pot vorbi?

    8
    8

  • danyelutz pe 6 Mai 2011, 21:45
    cum sa fac

    Buna de cateva zile mi-o murit fetita :(( si o ramas doar baietelul baietelul e cam marut pentru ca i-se vad linile albe in jurul ochisorilor si e cam seprios cand ma aproprii de el dc eu imi doresc sa il invat dar nu vrea de nici o culoare sa ma lase sa ma aproprii de el cu degetul si pot sa ii vorbesc inect si cam ca tot nu vreea se fereste am incercat sa iil invat sa vorbeasca folosind metoda aceia cu alt papagal vorbitor am cautat pe youtube si am gasit un papagal care vorbeste asa de frumos si am incercat dar nu pot avea multa rabadare cu el ca ma plictisesc si eu as vrea sa il invat macar sa imi stea pe deget dar el e cam marut asa ca nustiu daca vrea va rog cine se pricepe sau poate sa ma ajute va rogg mult sa imi raspundetii la mesaj va rog eu mult !!!!

    8
    5

  • DanuTz pe 14 Apr 2011, 11:29
    VORBESTE!!!!!

    MERGEEEE acuma imi spune prima strofa din luceafarul :))))) inca nu merge cu dialogul dar imi pune multre intrebari :)))) dar merge!!!1

    8
    3

  • Maadalina pe 27 Mar 2011, 21:17
    am doi perusi!

    ma gandesc sa ii invat pe perusi mei sa vorbeasca! dar nu stiam cum! acum ca am citit ma gandesc ca nu trebuie doar pe un papagal si dupaia pe celalalt sa il invat sa vorbeasca. poate merge daca doar am sa le tin cinci minute pe zi lectile! ai mei nu prea ciripesc cand eu vorbesc cu ei. ei doar se uita la mine cu ochisori care arata calmi! deci cred ca ei pot vorbi fara sa ii separ. daca reusiti sa faceti perusi sa vb. va rog sa imi trimiteti un email pe adresa de e-mail : botezmadalina@yahoo.com si va rog sa imi spuneti cum ati facuto.

    4
    4

  • Maadalina pe 27 Mar 2011, 21:12
    am doi perusi!

    ma gandesc sa ii invat pe perusi mei sa vorbeasca! dar nu stiam cum! acum ca am citit ma gandesc ca nu trebuie doar pe un papagal si dupaia pe celalalt sa il invat sa vorbeasca. poate merge daca doar am sa le tin cinci minute pe zi lectile! ai mei nu prea ciripesc cand eu vorbesc cu ei. ei doar se uita la mine cu ochisori care arata calmi! deci cred ca ei pot vorbi fara sa ii separ. daca reusiti sa faceti perusi sa vb. va rog sa imi trimiteti un email pe adresa de e-mail : botezmadalina@yahoo.com si va rog sa imi spuneti cum ati facuto.

    2
    3

  • ZyGGy pe 19 Dec 2010, 11:40
    colivie

    Sunt curios sa stiu daca trebuie scos din colivie cand il invat primul/primele cuvinte !!!

    4
    6

  • Andrei pe 14 Sep 2010, 15:29
    perus

    dar daca are 2 ani poate sa mai invete sa vb ???

    6
    3

  • cristi pe 7 Sep 2010, 15:59
    2 perusi

    eu am 2 perusi ei deja au facut 6 oua a 3 oara am cusca speciala pentru oua am vindut deja citiva papugai mici acum voi pune foto

    8
    4

  • alex pe 4 Aug 2010, 21:33
    daca cineva a reusit va rog sa ma contactati

    Daca cnv a reusit sa faca in asa fel ca perusi sau perusul sa vb va rog sa ma conctactati pe ID de yahoo alexgebenei@ymail.com Va rog foarte mult....Va multumesc:P

    7
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod