Cum educam Ciobanescul german?

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul...

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul in care dorim o rasa mai putin activa, alegerea este total gresita.

Chiar daca Ciobanescul german nu este intotdeauna primul la competitiile de dresaj, de orice natura ar fi ele, cert este un singur lucru: un pui de Ciobanesc german care provine din parinti corespunzator selectionati va avea un caracter echilibrat si va putea cu usurinta promova examenele de lucru, fie ca provine dintr-o linie de "frumusete" sau dintr-o linie de lucru.

Cu alte cuvinte, castigul cel mai mare al sistemului de selectie rigid, "cu ochelari de cal", de tip german este ca "aschia nu sare departe de trunchi", spre deosebire de alte rase, unde, din parinti campioni la lucru, pot rezulta produsi care se sperie la focul de arma sau au deficiente grave de caracter: spaima sau agresivitate sporita.

De aceea, atunci cand alegem un Ciobanesc german, trebuie sa ne gandim ca am ales sa fim profesionisti in dresaj si nu trebuie sa ne multumim cu un simplu caine de companie, deoarece ar fi echivalent cu a conduce un Ferrari cu 50 km/h...

Antrenamentul trebuie inceput cu multa rabdare, fara graba, deoarece "picurii de strop cu strop fac al marilor potop"...

Cine se grabeste va obtine intotdeauna rezultate mediocre. Datorita conformatiei anatomice deosebite radical fata de conformatia altor rase, este total contraindicat sa fortam fizic un pui de Ciobanesc german pana la atingerea varstei de un an, atunci cand scheletul este in mare parte format.

Aceasta nu inseamna ca antrenamentul trebuie inceput dupa un an, ci doar ca puiul de Ciobanesc german trebuie sa fie antrenat cu masura, fara sa parcurga distante prea lungi si fara a sari garduri inalte in copilarie. Dupa ce a crescut, puiul fragil va deveni un sportiv redutabil, capabil sa parcurga distante interminabile intr-un trap intins sau sa sara cu usurinta un gard inalt de 2.5 metri.

Nu trebuie sa uitam ca Ciobanescul german nu este cel mai bun, luat pe bucati, la nici una dintre probe: urma, disciplina, atac, dar devine de neintrecut atunci cand ne gandim la insumarea lor. Cu alte cuvinte, pastrarea nealterata a caracterului rasei inseamna o instruire completa a cainelui.

Desi la origine a fost folosit doar pe post de caine de turma, intrebuintarea rasei a inceput sa se diversifice, la ora actuala Ciobanescul german fiind folosit cu succes la examene de lucru (IPO sau ring), in politie, in actiuni de salvare (caine pentru calamitati), pe post de salvamontist, ghid pentru nevazatori sau depistator de droguri.


Inainte de inceperea propriu-zisa a antrenamentului, este esential sa intelegem rolul stimulilor (hrana sau obiect miscator), fara de care un rezultat de varf este de neconceput, epoca dresajului "mecanic" fiind de mult apusa.

Chiar daca la inceput stimulul "hrana" pare sa fie mai eficient, deoarece un pui functioneaza mai degraba ca un tub digestiv, pe parcurs nevoia de joaca creste, ceea ce aduce un castig de cauza imens pentru toti stapanii care au avut suficienta rabdare pentru dezvoltarea pasiunii catelului pentru obiectele miscatoare (mingea cu siret).

Pasiunea pentru minge este totodata si primul pas facut pentru insusirea comenzii "aport", comanda fara de care nu este de conceput promovarea unui examen de lucru la ora actuala, deoarece exista aport de pe sol, peste obstacol si peste palisada, care totalizeaza suficient de multe puncte astfel incat proba de disciplina sa nu poata fi promovata fara ele.

Antrenamentul puiului de Ciobanesc german incepe cu sectiunea "A" - urma, avand ca scop dezvoltarea calitatilor native ale puiului prin trasarea unei urme de carne, fie continua (zeama de carne), fie folosindu-ne de bucatele mici presarate pe parcurs. Intotdeauna, la sfarsit, exista o bucata de carne mai mare, care serveste drept recompensa.

Corectia mecanica pe urma este total contraindicata, cainele trebuind sa parcurga urma cu maxima placere.

Sectiunea "C" - atac, nu se incepe decat dupa ce cainele cunoaste notiunile de baza, de disciplina (mersul la picior, comanda "lasa").

La ora actuala, atacul este privit, pentru examenele de lucru, ca un atac sportiv, cainele trebuind sa fie totdeauna usor de controlat, iar lasatul mansonului la comanda este esential pentru promovarea probei. Pentru a ne usura munca de mai tarziu, este foarte util sa invatam puiul sa-si ceara obiectele prin latrat.

"Rutina" atacului consta in reflexul pe care il cream cainelui, respectiv de a musca doar "infractorul" care se misca. Dupa ce acesta s-a oprit, cainele trebuie sa lase priza, supravegheandu-l cu atentie si provocandu-l prin latrat sa se miste din nou. Exercitiul se termina prin oferirea mansonului drept recompensa.

Inaintea primului examen de lucru de tip IPO ("brevet de lucru international"), exista un examen premergator: BH ("caine de companie"), care, pe langa partea de disciplina, contine si un test de socializare. De aceea, este important sa invatam puiul de la varste fragede cu mediul inconjurator, cu zgomotele, cu aglomeratiile, cu ceilalti caini.



In principiu, Ciobanescul german nu este agresiv in mod excesiv cu ceilalti masculi, dar este totusi util sa-i supraveghem comportamentul de mic. Placerea de a urmari obiecte miscatoare nu trebuie sa determine cainele sa fie agresiv fata de biciclete, patinatori sau copii in fuga.

Tot de la varste fragede, puiul trebuie deprins cu o mare varietate de mijloace de transport: tramvai, tren, barca, lift, avion, masina etc. Este posibil ca un caine de competitie sa colinde locuri variate si indepartate, astfel incat mijloacele de transport sa joace un rol important in viata lui.

Desi poate parea fragil in perioada de dezvoltare, din cauza unei conformatii anatomice cu angulatii foarte inchise, la maturitate, Ciobanescul german devine un adevarat campion al utilitatii, el fiind prezent cu rezultate bune in toate sporturile canine.

 

Comentariile 1-50 din 91

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cornelia pe 12 Oct 2016, 09:10
    Interesant

    Pentru Diana vezi in clipul asta https://www.youtube.com/watch?v=QpT_QahmI6c sper ca ti-am fost de folos

    0
    0

  • ramona pe 12 Apr 2015, 04:20
    buna

    va spun ca un caine este bine de 8 saptamani ccel mult sa incercati sa ii dati comenzi sa ii aratati ce are de facut pt k atunci incepe sa inteleaga tot ca si un copil cu cat va okupati mai mult de el cu atat va fii cum vi-l doriti dar daca nu simte un pic de frica de stapan nu il va asculta pt ca va stii ca el are o minte mai buna decat a stapanului.sunt foarte inteligenti.....trebuie sa pareti un pic mai duri cu el gand greseste mai dati-i cate una ..cand ridic tonul umpik cainele meu stiu ca nu face binee..am o fetita de 2 ani si cand o cert el sare intre nopi sa nu ma ating de ea..este foarte destept si il adorrrrrrr

    0
    0

  • csaby pe 21 Mar 2015, 21:43
    cg

    am cumparat un cg in varsta de 2 ani e dresat.am si doua fetite de 5 ani care se cam sperie de el si fug cand il vad.intrebarea este va reactiona violent el sau se va juca cu ele?

    2
    0

  • Alex pe 27 Aug 2014, 16:49
    Lup

    Am un caine lup mascul in varsta de 6 saptamani si nu stiu ce nume sa ii pun si cum sa il fac sa nu mai fie somnoros si sa fie mai agresiv?

    4
    7

  • Stefan pe 9 Iul 2014, 12:36
    Caine Lup

    Mai gasiti caini lupi rari si frumosi aici: www.caine-lup.ro

    6
    0

  • marian pe 2 Iul 2014, 18:27
    ciobanescul meu: misha

    am o cateluse de 3 luni si jumatate la 2 luni jumatate sia ridicat urechia dreapta iar acum sia lasato jumate jos si nu stiu ce sa i mai fac...

    3
    0

  • marius pe 18 Ian 2014, 06:02
    cg

    Ada rasa de cg ridica urechile pe la ,5 luni dar daca va jucati cu urechile lui de mic o sa ii rupeti muschi din spatele urechi.tio spun din proprea experienta si nu isi mai ridica de fel si are 8 luni

    0
    0

  • lucky lucky pe 12 Dec 2013, 18:54
    ciobanesc

    Ada nu lea ridicat prea repede.Si la al meu i s-a ridicat la 3 luni

    4
    3

  • Gianina pe 13 Apr 2013, 14:05
    ciobanesc german

    am o catelusa..cg..de 5 luni si nu tine urechile drepte,cu toate ca pe la 3 luni le tinea ridicate..i am dat calciu 10 zile si nimic. ce as putea sa fac?..as vrea un sfat,multumesc.

    24
    10

  • iuli pe 6 Feb 2013, 22:07
    despre ciobanesti germani

    am un ciobanesc german pur are 2 ani nu este dresat raspunde decit la comanda sezi si mercgi la cotet nu latra cind vine cineva in curte ce pot sa fac in privinta sa fie mai agresiv in privinta la mincare pot sa spun ca sta foarte foarte foarte bine maninca cind vrea si ce vrea este ca un copil corconit ma poate ajuta cineva VA MULTUMESC.

    36
    9

  • Paul pe 27 Ian 2013, 23:16
    Cum pot dresa!!

    Buna, am si eu un ciobanesc german... Are 3 aniii... este ascultator , dar ma enerveaza foarte tare nu pot sa-l fac sa mearga la pas nicicum..., cine ma poate ajuta??

    25
    10

  • vlaicu pe 13 Ian 2013, 11:58
    buna

    buna ziua... am si eu un ciobanesc german in varsta de 8 saptamani. fiind primul meu catel caut sfaturi despre tehnici si ``trucuri`` pentru al dresa cat de cat. Este foarte somnoros! e normal? Nu prea vrea sa vina la mine cand il chem si este afara.! ce sa fac? Va multumesc

    14
    5

  • anonim pe 28 Dec 2012, 19:19
    dresaj

    cum dresez un caine ciobanesc german de 7 luni?

    35
    8

  • Roxana pe 21 Iul 2012, 16:04
    dresaj

    Am si eu un ciobanesc german,femela,in varsta de 4 ani si pot sa spun ca inca de mica de la 5 sapt. a fost foarte agresiva,fie cu alti caini fie cu strainii...am reusit sa o mai "imblanzesc" in cea ce priveste strainii,adika daca sunt eu acasa si ii las eu sa intre in curte nu este o problema insa daca acestia ies pe poarta si vor sa intre inapoi fara sa fiu eu acolo este imposibil....iar cu ceilalti caini nu mai este asa agresiva,acum ma asculta insa daca se apropie un caine la mai putin de 50 cm de mine "sterge" cu ei pe jos...din ce am vazut in restul comentariilor majoritatea vor sa aiba cainele mai agresiv...eu as vrea sa o mai imblanzesc putin in schimb

    10
    4

  • manolache pe 1 Mar 2012, 00:26
    Caut caine

    AS dori un ciobanesk german .. sa aive 2 luni ... id:lov_ea...Multumesk!!!

    3
    12

  • corina pe 26 Feb 2012, 21:22
    si eu am un ciobanesc

    si eu am un ciobanesc german si nu e agresi daca cineva ridica mana la ia se retrage si nu ataca caini sau alceva dar odata am fost cu ia la plimbare si ma atacat un caine a fost vai de capu lui cand a terminat cateaua mea cu iel atunci nu am mai recunoscuto nu mam gandit nici o secunda ca ar putea fi asa curajoasa

    14
    5

  • MIRCEA pe 23 Feb 2012, 15:44
    C.G

    am un c german de 7 luni as dori sa stiu ce pot face sa fie aresiv cu oameni straini caren vin prin curte?

    33
    13

  • ADS pe 11 Feb 2012, 10:56
    LUP

    Am un caine lup de 12 ani si panca acum nu la batut nici un caine am intrat cu el intr-o stana si nici un caine nu a putu sa il bata

    12
    12

  • Costy pe 25 Dec 2011, 17:12
    caini ciobanesti germani

    Cumpar ciobanesc german de orice varsta,bun de paza,pt detalii 0762157950

    8
    7

  • Dan pe 16 Dec 2011, 21:35
    femela

    am un caine ciobanesc german de 1 an jumate femela .Cum pot sal fac mai agresiv fata de oameni?

    27
    11

  • Dan pe 16 Dec 2011, 21:35
    dan

    am un caine ciobanesc german de 1 an jumate femela .Cum pot sal fac mai agresiv fata de oameni?

    27
    13

  • dorin pe 19 Sep 2011, 19:18
    o intrebare

    am un CG de 2 ani si vreau sa il dresez cum as putea sa il fac mai agresiv ca de fiecare data cand se face cineva inspre el se sperie si fuge ... va multumesc

    41
    7

  • GABI pe 2 Sep 2011, 19:36
    pui ciobanesc german

    vand o femela ciobanesc german,talie mare,2 luni si 2 sap,deparazitata intern si extern,primul vaccin,mama linie de lucru,tatal de la jandarmi.pret 400 ron,tel:0768475034

    22
    1

  • silviu pe 28 Aug 2011, 17:49
    ciobanesc german(ridicarea urechilor)

    buna!am si eu o intrebare ..daca cineva stie la cate luni se ridica urechile la cainele rasa ciobanesc german?are aprope 6 luni!!

    42
    8

  • edy pe 28 Iun 2011, 13:02
    tare site-ul

    tare de tot site-ul asta. toata lumea intreaba si nimeni raspunde. pentru asa ceva intrati, fratilor, pe site-uri specializate, nu pe cele de gagici...

    21
    8

  • io pe 15 Mai 2011, 13:26
    dresaj

    am un ciobanesc german , are 2 luni si cam ne musca de maini , de picioare de ce apuca!!!! cum sa-l fac sa renunte la ''sportul''asta???

    28
    9

  • Adrian pe 25 Mar 2011, 19:55
    dresati-va singuri cainii

    Ocupati-va singuri de dresajul cainilor! E plin internetul de filmulete , sfaturi si informatii pe care le puteti folosi. E nevoie doar de ceva timp liber, rabdare si dragoste pentru caini, restul vine de la sine. In plus, instruindu-va cainele , va instruiti pe voi insiva si va garantez ca o sa va bucurati mult mai mult de fiecare mic pas pe care il face prietenul patruped. Bafta!

    25
    9

  • stanciulescu relu pe 15 Mar 2011, 16:02
    DRESAJ SI PREDRESAJ

    orice dresaj se face in functie de tipul de ANS-activitate nervoasa superioara- al cainelui.sunt caini colerici.lenesi.normali,etc de aceea dresajul se efectueaza de persoane care au experienta in domeniu. Pentru doritori pot fi contactat la nr de tel 0766421205,efectuez dresaj si predresaj la domiciliu in zona Dragasani jud valcea

    12
    6

  • stanciulescu relu pe 15 Mar 2011, 16:00
    DRESAJ SI PREDRESAJ

    orice dresaj se face in functie de tipul de ANS-activitate nervoasa superioara- al cainelui.sunt caini colerici.lenesi.normali,etc de aceea dresajul se efectueaza de persoane care au experienta in domeniu. Pentru doritori pot fi contactat la nr de tel 0766421205,efectuez dresaj si predresaj la domiciliu in zona Dragasani jud valcea

    5
    5

  • bestdogs pe 3 Mar 2011, 14:41
    dresaj canin de calitate

    BEST DOGS este scoala de dresaj canin care va ofera calitate inainte de toate,va oferim un dresaj canin competent si cu rezultate garantate indiferent de rasa si virsta,la domiciliul dvs.Dresaj de paza si protectie,dresaj de ring,disciplina ,dresaj de companie,pensiune canina,,dog-sitter,reglare de comportament.Garantam seri linistite in parc si un caine atent la orice comanda,posibilitati de plata in rate.REZULTATE GARANTATE DOAR LA BEST DOGS pentru ca noi punem suflet in educatia catelului dvs si vrem ca voi sa fiti multumiti BEST DOGS.Noi garantam reusita oricarui tip de dresaj,la oricare catel,seri linistite in parc si un catel atent la orice comanda

    6
    3

  • ruxandra pe 18 Feb 2011, 15:52
    atentie...

    nu ma cred o experta in cea ce se numeste Ciobanesc german dar am vazut si citit multe asa ca daca cainile nu se supune sau musca este semnul ca ori lati dresat gresit ori vati ocupat destul de el...

    14
    1

  • darius pe 28 Ian 2011, 20:50
    ciobanesc german

    am o catelusa de 3 luni este foarte frumoasa sa rea o cheama lassie si daca vreti la anu va face pui si ii capseaza pe toti din familie

    8
    4

  • ramona pe 24 Nov 2010, 12:22
    cg

    imi cer scuze dar sunt curioasa cine ne raspunde la intrebarile postate?

    6
    1

  • diti alexandru pe 21 Nov 2010, 20:50
    ciine pierdut

    pierdut ciine ciobanesc german de culoare neagra raspunde la numele de maxx daca il vede sau il gaseste cineva va rog sa ma contactati la nr de tel 0721239953 va multumesc4f23

    5
    5

  • Ramona pe 21 Nov 2010, 16:01
    CG

    dak ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi ar fi minunat.La primavara cand o sa aiba 6 luni o voi duce la dresat la un vecin de la care am si primito pt ca eu simt ca nu o sa reusesc niciodata sa o dresez, orice incerc sa fac ea se concentreaza doar pe mana mea si musca ca o disperata. E f frumoasa si o indragesc f tare dar trebuie neaparat sa fac ceva pt ca are un comportament tare ciudat

    8
    7

  • ramona pe 21 Nov 2010, 15:54
    ciobanesc german

    dragii mei care aveti ciobanesc german am o intrebare, am si eu o catelusa cg si sunt disperata nu asculta deloc. Are doar 3 luni si nu stiu cum pot sa faca sa asculte, oricat stig la ea ma fac chiar si ca o bat dar sare la mana mereu chiar dak e doar din joaca,ii dau si peste botic dar degeaba e doar dupa muscat

    13
    12

  • sava pe 10 Nov 2010, 14:41
    VREAU UN SFAT

    am un ciobanesc german ,femela de 2 ani.Nu stiu cum sa o invat sa latre pe straini(stand la curte),ea latrand doar pe alti caini.

    15
    17

  • Ionutz pe 16 Sep 2010, 11:17
    Vand pui rasa ciobanesc german

    am si eu 5 catzeluse, varsta : 6 saptamani, carora le caut stapan. pentru poze va rog sa ma contactati pe id : dinescu_ionutz@yahoo.com, sau sa sunati la 0743 387 817 pretul este de 80 euro negociabil :) cer senin !

    9
    7

  • Iordache Elona pe 27 Aug 2010, 14:22
    Vreau un sfat

    Buna ziua .Am un ciobanesc german de 3 luni .Ce sai fac sa nu mai muste .Lam luat avea 1 luna si de atunci ne musca pe toti ai casei .Stam la curte .Daca faci ceva an curte vine pe la spate si te capseaza .Credeti ca trebue sa l l leg ?Nu miar place .Multumesc

    10
    6

  • Liviu pe 21 Iul 2010, 11:30
    re:mihaela

    Am un ciobanesc german de aceeasi varsta..iar rasp este ca ii cresc dintii si roade tot ce prinde, de aceea mar atentie cand il plimbi afara sa nu bage toate prostiile in gura si mancare de la traini...eu slapi deja nu prea mai am,scaun ros, zgariat pe maini dar asa sunt ei, invata'l comanda stai sau gata pintr'o bataie foarte usora cu degetul peste botic al meu deja stie....sper sa te fi ajutat

    5
    2

  • mihaela pe 6 Iul 2010, 22:58
    cg

    buna ziua. am si un ciobanesc german de aproape 3 luni . ce sa fac ca sa nu mai muste ? cand vede mana se repede la ea : cand o mangi cand ma joc cu ea , ea este numai dupa muscat .

    5
    1

  • just pe 1 Iul 2010, 18:09
    cg

    pai,uite cum e treaba marian...asta depinde de ce catel vrei tu ..fiecare are o peronalitate aparte..eu am un ciobanesc..care face 3 ani..ei sunt foarte activi..si destul de mari:))..neparat au nevoie de spatiu..sa alerge.muult:))...sunt nerabdatori sa invete lucruri.noi..dar..mie una mi s`a parut cam greu sa`l dresez:))...asa ca..depinde de tine

    4
    1

  • Dia pe 29 Iun 2010, 22:59
    Re: leo

    salut...si eu as vrea sa stiu la cate luni i se ridica urechile la un ciobanesc....eu am auzit k ar trebui pan la 3 luni....dar nush exact...:D cn stie mai bn???;;)

    6
    1

  • Roxi pe 27 Iun 2010, 22:55
    Raspuns Dianei

    Ar trebui sa l dresezi cam de la 4 luni in sus. Am citit pe un site si cainii se pot dresa pana la varsta de 5 ani...asa ca daca iei totul cu calm vei reusi.....cel mai bine e sa incepi cand e mai mic ca atunci e mai intelegator:)

    8
    1

  • Roxi pe 27 Iun 2010, 22:55
    Raspuns Dianei

    Ar trebui sa l dresezi cam de la 4 luni in sus. Am citit pe un site si cainii se pot dresa pana la varsta de 5 ani...asa ca daca iei totul cu calm vei reusi.....cel mai bine e sa incepi cand e mai mic ca atunci e mai intelegator:)

    3
    2

  • liviu pe 9 Iun 2010, 10:18
    dresaj

    am o catea ciobanesc german in varsta de aprox un an si jumatate. o am de vreo jumatate de an. se joca mult cu noi, latra la straini dar ca si cand ii cearta doar si daca se apropie si vorbesc cu ea cred ca renunta sa latre. norocul e ca ei nu toti stiu asta. cum as putea sa o fac sa devina agresiva cu strainii ? va multumesc !

    9
    4

  • Diana pe 23 Mar 2010, 17:26
    intrebare de dresaj

    salut!!Am un CG (femela) de 1luna si as vrea sa-l dresez dar nu stiu cand sa incep cu ea!!??!!ajutati-ma va rog!!!

    10
    5

  • florin pe 10 Mar 2010, 19:37
    ajutati-ma sa dresez un cb

    id meu este florin_jchan2008.va rog sal bagati si sa ma ajutati si p mn cu dresarea unu pui d cb

    4
    2

  • petre_rdu pe 29 Ian 2010, 19:17
    cum educ un cg

    Am 2 pui de cg de aproape 3 luni.sunt fata si baiat.ia m luat acum 1 luna si jumatate.o luna iam hranit cu pedigree apoi am fost la un cabinet veterinar cu ei si am facut prima deparazitare interna si primul vaccin.mlocuiesc la curte.am cateva intrebari . Baiatul este putin mai mic in talie(greutate)--ce as putea sai fac sal aduc la nivelul fetei? Este mai speriat.de ce ?medicul spune ca nu este bun pedigree.de ce?la ce varsta pot sai dresez?

    5
    2

  • Nicu Plugaru pe 28 Ian 2010, 21:01
    nou

    skype:nicku_plugaru va rog frumos ajutatsima sa cunosc lectiile pentru caini!!!

    2
    1
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod