Cameleonul-pantera

Cameleonul-pantera este o reptila de dimensiuni medii care provine din Insula Mdagascar, unde se intalnesc, de altfel, majoritatea speciilor de cameleoni.
Cameleonul-pantera este o reptila de dimensiuni medii care provine din Insula Mdagascar, unde se intalnesc, de altfel, majoritatea speciilor de cameleoni.

Descriere generala
Cameleonul - pantera este o soparla cu forme mai putin obisnuite, putand atinge lungimi de 35 de cm (masculii) si 21 de cm (femelele). Trunchiul este excesiv de plat, fapt care il ajuta sa capteze mai bine radiatiile si caldura solara. Coada, adaptata sa prinda diverse obiecte, este tinuta, de obicei, in forma de carlig.
Cele patru membre prezinta fiecare cate doua degete, pozitionate in forma de "V", care asigura o priza foarte buna. Cameleonul-pantera are ochi foarte mari, ce sunt acoperiti in mare parte de piele; doar in centru exista o mica deschidere circulara, prin care animalul vede ce se intampla in jurul sau.

Ochii pot fi miscati independent, fapt ce ii permite acestuia sa priveasca in directii diferite, in acelasi timp. Limba este foarte lunga, putand egala in unele cazuri lungimea corpului; ea se termina cu un varf musculos, foarte lipicios, cu ajutorul caruia reptila prinde si imobilizeaza prada.
Extinderea limbii se face printr-o manevra extrem de rapida, care nu dureaza mai mult de o saisprezecime de secunda.

La Chameleo pardalis, abdomenul, gatul si zona coloanei vertebrale sunt acoperite de solzi ascutiti, proeminenti, pe ceafa acestia formand un fel de cascheta; varful botului este "impodobit" de doua protuberante cornoase. Masculii sunt verde inchis, cu benzi de un albastru pal de-a lungul corpului. Atunci cand acestia se imperecheaza sau devin agresivi, culoarea se schimba de la verde la nuante stralucitoare de rosu si galben.
Femelele sunt putin mai mici decat masculii si nu prezinta protuberante cornoase pe varful botului. Exemplarele tinere au un colorit gri-brun, care, in timp, se schimba in portocaliu fosforescent odata cu atingerea maturitatii sexuale.

Alegerea unui Cameleon-pantera
Cresterea si ingrijirea cameleonilor
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod