Te enervează când plescăie oamenii? Conform studiilor, ești un geniu!

Dacă cineva face foarte mult zgomot atunci când mestecă mâncarea, te enervează? Simți un impuls de neoprit și vrei să țipi la persoana respectivă să nu mai scoată acel zgomot? Dacă te afli în această situație de a te enerva atunci când plescăie oamenii, s-ar putea să crezi că și alte sunete sunt enervante.

Ce înseamnă dacă te enervează când plescăie oamenii


După cum se pare, este vorba despre o afecțiune medicală. Persoanele enervate de plescăit pot avea misofonie, o afecțiune care se caracterizează printr-o disprețuire puternică pentru anumite zgomote. Cu alte cuvinte, este un sindrom al unei sensibilități sonore și este declanșat de anumite zgomote. Majoritatea acestor zgomote sunt orale, astfel încât nu este surprinzător faptul că oamenii urăsc sunetul pe care îl fac alți oameni atunci când mestecă mâncarea.

Acest lucru poate părea doare negativ, însă vine și cu o parte bună la pachet.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au spus că persoanele care sunt hipersensibile la anumite sunete tind să fie și mai creative. Autorul principal al studiului, Darya Zabelina, spune că hipersensibilitatea la sunete ar putea duce la creșterea creativității, datorită faptului că creierul procesează mai multe informații decât în cazul persoanelor cu inteligență medie. Aceasta și-a susținut teoria prin efectuarea a două teste de gândire. În primul test, a fost rulată o serie de semnale sonore pentru un participant, iar activitatea creierului său a fost înregistrată.
Pe lângă aceste constatări, s-ar putea să existe și anumite experiențe trecute care pot fi adăugate. De exemplu, Marcel Proust spunea că și-a dublat pereții cu plută pentru a bloca tot sunetul.

Dacă ai de-a face cu o formă ușoară de misofonie, te poți simți anxios, incomod, dezgustat și poți simți, de asemenea, nevoia de a părăsi zona. Dacă ai un răspuns mai sever, este posibil să ai parte de ură, furie, teamă și stres emoțional. Poate nu pare o problemă serioasă, dar poate chiar să dăuneze vieții sociale a unei persoane. La urma urmei, dacă urăști să auzi cum plescăie oamenii, probabil că nu vrei să mergi la un restaurant și nici măcar să mănânci împreună cu partenerul sau cu familia.

În plus, această afecțiune poate fi prezentă toată viața și poate apărea undeva la vârsta de 9-13 ani.
Fetele sunt mai predispuse decât băieții. Din păcate, această afecțiune poate fi interpretată greșit de către medici drept tulburare bipolară. Nimeni nu știe ce cauzează această afecțiune, dar doctorii spun că există o incidență mai mare decât în cazul persoanelor care suferă de tulburarea bipolară.

Dacă suferi de această tulburare, ai putea primi ajutor. Primul lucru pe care l-ai putea încerca este terapia, care te poate ajuta să tolerezi zgomotul. Această terapie poate fi dificilă, deoarece ești expus constant la zgomotele iritante. 

Poți încerca și unele terapii comportamentale cognitive.
Există și dispozitive care transmit sunete din natură sau zgomot alb, care s-au dovedit a fi eficiente până la 85% în tratarea simptomelor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod