Poftă bună! Ocolul Pământului în 10 sandvișuri: Ce nume poartă și ce conține această gustare?

Cu siguranţă este cel mai cunoscut fel de mâncare din întreaga lume, dar ştii cum diferă acesta de la o ţară la alta?

Specialiştii foodpanda ne oferă detalii despre cea mai populară gustare, în diferite părţi ale lumii.

1. India: Vada Pay

Vada Pay este un hamburger vegetarian, care are ca ingrediente o chiftea de cartof, așezată între două felii de pâine. În mod normal, se servește cu un strat de chutney indian, făcut din nucă de cocos tocată, usturoi și pulpă de tamarin. Deși, la origine, era mâncarea preferată a celor fără bani, pentru că este ușor de făcut, a devenit extrem de popular în întreaga societate indiană, fiind servit chiar și la hoteluri de lux.

2.

Malaezia: Roti John

Roti John este o gustare foarte îndrăgită atât în Malaezia, cât și în Brunei și Singapore, constând într-o omletă așezată pe o felie de baghetă. La forma de bază se pot adăuga și carne tocată de pui sau miel, ceapă și sardine cu sos tomat. Numele ”Roti” provine din hindusă, însemnând ”pâine”, în timp ce ”John” este folosit pentru a face referire la originea vestică a ingredientelor din sandviș, ca sosul de tomate.

3. Vietnam: Bánh mì

Bánh mì este, de fapt, denumirea vietnameză pentru pâine, în special pentru cea de inspirație franțuzească, de tip baghetă, care se folosește pentru acest sandviș.
Umplutura conține maioneză, usturoi, coriandru, sos de pește, castraveți, morcovi murați, precum și paté, carne de porc la grătar, tofu prăjit, slănină de porc și șuncă. Se pare că acest sandviș a fost inventat în anii 20, de către un vânzător de smoothie vietnamez, care s-a stabilit în San Jose, California.

4. Japonia: Katsu-sando

Șnițel de porc, pâine albă și varză – o rețetă minimalistă, asemeni culturii japoneze. Sandvișul a fost creat în Tokyo, în 1899, la un restaurant care se numea Rengatei, fiind considerat, inițial, un tip de yoshoku, adică un fel de mâncare Vestic, cu influențe locale.

5.
SUA: BLT


Numele BLT provine de la ingredientele gustării: Bacon (slănină prăjită), Lettuce (salată verde), Tomato (roșii), servite pe pâine prăjită cu maioneză. Prescurtarea BLT a apărut la începutul anilor 50 și este, în continuare, al doilea cel mai popular sandviș din SUA – primul este sandvișul simplu, cu șuncă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod