Efecte mari cu ajutorul iluminatului

Iluminarea este, fara discutie, cel mai important element al decorarii locuintei. Este instrumentul care genereaza atmosfera incaperii, de la intimitate la entuziasm.

Iluminarea este, fara discutie, cel mai important element al decorarii locuintei. Este instrumentul care genereaza atmosfera incaperii, de la intimitate la entuziasm. Dar pentru a fi siguri ca efectul luminii este cel dorit, este important sa cunoastem cele patru tipuri de iluminare.

1.Lumina de ambient sau generala - lumineaza intreaga incapere. Este recomandata posibilitatea reglarii intensitatii, pentru a avea mai multa flexibilitate in ajustarea stralucirii.

2. Lumina locala - asigura fluxul luminos necesar pentru desfasurarea unor activitati cum ar fi cititul, prepararea mancarii, barbierit etc. Intensitatea luminii locale trebuie sa fie corect dozata pentru a nu obosi ochii.



3. Luminile de accent - de obicei surse cu lumina directionata sunt utilizate pentru a sublinia un obiect de arta sau un element arhitectural. Luminile de accent sunt de aproximativ de trei ori mai intense decat lumina generala.

4. Lumina naturala - o primim (gratis) prin ferestre, usi, luminatoare. In functie de perioada din zi, anotimp sau vreme, aceasta poate varia ca intensitate si culoare.

Se recomanda o analiza atenta a activitatilor care se vor desfasura in diferite zone ale incaperilor. Nu ezitati sa folositi tipuri multiple de iluminare. De fapt, acest lucru este de dorit si va crea efecte foarte interesante.

Nu este de neglijat nici faptul ca iluminarea poate face o camera sa para mare sau mica.



Veti descoperi ca exista practic sute de moduri de iluminare aplicabile unei incaperi. Ganditi iluminarea prin prisma a doua aspecte: functional si estetic.

Functional, iluminarea va asigura tipul corect si cantitatea de lumina necesara scopului. Estetic, aceasta poate fi configurata pentru a crea atmosfera dorita.

Si iata cateva recomandari practice pentru iluminarea locuintei:

Living room 

Plasati cate o lampa in spatele fotoliilor, la aproximativ un metru inaltime.
Folositi o lumina de accent, pentru a scoate in evidenta un tablou (sursele cu halogen sunt de preferat).
O alta lumina de accent va sublinia o zona a bibliotecii.
Nu uitati de posibilitatea de reglare a intensitatii luminii generale.
Folositi luminile indirecte pentru a "varui" peretii cu lumina.



Bucatarie 

O sursa suspendata in centrul incaperii va furniza iluminatul general.
Luminile locale amplasate in corpurile de bucatarie, de preferat sub cele suspendate, vor asigura confortul activitatilor.
Utilizati lumini de efect deasupra barului.

Zona de servit masa

Un candelabru deasupra mesei va crea un ansamblu elegant. Daca nu va place candelabrul, puteti folosi un grup de trei lampi suspendate, amplasate in linie.
Lumini de efect pe un tablou.
Luminile halogen din vitrina vor pune in valoare piesele din sticla.

Dormitoare

Lampi de o parte si de alta a patului. Pentru camerele copiilor, evitati lampile halogen - acestea au temperaturi foarte ridicate.
Nisele din perete (acolo unde exista) pot deveni surse de lumina deosebit de interesante.
Nu uitati ca un sfesnic cu lumanari poate constitui o sursa de lumina, dar si o sursa de romantism.


Baie

Sunt de preferat sursele fluorescente.
Pentru a evita umbrele puternice, luminile locale se vor amplasa in jurul oglinzii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod