Dispunerea camerelor în casă – reguli pentru o casă ca la carte

Probabil nu vă este greu să reperați în materialele noastre importanța luminii naturale subliniată în diferite ipostaze.
De altfel, proiectele de casă, în special cele moderne și ecologice în egală măsură, au ca principiu de bază poziționarea optimă în raport cu lumina naturală. Studiile arată că lumina naturală ne face mai activi și mai productivi la locul de muncă, în timp ce, lipsa ei, duce la dereglări ale somnului, scăderea performanței și dă dependență de stimuli precum cofeină, nicotină și medicamente. Iată câteva argumente care să facă din expunerea la soare ca un criteriu de baza în dispunerea camerelor în casă.
 
Poziționarea casei în funcție de parcursul soarelui peste zi este foarte importantă deoarece aceasta influențează semnificativ echilibrul termic al clădirii.
Un arhitect știe foarte bine aceste calcule și este în măsură să vă ofere o amplasare ideală în raport cu expunerea la soare. Astfel, în țările cu climat temperat continental, precum România, o expunere a ferestrelor către sud trebuie să fie o prioritate, cu efecte sesizabile mai ales pe timp de iarnă. Spre sud vor fi orientate încăperile cel mai des frecventate, camerele de zi, precum livingul. În condițiile în care verile tind să devină tot mai fierbinți, protejați aceste ferestre cu accesorii specifice, fie pe interior, fie pe exterior.

Pe partea de nord puteți amplasa camerele cel mai puțin folosite, precum băile, camerele tehnice, spațiile de depozitare și chiar un birou, dacă nu vreți ca razele solare să vă creeze reflexii deranjante pe monitorul laptopului.
Dacă gătiți mult, atunci și bucătăria poate fi așezată în acest sector care se deschide către nord, pentru a evita excesul de căldură. Citește în continuare...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod