Cum să gătești peștele

Atunci când te hotărăști ce metodă să alegi pentru a prepara peștele, este recomandat să te gândești la tipul de pește, textura, aroma și conținutul de grăsime al acestuia.
Cele mai multe tipuri de pește pot fi gătite folosind mai multe metode diferite. Cu toate acestea, dacă nu cunoști tipul de pește și calitățile acestuia, este posibil să ți se pară mai greu să îl gătești. Iată cum să gătești peștele!

Ce ar trebui să știi când gătești peștele


Cele mai populare metode de gătit peștele sunt la cuptor, la grătar, prăjit, la aburi sau poșat. Pe măsură ce devenim mai aventuroși în alegerea alimentelor pe care le consumăm, influențele bucătăriilor exotice sau străine încep să apară și în restaurante și propriile bucătării, aducând cu ele metode și stiluri noi de gătit. 

Cel mai important lucru pe care trebuie să ți-l amintești atunci când gătești peștele, indiferent de metoda pe care o alegi, este că această carne este extrem de delicată și necesită foarte puțin timp de gătire.
Este ușor să gătești prea mult peștele, acest lucru distrugându-i aroma și uscând carnea. Unii bucătari preferă să gătească peștele până când este aproape gata, să scoată vasul în care este gătit de la căldură și să îl lase să stea deoparte pentru câteva minute. Deși peștele va fi îndepărtat de sursa de căldură, acesta va continua să se gătească pentru o perioadă scurtă de timp.

Reține și că peștele nu ar trebui supus unor temperaturi foarte ridicate pentru prea mult timp. Este întotdeauna preferabil să gătești peștele la o temperatură mai scăzută ori de câte ori este posibil. Când gătești peștele, adesea cea mai bună cale este și cea mai simplă, astfel încât aroma și textura să fie păstrate.
Prin urmare, nu ar trebui să complici lucrurile când gătești peștele. De obicei, câteva ierburi sau condimente sunt tot ceea ce ai nevoie pentru a scoate în evidență aroma peștelui.

Este un preparat util persoanelor care lucrează foarte mult sau care nu au foarte mult timp să gătească. Gătirea peștelui este rapidă, simplă și sănătoasă. În plus, datorită gamei variate de specii disponibile, împreună cu numeroasele modalități de preparare, nu există nicio scuză pentru faptul că nu mănânci pește de mai multe ori pe săptămână.

Cum să gătești peștele gras și cum să prepari peștele slab?


Pentru prepararea peștilor grași, cum ar fi tonul sau somonul, se recomandă utilizarea metodelor de gătit care nu implică grăsime, deoarece acest tip de pește conține deja propria grăsime. Prin prăjirea tonului, de exemplu, ai ajunge să ai un preparat final prea gras și cu un gust mai degrabă neplăcut.
Gătește peștii grași la grătar sau la cuptor pentru rezultate optime.

În ceea ce privește soiurile mai slabe de pești, cum ar fi codul, alege o metodă de gătit care păstrează sau stimulează umezeala. Dacă preferi să gătești la cuptor aceste tipuri de pește, este mai bine să o faci într-un sos sau un lichid. Cele mai potrivite metode de gătit peștele slab sunt la aburi sau la cuptor în sos.

Un alt sfat atunci când pregătești peștele este să limitezi cantitatea de arome puternice și condimente, mai ales dacă gătești un pește cu o aromă mai delicată. Cu cât aroma naturală a peștelui este mai bogată, cu atât condimentul poate fi mai puternic, deoarece gustul natural al peștelui nu va dispărea sau nu va fi ascuns.
De asemenea, peștele are o textură delicată, care are nevoie de o tehnică atentă de gătire, astfel încât să nu fie modificată structura sa. Odată ce peștele este gătit, carnea va deveni opacă. Pentru a găti dacă este gătit, poți introduce un cuțit subțire sau o furculiță în cea mai groasă parte. Carnea ar trebui să fie aproape opacă și acolo și ar trebui să se sfărâme ușor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod