Cum sa te porti la un targ de joburi

Dovedeste ca stii ce vrei si pune intrebari recrutorilor
De regula, lunile septembrie si octombrie sunt dedicate targurilor de joburi. Si in toamna aceasta vor fi cateva, asa ca, daca esti in cautarea unui loc de munca, este cazul sa nu le ratezi. Asta inseamna ca trebuie sa te pregatesti serios inainte de a te prezenta la un asemenea eveniment.

Consilierii in cariera spun ca vei face o impresie foarte buna daca vei dovedi recrutorilor ca stii ce vrei si ca te-ai informat serios in legatura cu targul la care participi.

Atentie la cum te imbraci


"Bile albe capata candidatii care sunt imbracati adecvat", spune Dina Taralunga, specialist in resurse umane al companiei Ascent Group. De altfel, felul in care te prezinti spune foarte multe despre tine, atrage atentia si specialista in limbaj nonverbal, Mihaela Stroe.
"Rujul strident, hainele nepotrivite sau, mai rau, mestecatul gumei, te pot descalifica fara drept de apel din cursa pentru obtinerea postului", spune experta.

Pune intrebari!


Daca vei lasa CV-ul la intamplare, la toate standurile pe la care treci, este clar ca nu stii ce vrei, iar angajatorii vor observa asta. De aceea, inainte de a merge la targ, intereseaza-te ce companii vor participa si mergi direct la acelea care sunt in tinta ta directa. In felul acesta, vei putea redacta de acasa un CV axat pe un domeniu anume.

Gandeste-te: daca mergi la targ si doar lasi CV-ul la standuri, atunci de ce nu l-ai trimis prin e-mail? La un asemenea eveniment este foarte important sa fructifici contactul direct cu angajatorul.
La stand, leaga o discutie cu recrutorul de acolo. Arata-i ca esti interesat si nu te limita doar la a raspunde intrebarilor lui si eventual la a completa niste formulare.

Mergi cu CV-ul la "doctor"


Inainte de a ajunge la targ, roaga un prieten sau un specialist sa-ti citeasca CV-ul. Un "ochi" din afara va fi mult mai obiectiv si iti va putea spune ce ar vrea sa mai gaseasca scris in prezentarea ta.

Daca ai uitat sa faci asta, mergi la targ si cauta un stand al unor consilieri in cariera. De regula, ei sunt prezenti si dau feed-back gratuit candidatilor.

Nu te grabi


La marile targuri de joburi este, de regula, foarte mare aglomeratia. Nu te enerva, ai rabdare si fii pregatita sa mergi la standurile care te intereseaza, chiar daca este coada.
In fond, ti-ai alocat toata ziua pentru acest eveniment, nu? E ceva mai important acum pentru tine decat gasirea locului de munca la care visezi?

Daca ai obosit, poti sa faci chiar si o pauza, prilej pentru a lua si o gustare. In niciun caz, nu trebuie sa te repezi la standurile firmelor care au expuse dulciuri.
 

Participa la prezentarile de companii


Daca nu stii ce vrei si in ce domeniu ti-ar placea sa lucrezi, un astfel de targ de joburi este ocazia ideala pentru a afla. La un asemenea eveniment, de regula, se organizeaza prezentari de companii, unde reprezentanti de seama ai firmelor vorbesc despre ce ii asteapta pe candidatii care vor fi angajati, despre programe de tip voluntariat, trainee sau despre internshipuri.
Profita pentru a afla mai multe si a adresa intrebari celor care tin aceste prezentari!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Valentina-Terezia Ciocodan pe 17 Sep 2009, 12:07
    "erorile de tipar se asuma"

    Era vorba de "trainere" inainte sa corectati cu trainee. Si oricum, amestecul ambiguu de termeni din limba romana cu preluari de termeni din literatura de specialitate denota lipsa de cunostinte in domeniu sau superficialitate in redactarea articolelor. Succes!

    0
    0

  • Rafaela pe 16 Sep 2009, 14:16
    .........

    Sfaturi pentru angajatori puteti da...? stiti cat de urat vorbesc si ce atitudine au fata de potentialii angajati??

    0
    0

  • ncl pe 15 Sep 2009, 17:14
    @Valentina

    Programele de tip trainee sunt cele in care faci traininguri, esti scolit, stai pe langa un mentor.

    0
    0

  • Valentina pe 15 Sep 2009, 14:22
    articole ridicole

    Mi-a displacut afirmatia legata de rujul strident si restul comentariilor referitoare la tinuta. Modul in care este tratat un posibil candidat imi sugereaza un ...targ de vite, decat un interviu pentru un post vizat. Acum, chiar si in conditia in care D-na recruteaza persoane de decor, tot cred ca ar fi necesar sa tina cont de mai multe criterii...In rest, va intrebasem aseara, daca imi puteti explica mai clar ce inseamna "trainere", poate e vorba de training-uri. Zic si eu....

    0
    0

  • Raluca_S pe 15 Sep 2009, 00:42
    .

    Poate puteti sa ne anuntati si de targuri?Cand si unde vor fi. Multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod