Ziua Iubirii: 20 de povești de dragoste emblematice, din toate timpurile

 
John și Abigail Adams
 
 

Abigail Smith s-a căsătorit, la vârsta de 20 de ani, cu John și a născut cinci copii (inclusiv pe cel de-al cincilea președinte al Americii, John Quincy Adams). Ea a fost confidenta, consilierul politic și Prima Doamnă a lui John Adams. Cele peste 1.000 de scrisori pe care și le-au scris unul altuia ne arată devotamentul reciproc și prietenia durabilă dintre John și Abigail.
 
Mai mult decât idealurile politice revoluționare comune i-a ținut atât de uniți faptul că împărtășeau o încredere și o tandrețe durabile.
Abigail a scris: „Există o legătură mai legată decât Umanitatea și mai puternică decât Prietenia... și prin acest acord nu mi-e rușine să spun că sunt legată și nici nu cred că pot fi complet eliberată de ea”. Cât despre John, el a scris: „Vreau să vă aud gândindu-vă sau să văd gândurile voastre. Încheierea Scrisorii voastre îmi face inima să bată mai mult decât ar face-o o tragere de artilerie. Îmi porunciți să vă ard Scrisorile. Dar trebuie să vă uit mai întâi."


Mary Godwin Shelley și Percy Shelley

 
 
Când tânărul poet romantic Percy Shelley a cunoscut-o pe Mary Godwin, ea era fiica adolescentă a unei celebre pioniere a feminismului, dar decedată cu mulți ani înainte, Mary Wollstonecraft.
Cei doi împărtășeau o dragoste a minții – „Suflet cu suflet se întâlnesc pe buzele îndrăgostiților”, a scris el – dar și dorința fizică i-a devastat.
 
Când au fugit în Europa a ieșit un mare scandal, dar cuplul s-a proclamat indiferent la judecata opiniei publice. „Am jucat într-un roman, a fost o poveste de dragoste devenită realitate”, a spus ea mai târziu.
 
Au călătorit împreună pentru a-l vizita pe desfrânatul Lord Byron. De asemenea, Mary a scris Frankenstein, în doar două săptămâni, în Elveția.
După ce Percy a murit într-un accident cu barca în 1822, Mary nu s-a recăsătorit niciodată. Ea a spus că fiind căsătorită cu un geniu, nu se putea căsători cu un bărbat care nu era unul. (Citește continuarea în pagina următoare...)
14 Februarie 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod