Sindromul Oslo

Ce s-a întâmplat pe insula Utoya din apropierea capitalei Norvegiei pare a fi proiecţia unui film de groază la scară planetară. Doar un moment dacă încerci să-ţi imaginezi groaza şi

Ce s-a întâmplat pe insula Utoya din apropierea capitalei Norvegiei pare a fi proiecţia unui film de groază la scară planetară.

Doar un moment dacă încerci să-ţi imaginezi groaza şi teroarea răspândită de un psihopat printre adolescenţi de 16 ani veniţi într-o tabără te trec fiorii.

O discuţie formată din 46 de sms-uri dintre o puştoaică ascunsă printre stâncile de la marginea insulei şi mama ei, aflată în casă, uitându-se la televizor relevă o parte din coşmar. Mama şi-a salvat fiica spunându-i că ucigaşul e îmbrăcat în haine asemănătoare cu cele ale poliţiştilor.

I-a spus să stea ascunsă. Fiica o întreba dacă au ajuns sau nu poliţiştii pe insulă.

Discuţia publicată de cotidianul britanic ”Daily Mail” este emoţionantă şi prin faptul că, în asemenea momente, o adolescentă de 16 ani şi-a păstrat calmul, şi-a liniştit mama şi a încercat să afle informaţii care s-o ajute să se salveze.

E atâta nebunie, durere şi moarte în tragedia din Norvegia încât îţi vine să te întrebi dacă nu e ceva greşit cu civilizaţia actuală. Din ce în ce mai des aflăm de carnagii care au loc în diferite părţi ale lumii.

A devenit un fapt banal în SUA ca un angajat nemulţumit să vină cu arma la birou şi să-şi împuşte colegii.

Ne ducem viaţa printre atentatele teroriste din Afganistan, Irak, cele Al-Qaida din capitalele Europei şi psihopaţii lumii  civilizate care, din când în când, se decid să pornească câte un carnagiu.

Aceste eşecuri sângeroase ale speciei umane au mare legătură cu provocările lumii în care trăim. Suntem bombardaţi de dimineaţa până seara cu imagini violente la TV, pe computere, în ziare şi reviste.

În jurul nostru, lumea se schimbă atât de repede încât abia mai putem ţine pasul. Vrem totul acum şi pentru că nu reuşim, eşuăm în depresie, băutură şi droguri.

În lumea noastră s-a instalat un virus mortal care nu poate fi îmblânzit nici măcar de eroismul unei fete de 16 ani care-i spune mamei că s-a ascuns după nişte stânci şi că aude focuri de armă la mică distanţă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod