8 Martie. Câteva cuvinte pentru o femeie deosebită

Dragă mamă, Nu ţi-am mai scris demult  o scrisoare. Îmi amintesc de o vară când eram la bunici undeva prin clasa a doua şi ţi-am scris o vedere, iar tu mi-ai răspuns, iar în plic am

Dragă mamă,

Nu ţi-am mai scris demult  o scrisoare. Îmi amintesc de o vară când eram la bunici undeva prin clasa a doua şi ţi-am scris o vedere, iar tu mi-ai răspuns, iar în plic am găsit câteva rânduri de la tine şi vederea mea în care erau corectate greşelile de litere şi de exprimare. Nu te puteai abţine. Întotdeauna am simţit că pasiunea ta de a-i învăţa pe alţii să scrie, să citească şi să socotească a fost o parte a trupului tău.

N-am descoperit la nicio altă fiinţă capacitatea de a se transpune într-o asemenea măsură atunci când explică ceva.

Când eram adolescent, mă enerva pasiunea ta pentru profesie, te consideram maniacă, mi se părea că depui un efort atât de mare pentru a obţine beneficii atât de mici - un salariu minuscul, stres şi sănătate şubredă. N-am înţeles decât mult mai târziu că satisfacţia de a transforma un copil, de a-i da o şansă în viaţă, nu poate fi răsplătită. Şi abia acum am realizat că pasiunea ta ne-a ajutat şi pe noi, copiii tăi, să supravieţuim  dificililor ani  '80, pe care astăzi lumea i-a uitat.

Nu ţi-am mai scris demult o scrisoare, dar iată, mi-am luat inima în dinţi.

Te-am sunat de dimineaţă să-ţi spun ”La mulţi  ani!” de 8 Martie, dar la ora opt plecasei deja de-acasă. Te duceai la ”serviciu” - la unul dintre cei patru nepoţi ca să-l trezeşti şi să-l pregăteşti pentru şcoală.

De multe ori mă întreb cum ai reuşit să creşti trei copii în vremuri de ciumă, iar eu mă chinui cu unul. Ne hrăneai, ne spălai, ne îmbrăcai, ne oblojeai rănile, ne adormeai, ne trezeai, ne citeai şi, de multe ori, ne făceai şi temele. Cum reuşeai?

Nu ţi-am mai scris demult o scrisoare şi nu ştiu dacă ţi-am mulţumit cum se cuvine pentru tot ce-ai făcut pentru mine.

O fac astăzi de 8 Martie în amintirea zilelor de primăvară când meşteream o felicitare la şcoală şi abia aşteptam să ţi-o arăt.

Dacă astăzi reuşesc să fac faţă în meseria de părinte, dacă sunt pasionat de ceea ce fac, dacă îi respect pe cei din jur şi le dau o şansă, dacă nu-mi plâng de milă, dacă ştiu cât de importantă e educaţia, atunci vreau să-ţi spun că ţie ţi se datorează totul.

Îţi mulţumesc pentru ce-ai făcut!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod