Iurie Darie - Cele mai importante roluri ale actorului

Iurie Darie, care a murit vineri la vârsta de 83 de ani, a jucat în peste 40 de producţii cinematografice şi a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

 

După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în "Nepoţii gornistului" - în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum "S-a furat o bombă" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999).

 

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

De asemenea, în teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum "Troilus şi Cressida", "Umbra" şi "Pălăria".

Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală.

 

Foto: Mediafax

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
10 Noiembrie 2012
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alle!;;) pe 11 Nov 2012, 21:13
    Domnul Iurie, mare actor. Sa-i fie tarana usoara. Odiheasca-se in pace!

    Domnul Darie, un om si un actor absolut formidabil. Si-a interpretat fiecare rol magistral, a pus suflet, s-a vazut ca era un om bland si bun, si ca ii placea ceea ce face. Regret, regret mult ca Dumnezeu l-a luat la Cer pe acest mare, mare actor pe care tara noastra la avut. O adevarata minune! Nu v-om mai avea niciodata pe cineva asemenea domnului Darie. Imi pare rau ca generatia de astazi[ma numar si eu printre ei, totusi] nu va putea niciodata sa-l aprecieze la adevarata lui valoare. Am facut chiar o gluma si am zis ca Dumnezeu l-a luat la el pentru ca numai avea actori valorosi in Rai. Glumim cat glumim, dar sunt sigura ca e o durere sfasietoare pentru toti cei care au intanlit macar odata aceasta personalitate marcanta, numita Iurie Darie. D-zeu sa-l ierte!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod