Cum să îndepărtezi mirosul ”de bătrân”


Fie de la rude, fie din spații comune - autobuz, lift, supermarket, cu toții am cunoscut mirosul specific bătrânilor. Cercetările au demonstrat că nu este deloc o problemă de igienă (în cazurile geronților care se îngrijesc, desigur), ci o particularitate care apare cu vârsta în toate cazurile.

De ce miros bătrânii?

Nonenal-ul este un compus chimic pe care oamenii îl dezvoltă pe parcursul procesului de îmbătrânire, descris drept neplăcut și chiar grețos. Din păcate, această substanță nu numai că miroase la nivelul pielii, dar se impregnează și pe suprafețele textile, ca de pildă gulere sau fețe de pernă.  


În cultura japoneză, care are un respect ieșit din comun pentru cei aflați în etate, are un cuvânt special pentru această senzație olfactivă: Kareishu. Tot din Japonia apare și soluția pentru această problemă, mai precis de la Shiseido, care a inventat un parfum care neutralizează secreția substanței-problemă. O altă firmă japoneză folosește extracte care pot contracara mirosul respectiv asemenea unui deodorant, pe principiul prin care o lămâie anulează mirosuri neplăcute. Complementar acestor produse, au apărut și săpunuri și geluri de duș care să sprijine îndepărtarea mirosului de bătrân. 


Demersul de a crea produse care să elimine acest miros nu este unul pur comercial, ci are și rolul de a reda celor în etate demnitatea și respectul față de sine. Mirosul respectiv este asociat de cele mai multe ori cu degradarea, ceea ce poate afecta foarte tare încrederea în sine și tonusul general al celor care întâmpină această situație.
Nu este nimic jignitor în adresarea acestei probleme, fiindcă simptomele sunt naturale și valabile pentru noi toți, odată ce atingem o vârstă. 
Dezechilibrele hormonale care intervin în procesul de îmbătrânire au ca rezultat adesea un exces de acid lipid la suprafața pielii. Pe măsură ce pielea îmbătrânește, protecția ei naturală împotriva antioxidanților scade, conducând la o secreție mai mare a acestui acid. Întocmai acest proces chimic ne conduce la apariția compusului Nonenal. 


Dacă până acum nu beneficiam de cercetările care ne aduc mai aproape de a înțelege cum funcționează corpul omenesc, de aici înainte nu mai există nicio scuză pentru a ne exprima în vreun fel peiorativ la adresa mirosurilor pe care corpul nostru le degajă în diverse etape ale existenței.
La fel cum în adolescență sau în cazul femeilor la menopauză, corpul semnalizează diferite situații de tranzit prin secreții care au miros, este exact aceeași situație în cazul celor în vârstă. 


De asemenea, stresul contribuie la accentuarea mirosurilor neplăcute pe care corpul nostru le produce oricum independent de voința noastră. Grație industriei cosmetice, avem acum opțiuni variate de a elimina acest fenomen.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • stan colton pe 2 Iun 2017, 19:47
  cultura zadarnica

  "Întocmai acest proces chimic ne conduce la apariția compusului Nonenal. " - d-na autoare, schimba pixul pe matura si cal-culatorul pe grebla ............................

  0
  0

 • Stan Colton pe 4 Mai 2017, 22:07
  cultura, poporeni, cultura .......

  ---->Adnana Costandache - pe langa rau-mirosul subiectului, ar fi de semnalat urmatoarele ::: ---> expresii ca "Pe măsură ce pielea îmbătrânește, protecția ei naturală împotriva antioxidanților scade"--"În cultura japoneză,....... are un cuvânt special pentru ......." arata cat de mult te-ai chinuit sa scapi de scoala generala, unde se invata a vorbi romaneste, nu cocalariceste, cum o faci .......

  0
  0

 • Posa Z pe 3 Mai 2017, 22:10
  Despre tampenie

  Dar mirosul de tanar jegos,de tigan sau cocalar,mirosul de sclifosita care nu mai are despre ce scrie,(doar asta si de ce nu-i bine sa tapetezi cu hartie igienica un capac de wc public inainte de KK,sau sa-ti smulgi parul din nas?) cum se poate indeparta?

  8
  2
 • eva
  cosminatudosa pe 3 Mai 2017, 19:06
  Titlul nu este bombastic, soluția este specificată în articol

  Vă mulțumim pentru feedback-ul vostru! Specificăm următoarele 2 lucruri: 1. Nu am susținut că toți bătrânii miros, din contră, am specificat aspectele care duc la această situație. 2. Titlul nu este unul "bombastic", ci are răspunsul: "Tot din Japonia apare și soluția pentru această problemă, mai precis de la Shiseido, care a inventat un parfum care neutralizează secreția substanței-problemă." Shiseido este o companie de produse cosmetice pe care le puteți găsi și în România. Într-adevăr, nu știm încă dacă produsele dedicate "mirosului de bătrâni" vor apărea rapid în țara noastră, însă cine are nevoie, poate comanda produsele online. Este suficient să căutați pe Google "old people smell solution".

  4
  2

 • Bizonul Carpatin pe 3 Mai 2017, 18:06
  Mirosul de bătrân...

  ...se îndepărtează cel mai sigur cu...sicrioză şi lopatil. :)

  3
  10

 • Mirela pe 3 Mai 2017, 17:37
  ?

  Ce ciudat, eu cunosc multi batrani care nu au acest simptom. Inclusiv parintii mei, Dumnezeu sa-i ierte, au trait mult (tata pana la 77, mama pana la 85 de ani ) si nu au avut niciodata niciun miros specific de batrani. Iar cei care eventual miros, asta e datorata exclusiv lipsei de igiena, atunci cand e cazul, Dar ce sa vezi ?.... de la un timp eu una simt multe mirosuri neplacute de la adulti si tineri chiar, fie de nespalare pe trup, fie, FOARTE DES, de igiena orala zero. Ce ar fi sa sesizati, eventual, si sa scrieti un articol despre cum nu se spala pe dinti romanii, pentru ca asta tinde sa devina un flagel national, pe bune ! Pentru ca inclusiv dudui fardate si chipurile doamne (in mintea lor de gaina) te pun pa fuga cand deschid gura si le simti duhoarea din gura si de la un metru distanta.... jale. Deci, lasati propaganda anti-batrani, ca si-asa e destula ura in societatea de rahat in care traim. Ca alt motiv pentru erticolul asta, eu nu vad, scuze...

  7
  3

 • eu pe 3 Mai 2017, 17:36
  durere....

  Dar astia de la yahoo ce urmaresc de publica numai articole tampite? evident ca prostirea populatiei, ca multi citesc din pacate... Probabil pe viitor va fi o stire si cu eutanasierea batranilor ca asta se vrea din pacate, articolul asta e doar sa incurajeze dezgustul fata de batrani.

  2
  0

 • Maria pe 3 Mai 2017, 12:59
  Sfarsitul?Solutia?

  Ce articol grozaaaaaaaaav!Scris pe vasul de wc!Si totusi cum se indeparteaza mirosul,care sunt solutiile, care sunt produsele?

  20
  2

 • xyz pe 3 Mai 2017, 12:02
  Astia

  @Adrian - Nu stii ca astia exceleaza la asa ceva? "Jurnalism" mai retardat ca in Romanistan nici ca exista, poti sa pariezi pe asta, nici macar in Coreea de Nord sau Congo.

  16
  1

 • xyz pe 3 Mai 2017, 12:01
  Aiureli

  Dar mirosul de prostie cum se indeparteaza?

  25
  3

 • Adrian pe 3 Mai 2017, 11:57
  inducerea in eroare

  un alt articol de rahat cu titlu bombastic si care te induce in eroare "Cum să îndepărtezi mirosul ”de bătrân” si in care nu se spune nimic despre nimic

  20
  2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod