Moartea unei femei, prăbușirea unui erou: enigmele crimei lui Pistorius

Atletul fără picioare și-a înfruntat destinul și a cucerit întreaga lume cu exemplul său de voință. Soarta potrivnică pe care părea să o fi supus i-a venit din nou de hac în noaptea în care și-a împușcat iubita, cu doar câteva ore înainte de Ziua Îndrăgostiţilor. Multe întrebări importante își așteaptă acum răspunsul. Cele mai importante: de ce a murit fostul fotomodel Reeva Steenkamp? Este Oscar Pistorius un criminal cu sânge rece sau victima unei întâmplări nefaste?

Tot ce s-a întâmplat în acea noapte, de 13 spre 14 februarie, în casa luxoasă din Pretoria și ceea ce a urmat pare desprins dintr-un thriller filmat la Hollywood. O tânără frumoasă este împușcată mortal de iubitul ei, un sportiv respectat de întreaga lume.

În toiul nopții se aud focuri de armă, strigătele, și din nou împușcături. Reeva Steenkamp, în vârstă de 30 de ani, un fost top-model sud-african şi prezentatoare TV, care a apărut pe coperta revistei FHM şi a fost imaginea cosmeticelor Avon în Africa de Sud, a fost ucisă de Oscar Pistorius (26 de ani), sportivul fără picioare care cucerise întreaga planetă.
Cu o zi înainte de a muri, Reeva Steenkamp posta pe Twitter următorul mesaj: "Ce aţi pregătit pentru iubirea voastră, pentru mâine (n.r. - pentru Ziua Îndrăgostiţilor?". Presa locală a scris că tânăra a cumpărat miercuri o hârtie pentru a împacheta cadoul pentru Pistorius. "Iubitul meu adoră Ziua Îndrăgostiţilor", i-ar fi spus Reeva vânzătoarei.



Sportivul este judecat pentru crimă, iar autoritățile trebuie să afle dacă el a apăsat trăgaciul cu bună știință. Însă ce fel de om ar face aşa ceva, semnându-şi condamnarea la pedeapsa maximă - închisoare pe viaţă? Doar un individ dezechilibrat şi orbit de furie sau un psihopat capabil de stâpânire de sine, convins că poate îndeplini un plan diabolic.

"Blade Runner", eroul întunecat

Oscar Pistorius s-a născut fără peronee, medicii fiind nevoiţi să-i amputeze ambele picioare când avea doar câteva luni. El poartă proteze din fibră de carbon şi concurează chiar şi cu sportivi fără handicap fizic.
Pistorius a intrat în istoria atletismului mondial la Jocurile Olimpice de la Londra, când a devenit primul alergător cu ambele picioare amputate care a participat în competiţiile olimpice rezervate sportivilor fără dizabilităţi. El a ajuns în semifinalele probei de 400 de metri. În palamaresul său figurează şase tiluri de campion la Jocurile Paralimpice, o medalie de argint şi una de bronz. Un sportiv impresionant.



Eroul aplaudat în întreaga lume are însă şi o latură întunecată. "Bărbaţii îl admirau, femeile îl adorau. Era o inspiraţie pentru copiii cu handicap. Era un exemplu strălucit pentru cum să dai tot ce-i mai bun din tine, în ciuda adversităţilor", a scris ziarul The Times. Publicaţia a menţionat că sportivul supranumit "Blade Runner" (întrucât are două proteze de carbon în formă de lamă) colecţiona iubite blonde cu care se certa deseori, avea un temperament paranoic şi era pasionat de arme de foc.
Cotidianul Beeld a relatat un incident din 2009, când Pistorius era cu un prieten care a călcat cu maşina un pieton. Sportivul a încercat să-i împiedice pe jurnalişti să facă fotografii, motivându-şi gestul: "Pentru că sunt Oscar Pistorius".

Presa a mai scris că atunci când un reporter de la cotidianul britanic Daily Mail l-a vizitat acasă pe Pistorius pentru a-l intervieva, a fost uimit văzând că sportivul avea bâte de crichet şi de baseball după uşă, un pistol aproape de pat şi o armă automată la o fereastră, deşi el locuia într-un ansamblu rezidenţial desemnat în 2009 drept "cel mai sigur domeniu din Africa de Sud".
Împotriva lui Pistorius vine şi faptul că poliţia a descoperit în locuința lui seringi şi testosteron, un produs dopant.

Cum a murit Reeva

Atletul susține că nu a vrut să o ucidă pe prietena sa și că totul a fost un accident. Victima a fost împușcată în cap şi în braţ de patru gloanţe şi a decedat pe loc, iar poliția a anunțat inițial că este exclusă ipoteza unui accident. În locuinţa sportivului a fost găsit un pistol calibrul 9 mm. Atletul a fost inculpat pentru uciderea prietenei sale, anchetatorii menţionând că anterior au existat anterior dispute familiale raportate de la locuinţa din Pretoria a sportivului.
Polițiștii au mai găsit la fața locului o bâtă. "Bâta era plină de sânge, criminaliştii vor spune despre ce este vorba", a declarat o sursă apropiată anchetei. Acest element l-ar putea înfunda pe Pistorius.

Potrivit publicației locale City Press, poliţiştii au luat în considerare trei ipoteze: Pistorius şi-ar fi agresat iubita cu bâta, Reeva ar fi utilizat-o pentru a se apăra sau sportivul s-a folosit de bâtă pentru a sparge uşa de la baia în care tânăra s-a refugiat. Procurorii cred că Pistorius a tras primul glonţ din cameră, înainte ca Reeva să reuşească să se închidă în baie. "Bănuim că primul glonţ, tras în cameră, a lovit-o în şold. Ea a fugit apoi să se ascundă în baie. S-a pliat din cauza durerii. El a mai tras de trei ori. Probabil că Reeva a încercat să-şi acopere capul şi astfel un glonţ a lovit-o în mână", a declarat un poliţist după primele cercetări la faţa locului.

Conform City Press, Pistorius şi-a sunat tatăl, joi dimineaţă, în jurul orei 03.20, cerându-i să vină cât mai repede la el. Atletul nu a sunat însă nici la poliţie, nici la ambulanţă și va trebuie să le explice judecătorilor de ce nu a făcut asta.

Cel care a chemat autorităţile a fost tatăl unei prietene a lui Pistorius. În momentul în care familia sa a sosit, Pistorius cobora scările purtând în braţe trupul tinerei şi tremurând. Reeva Steenkamp respira încă şi el a încercat s-o resusciteze. Era îmbrăcată în cămaşă de noapte, iar poliţiştii au găsit geanta ei şi iPad-ul pe jos, în camera lui Oscar. Oscar i-ar fi spus surorii sale Aimée că s-a întâmplat ceva îngrozitor şi că a confundat-o pe Reeva cu un hoţ. Însă cele trei surse citate de City Press exclud această posibilitate, subliniind că nu au existat urme de intrare prin efracţie.

Ce spun martorii


Vecinii celor doi susţin că Oscar şi Reeva s-au certat foarte tare în acea seară, fiind nevoie chiar de intervenţia gardienilor de la domeniul unde locuia Pistorius. Potrivit unui martor, cei doi s-ar fi certat neîntrerupt în noaptea de 13 spre 14 februarie, între orele 02.00 şi 03.00, chiar înainte de a se produce drama. Un poliţist a declarat că autorităţile deţin mărturia unei alte persoane care a spus că, după ce a auzit focuri de armă, a ieşit pe balcon şi a văzut lumina aprinsă în reşedinţa lui Pistorius. "Apoi a auzit o femeie ţipând de două sau trei ori şi din nou focuri de armă", a afirmat agentul.
Această depoziţie contrazice declaraţiile lui Pistorius, potrivit cărora el a fost trezit de zgomotele din baie şi a tras în uşa acesteia pe întuneric, temându-se că e un hoţ.

Procurorul a precizat că victima era îmbrăcată în momentul în care a fost ucisă. Reeva purta pantaloni scurţi de culoare albă şi un tricou negru, fiind acoperită cu mai multe prosoape când au ajuns paramedicii, a precizat anchetatorul. El a adăugat că Pistorius a trebuit să-şi aleagă o anumită poziţie pentru a trage în unghi, ca să nimerească vasul de toaletă. "Eu cred că el ştia că Reeva este în baie când a tras de patru ori şi că a împuşcat-o", a completat acesta.
Trei gloanţe au nimerit-o pe Reeva Steenkamp: unul a lovit capul, deasupra urechii drepte, altul a nimerit cotul drept şi al treilea şoldul drept. Autopsia nu a relevat alte urme de violenţă pe corpul prietenei lui Pistorius.

Poliţia a găsit două telefoane mobile în baie, dar care nu au fost folosite în noaptea crimei. Pistorius este cercetat şi pentru deţinere ilegală de muniţie. "Am găsit o cutie cu gloanţe de calibrul 38, iar el nu are permis pentru a deţine o armă de acest calibru", a precizat procurorul.

"Şi-a pus protezele, a mers şapte metri şi a tras"

Parchetul îl acuză pe Oscar Pistorius de omor cu premeditare, iar apărarea susţine însă că a fost un accident. Versiunea prezentată de procurori în faţa judecătorului arată că Oscar Pistorius şi-a ucis cu premeditare prietena. "Victima a fost împuşcată de trei ori în timp ce era în baie, iar uşa toaletei a fost distrusă din exterior. Credem că uşa era închisă cu cheia", a declarat procurorul Gerrie Nel. În locuinţa sportivului nu erau decât două persoane în momentul comiterii crimei, a adăugat el. "Şi-a pus protezele, a mers şapte metri şi a tras. A împuşcat o femeie inocentă, neînarmată. A tras de patru ori. Acuzatul i-a spus surorii lui că a crezut că era un hoţ. De ce s-ar închide un hoţ în toaletă?", a continuat procurorul.

"Eram foarte îndrăgostiţi, nu puteam fi mai fericiţi de atât"

Barry Roux, avocatul lui Pistorius, a susţinut în faţa judecătorului că nu a fost vorba de o crimă, menţionând "cazuri similare în care soţul a tras asupra soţiei din greşeală, crezând că este un intrus". "Nu există niciun element care să indice premeditarea. Tot ce ştim este că ea s-a închis în toaletă. Ea a fost împuşcată în toaletă (...) el a crezut că este un intrus", a precizat avocatul, evocând "moartea prematură şi nefericită" a prietenei sportivului. În acel moment, Pistorius a izbucnit în plâns.
Avocatul a solicitat eliberarea pe cauţiune a clientului său, ţinând cont că acuzatul nu a mai fost condamnat anterior şi nici nu este implicat în alt caz în afara celui prezent.



Într-o declaraţie citită de avocatul său în faţa instanţei, Pistorius a negat că ar fi avut intenţia să o ucidă pe iubita sa. "Nu am avut intenţia să-mi împuşc prietena, pe Reeva Steenkamp. Dezmint acuzaţiile în termenii cei mai fermi. Reeva mi-a telefonat şi mi-a propus să cinăm în linişte. În 13 februarie, la ora 22.00, noi eram în camera noastră, ea făcea yoga, iar eu mă pregăteam să mă uit la televizor" , a citit avocatul Barry Roux. "Eram foarte îndrăgostiţi, nu puteam fi mai fericiţi de atât. Ea mi-a făcut un cadou, dar mi-a spus că nu-l pot desface decât a doua zi", de Valentine's Day, a continuat reprezentantul lui Pistorius, moment în care sportivul a izbucnit într-un plâns nervos. "Trebuie să vă păstraţi calmul şi să vă concentraţi la ceea ce s-a întâmplat", i-a spus judecătorul lui Pistorius.

După o scurtă întrerupere a audierilor, timp în care atletul s-a liniştit, avocatul şi-a continuat depoziţia. Pistorius susţine că a auzit noaptea (n.r. - în jurul orei 03.00) zgomote în baie şi că, speriat, a luat arma şi a tras în direcţia toaletei, după care a strigat la prietena lui să cheme poliţia, realizând ulterior că aceasta nu era în pat.
"Am fost deja o victimă a ameninţărilor. Din acest motiv ţin o armă calibrul 9 mm sub patul meu. Nu există grilaje la fereastra toaletei. Cineva a intrat în casa mea. Era întuneric. Am resimţit o frică teribilă, crezând că e cineva în toaletă. Cum nu aveam protezele la îndemână, m-am simţit foarte vulnerabil (...) Am tras în uşa toaletei şi am strigat" , a citit în continuare avocatul. "M-am întors în pat şi am văzut că Reeva nu era. Mi-am pus protezele şi am mers pe balcon să cer ajutor", a mai spus el.

Potrivit versiunii prezentate de avocatul lui, după ce a deschis uşa toaletei cu o crosă de cricket, Pistorius i-a sunat pe paznici şi apoi a fugit pe scări cu Reeva în braţe. "Mi-am spus să nu mai aştept salvatorii, să încerc să ajung la spital. Reeva era fără cunoştinţă, dar încă în viaţă", a mai scris sportivul.
În declaraţie nu se face referire la vreo dispută avută în timpul serii cu prietena sa, aşa cum susţine poliţia, care se bazează pe o reclamaţie a unor vecini.



Judecătorul i-a cerut sportivului să confirme conţinutul declaraţiei sale, iar acesta a făcut-o cu o voce stinsă. În cadrul audierilor a fost citită de către avocatul apărării şi depoziţia unui prieten al lui Pistorius, care a susţinut că nu i-a văzut nicodată pe cei doi certându-se. Dimpotrivă, Oscar avea în plan să o ceară în căsătorie pe Reeva, a adăugat martorul.

Depoziţia lui Pistorius, prin care şi-a susţinut cererea de a fi judecat în stare de libertate, include o descriere a bunurilor pe care le deţine: reşedinţa unde a avut loc crima, în valoare de circa 420.000 de euro, alte două locuinţe în Pretoria în valoare totală de circa 135.000 de euro, un teren într-o staţiune balneară, Langebaan, şi venituri de 470.000 de euro pe an.

"Pistolus" obţine prima victorie


Deşi părea victimă sigură la audieri, Pistorius a reuşit să câştige prima rundă. Întocmai ca într-un thriller hollywoodian, el a avut şansa unei răsturnări de situaţie. Reputaţia poliţiei sud-africane a fost afectată după ce avocatul lui Oscar Pistorius a compromis ancheta şi probele care ar fi trebuit să arate premeditarea şi după ce a ieşit la iveală faptul că şeful investigatorilor a fost acuzat la rândul său de tentativă de omor.

Potrivit AFP, anchetatorul principal în cazul Oscar Pistorius, Hilton Botha, a fost acuzat de tentativă de omor, în 2009, după ce, aflat în stare de ebrietate, a deschis focul spre un microbuz în care se aflau şapte persoane, încercând să-l oprească. Botha a fost cercetat în 2009, dar dosarul a fost clasat. Cazul a fost redeschis recent, iar un reprezentant al Parchetului a afirmat că în aceste condiţii Botha nu se mai poate ocupa de anchetarea lui Pistorius.



Barry Roux, unul dintre cei mai de succes avocaţi din Africa de Sud, a prezentat judecătorului gafele comise de poliţişti în ancheta efectuată la locuinţa sportivului. El le-a reproşat anchetatorilor că nu au purtat încălţăminte de protecţie când au pătruns în spaţiul unde a avut loc crima, că nu au verificat apelurile telefonice efectuate de acuzat şi că nu au recuperat un cartuş căzut în vasul de toaletă.
Avocatul a desfiinţat şi depoziţiile martorilor, culese de poliţişti. Astfel, o persoană care susţine că a auzit ţipete, în seara anterioară crimei, în casa lui Pistorius, locuieşte la mai mult de 300 de metri de reşedinţa acuzatului. Un alt martor, care a declarat că a auzit strigăte între două serii de focuri de armă, a numărat cinci sau şase împuşcături, în timp ce poliţia a precizat că Pistorius a tras doar de patru ori în casa sa.

Şeful anchetei a fost înlocuit, dar asta nu mai putea îndrepta situaţia. Pe baza elementelor prezentate, judecătorul Desmond Nair a decis vineri ca Oscar Pistorius să fie eliberat pe cauţiune, în aşteptarea procesului.
Cauţiunea campionului paralimpic a fost fixată la un milion de ranzi (85.000 de euro), judecătorul precizând că sportivul va compărea din nou în faţa tribunalului la 4 iunie.
Pistorius va trebui să predea autorităţilor armele sale şi paşaportul, să se prezinte la comisariatul din Brooklyn (Pretoria) de două ori pe săptămână - luni şi vineri - şi să nu mai consume alcool.

Judecătorul a precizat că Oscar Pistorius nu ar risca să fugă în străinătate, având în vedere notorietatea sa. Nair a vorbit şi despre reacţiile violente ale lui Pistorius, despre care s-a discutat îndelung în cele patru zile de audieri. "Acuzatul a arătat tendinţe agresive", a admis el, regretând că acuzarea nu a adus dovezi suficiente pentru stabilirea faptelor. Detaliile legate de autopsie nu au fost prezentate în timpul audierilor pentru eliberarea pe cauțiune, însă rudele care i-au văzut cadavrul susțin că aceasta a suferit răni îngrozitoare la cap după ce ar fi fost lovită de iubitul ei cu o bâtă de cricket, scrie Daily Mail.
Avocații lui Pistorius le-au spus judecătorilor că acesta a folosit bâta de cricket pentru a sparge ușa toaletei în care se afla Reeva Steenkamp. Această bâtă pătată cu sânge va fi o probă esențial în cadrul procesului în care Oscar Pistorius va fi judecat pentru crimă cu premeditare.
Acuzarea a preferat să nu se folosească de aceste probe în timpul audierilor pentru eliberarea pe cauțiune, preferând să mizeze pe factorul-supriză pentru procesul care urmează.

La final, judecătorul a menţionat rând pe rând argumentele celor două părţi: "Apărarea nu a reuşit să demonstreze în faţa curţii că sunt puncte slabe în dosarul parchetului. (...) De asemenea, parchetul nu a demonstrat că dosarul contra acuzatului era suficient de solid şi incontestabil". Practic, magistratul a constatat că procurorii nu şi-au făcut bine treaba şi a dispus singura măsură pe care o putea lua în aceste condiţii.



Anunţul magistratului a fost primit cu un "Yes" sonor de prietenii lui Oscar Pistorius, în timp ce membrii familiei Reevei Steenkamp au rămas împietriţi. "Da, răsuflăm uşuraţi pentru că Oscar a fost eliberat astăzi pe cauţiune, dar în acelaşi timp purtăm doliu pentru Reeva Steenkamp", a declarat Arnold Pistorius, unchiul atletului.

Eliberarea pe cauțiune e doar o bătălie câștigată de Pistorius. Apărătorul lui va avea mult de lucru pentru a elucida enigmele care persistă în acest caz aparent simplu de omor, dar care se dovedește, iată, destul de încâlcit. Ce fel de om era, de fapt, Oscar Pistorius? De ce ucis-o pe iubita sa? Ce s-a petrecut, exact, în acea noapte teribilă?
La prima vedere, sportivul pornește cu un handicap imens în cursa pentru obținerea achitării - doar el a apăsat pe trăgaci. Dar întotdeauna Pistorius a pornit cu handicap în cursele sale.

Vineri, la opt zile după ce şi-a ucis iubita, Oscar Pistorius a ieşit liber din clădirea tribunalului de la Pretoria. Va reuşi să o facă şi la sfârşitul acestui proces complicat?

 


Foto: AFP/Mediafax

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Robert pe 25 Feb 2013, 11:10
    hmm

    Draga Gaby, bine ca nu esti judecator...

    1
    1

  • gaby pe 24 Feb 2013, 19:57
    ....

    a vrut sau nu sa o omoare stie decat el !!!dar el trebuie pedepsit pt.fapta asta ........

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod