Matthew Perry, din serialul Friends, despre Iadul drogurilor: Abuzul mi-a lăsat o șansă de supraviețuire de 2%, dar colegii m-au susținut și m-au salvat

Starul din serialul Friends, Matthew Perry, a dezvăluit toată amploarea dependenței sale de droguri și alcool. Înainte de lansarea cărții Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing, actorul de top a povestit că aproape a murit și a avut o șansă din 50 de a supraviețui după ce i-a fost grav afectat colonul, din cauza consumului de opiacee.
Este pentru prima dată când actorul vorbește despre cum a petrecut două săptămâni în comă și  cum a luptat, vreme de  cinci luni, pentru viața sa, în spital, după ce a suferit o perforație gastrointestinală. A trebuit să folosească o pungă de colostomie timp de nouă luni după incidentul terifiant din 2018. 

Uneori, în timpul intervențiilor chirurgicale care urmăresc tratarea bolilor inflamatorii intestinale, intestinului trebuie să i se creeze o ieșire la suprafață la nivelul abdomenului. Medicul chirurg face o deschizătură prin care resturile alimentare vor fi eliminate într-o pungă colectoare și nu prin orificiul anal, cum se elimină în mod obișnuit. Intervenția se numește colostomie, iar punga atașată deschizăturii poartă numele de stomă. Așa ceva a fost nevoit să poarte și Matthew Perry.

 
 
Matthew Perry a supraviețuit cu ajutorul oxigenării extracorporeale

 

Actorul, în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru revista People: „Medicii au spus familiei mele că am doi la sută șanse să trăiesc. Am fost pus pe o chestie numită ECMO, o mașină care face toată treaba în locul inimii și plămânilor tăi”.

Oxigenarea cu membrană extracorporală (ECMO), cunoscută și sub denumirea de suport vital extracorporal (ECLS), este o tehnică extracorporală de acordare a unui suport cardiac și respirator prelungit persoanelor a căror inimă și plămâni nu sunt în măsură să asigure o cantitate adecvată de schimb de gaze sau de perfuzie pentru a menține viața.  

Luptele sale cu abuzul de droguri au fost cunoscute de toată lumea, dar, până acum, nu a fost niciodată la fel de sincer cu privire la amploarea dependenței sale și la impactul asupra sănătății sale.
 

 
Dependența de Vicodin l-a dus la dezintoxicare 

 

El a spus că a început să bea mult atunci când s-a alăturat pentru prima dată distribuției din Friends în 1994, la 24 de ani.
Dar când a fost implicat într-un accident cu jet ski, în 1997, i s-a prescris analgezicul Vicodin și a devenit rapid dependent de acesta, chiar și după ce rănile i s-au vindecat.

Aceasta a fost prima dată când Matthew a fost internat la dezintoxicare, petrecând 20 de zile la Hazelden Betty Ford Center din Minnesota.
Dar nu a fost suficient, iar Matthew – care a recunoscut, anterior, că „nu-și amintește să fi filmat trei ani” cu Friends – a continuat să se lupte cu demonii săi.

A încercat să-și ascundă starea, dar fluctuațiile sale de greutate, vizibile și la filmări, de la o serie de la alta, i-au alarmat și pe colegii săi de platou, dar și pe fani.

El a declarat: „M-aș descurca, într-un fel.
Dar până la 34 de ani, eram cu adevărat, băgat în multe necazuri. Dar au fost ani în care am fost bine, în acea perioadă. Sezonul nouă a fost anul în care am fost bine pe tot parcursul și nu am consumat nicio substanță interzisă. Și ghiciți în ce sezon am fost nominalizat pentru cel mai bun actor?”.

Matthew ajunsese, într-o periodă, să ia 55 de comprimate de Vicodin pe zi și slăbise mult.

„Eram scăpat de sub control și trăiam foarte nesănătos. Practic, pot spune că revenisem la greutatea mea inițială la naștere”, a glumit actorul, pe seama necazurilor sale.
 

 
Ajunsese să bea un litru de vodcă pe zi

 

Până în 2001, Matthew ajunsese să bea un litru de vodcă pe zi. El a declarat pentru People: „Nu știam cum să mă opresc. Dacă poliția ar fi venit la mine acasă și ar fi spus: „Dacă bei în seara asta, te ducem la închisoare”, aș fi început să-mi fac bagajele. Nu m-am putut opri pentru că boala și dependența sunt progresive. Așa că devine din ce în ce mai rău pe măsură ce îmbătrânești.”


Cu sprijinul colegilor săi din distribuția serialului Friends — Matt LeBlanc, Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow și David Schwimmer — Matthew a încercat să fie curat, să scape de dependențe, în ciuda numeroaselor recidive.

El a mărturisit: „Au fost înțelegători și au avut răbdare. Este ca la pinguini. În natură, pinguinii, când unul este bolnav sau când unul este foarte rănit, ceilalți îl înconjoară și îl sprijină.
Se plimbă în jurul lui până când acel pinguin poate merge singur. Cam asta au făcut colegii mei pentru mine.”

 
15 sejururi la dezintoxicare

 

Până în prezent, Matthew a avut 15 sejururi în centre de dezintoxicare, dar spune că este „destul de sănătos acum”. Nu vrea să spună de cât timp este treaz, adică nu mai folosește droguri, dar spune că fiecare zi contează.

El a adăugat: „Dacă ești beat, nu înseamnă că pierzi tot timpul și educația. Știi tot ce știai înainte.”

În acest moment, Matthew spune că îl cam țin doar cicatricile de la cele 14 operații pe care le-a avut la stomac.

Dependența severă de opioide, cum ar fi OxyContin - de care lua și Matthew - poate provoca constipație severă și, la rândul său, probleme grave ale intestinului, ceea ce i s-a întâmplat și actorului din Friends când avea vârsta de 49 de ani.

După această experiență, ce aproape i-a cauzat moartea, actorul a fost avertizat că, dacă va continua să ia droguri, ar putea să-și piardă complet controlul asupra intestinului și va fi nevoit să poarte o pungă de colostomie pentru tot restul vieții.

 
 
Consideră că a supraviețuit pentru a-i ajuta pe alții să scape de dependențe 

 

Revenit la normalitate, Matthew apreciază altfel viața și spune că vrea să-i ajute pe alții care suferă de dependență de droguri și/sau alcool. Motivul pentru care a scris și o carte, spune el, este pentru că era „destul de sigur că va ajuta oamenii”. 

El a adăugat, referindu-se la perioada critică în care se afla în spital, și era la un pas de moarte: „Au fost cinci persoane puse pe un aparat ECMO în acea noapte, iar ceilalți patru au murit, iar eu am supraviețuit.
Deci marea întrebare este de ce? De ce am fost eu acela? Trebuie să existe un motiv.”
 
Memoriile înfiorătoare ale lui Matthew constituie o relatare șocantă a aproape trei decenii de dependență, despre care el admite că ar fi trebuit să-l ucidă.
 
În ceea ce privește cititorii cărții, el a spus: „Cred că vor fi surprinși de cât de rău am ajuns în anumite momente și cât de aproape de moarte am fost. Așadar, speranța mea este ca oamenii să știe că această boală atacă pe toată lumea. Nu contează dacă ai succes sau nu, bolii nu-i pasă. Sunt surprins de cât de rezistent sunt, de felul în care pot să mă întorc din toată această tortură îngrozitoare.”

 
Matthew este recunoscător că este în viață

 

Fanii săi pot fi liniștiti pentru că, acum, Matthew este sănătos, după ce a stârnit temeri atunci când și-a silabisit cuvintele și a dat din cap într-un mod ciudat,  în timpul unui interviu, din mai 2021, prilejuit de reuniunea cu echipa Friends.
La acea vreme, o sursă apropiată actorului canadian a declarat acesta nu suferea de o recidivă, ci avusese, recent, o intervenție stomatologică complexă, după care se resimțea.

Actorul Matthew Perry a spus că este „recunoscător că este în viață” și este mândru de el însuși pentru că a reușit să găsească drumul înapoi spre normalitate. 
20 Octombrie 2022
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod