Magiunul de prune Topoloveni intră în al 100-lea an de existență cu certificare BIO. Prima degustare – la Ziua Porților Deschise

În 12 septembrie a.c. începând cu ora 12.00, compania SONIMPEX TOPOLOVENI va organiza tradiționala Zi a Porților Deschise la Fabrica de Magiun Topoloveni. În acest an, evenimentul marchează intrarea Fabricii în cel de-al 100-lea an de existență și în ”era” BIO, prin lansarea pe piață a primei șarje de Magiun de prune Topoloveni certificat BIO.
Multiplele premii și certificări internaționale obținute până în prezent de Magiunul de prune Topoloveni îi atestă calitățile de excepție atât în ce privește latura nutrițională – conținutul, cât și pe cea gastronomică – gustul, aspectul, textura. Toate aceste recunoașteri sunt acordate unui produs cu o rețetă tradițională străveche, singura aplicată în Fabrica de Magiun Topoloveni: UN SINGUR INGREDIENT (prunele proaspete) prelucrat la temperatură menajantă.

Documentele istorice – monografia Topoloveniului, Arhivele Statului și alte hrisoave – vorbesc de începuturile Fabricii de magiun din Topoloveni la 1914, înainte de intrarea României în primul război mondial. Maximilian Popoviciu a fost cel care a pus bazele funcționării acesteia, pe principiile preparării magiunului de prune în gospodăriile țărănești locale: în cazane cu pereți dubli cu abur, care să imite oalele de lut introduse în cuptoare de pământ de către gospodine.

Această metodă de preparare se bucură de continuitate până în zilele noastre, grație companiei SONIMPEX TOPOLOVENI, care nu a renunțat la ideea de tradiție gastronomică o dată cu achiziția fabricii în 2001, de la statul român.
Compania a făcut investiții importante pentru aducerea capacității de producție la standarde internaționale, fiind în prezent certificată ISO 9001 (managementul calității) și ISO 22000 (managementul siguranței alimentului). ”A nu renunța să te adaptezi ca producător valului consumerist, mai ales acum în momentele acestea de criză, poate părea unora sinucigaș. Însă brandul Magiun de prune Topoloveni vine din alte vremuri și noi, ca producători, ne-am impus să-l facem să supraviețuiască oricărei crize – asta înseamnă tradiție gastronomică! A fost un șoc pentru masa consumeristă creșterea prețului magiunului acum mai bine de un an – dar a fost compromisul pe care a trebuit să-l facem pentru supraviețuirea brandului. Așadar, pentru că nu mai putem să-l oferim maselor consumeriste, tot ce avem de făcut este să-i demonstrăm prin certificări valoarea intrinsecă. Asta facem de vreo trei ani, de când magiunul nostru primește anual importante premii internaționale, iar acum intră într-o nouă etapă – a certificării BIO”, spune doamna Bibiana Stanciulov – directorul și unicul asociat al companiei producătoare SONIMPEX TOPOLOVENI.

Unicitatea Magiunului de prune Topoloveni nu este un concept de marketing îndelung studiat, ci o realitate: în România anului 2013, nicio altă fabrică de conserve din România nu mai produce magiunul de prune după metoda tradițională, așa cum se întâmplă în Fabrica de Magiun Topoloveni.
Aici cazanele au pereți dubli prin care circulă abur tehnologic, astfel că magiunul de Topoloveni se prepară FĂRĂ FOC – CI LA ABUR, la o temperatură menajantă, care asigură produsului finit conservarea nutrienților din fructele proaspete: macroelementele, microelementele, fibrele alimentare, antioxidanții etc.

Rețeta tradițională a magiunului românesc presupune utilizarea UNUI SINGUR INGREDIENT pe tot parcursul procesului de preparare: PRUNELE PROASPETE. Acestea se aleg din cel puțin patru soiuri de toamnă, trebuie să fie bine coapte, se terciuiesc, iar marcul rezultat se fierbe până când produsul de concentrează (scade, pe fondul evaporării apei) de câteva ori. Deși întregul flux de producție a fost și este în continuare 100% natural, fără zahăr adăugat, fără conservanți, fără aditivi, fără E-uri, Magiunul de prune Topoloveni nu a fost certificat BIO până în prezent; însă în acest an, materia primă utilizată (100% PRUNE) deține atestat de produs BIO, astfel încât și produsul finit este tot BIO. ”Intrăm cu dreptul în anul centenar: magiunul regal devine și BIO, păstrându-și același gust și calități de acum 100 de ani.
Din respect pentru consumatori, garanția BIO era necesară, mai ales că acest produs va fi promovat și exportat în străinătate în următorii ani”
, afirmă doamna Bibiana Stanciulov.

Magiunul de Topoloveni BIO va fi distribuit în țară prin intermediul rețelelor de retail Carrefour, Auchan, Selgros, Real, Kaufland, Mega Image, Billa, Profi, Unicarm și prin magazinul online al producătorului (http://www.magiun-sonimpex.ro/comanda.php).

Participanții la eveniment se vor bucura de momente inedite și de prețuri promoționale – Magiunul de prune Topoloveni putând fi cumpărat cu 12 lei/borcan (350 gr). De asemenea, organizatorii îi vor premia cu 6 borcane de magiun pe cei ce aduc la eveniment un platou (0,5-1 kg) cu prăjituri preparate cu magiun de prune Topoloveni!
 
Programul evenimentului:
 
Ora 12.00        Primirea invitaților
Ora 12.15        Discursurile invitaților speciali (oficialități, nutriționiști, VIP-uri)
Ora 12.45        Vizitarea interiorului Fabricii, vizitatorii vor putea observa întregul proces de producție al
Magiunului de prune Topoloveni
Ora 13.00        Degustarea preparatelor pe bază de Magiun de prune Topoloveni și a bucatelor tradiționale
oferite de dl.
primar Gheorghiță Boțârcă
Spectacol oferit de Ion Popa (autorul Imnului Magiunului de Topoloveni) și de formația de dansuri populare din Topoloveni

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod