Controversa astronomilor: Ce a luminat cerul României în toiul nopții?


Specialiştii în domeniu au vorbit pentru agenţia de presă Mediafax despre fenomenul care s-ar fi înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri în anumite zone din România. "Nu ştiu dacă este vorba de un meteoroid", a spus preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso. "Din ce am văzut, pur şi simplu a fost o lumină. O astfel de lumină poate fi produsă de un joc de artificii mai intens sau de o rachetă militară, rachetă de iluminat", a spus Piso.

El a precizat că nu există în acest moment alte informaţii, precizând că lipsa unui zgomot "exclude ideea unei explozii de tip meteoroid".

Întrebat dacă ar fi trebuit să se audă un zgomot chiar şi în cazul în care meteoroidul ar fi fost de mici dimensiuni, Piso a spus că ar fi trebuit să se audă "cât de cât, dacă ar fi fost o explozie".

Estimez că bolidul a avut un diametru de circa 2 metri şi că acesta s-a aprins la circa 80 de kilometri altitudine şi după câteva zeci de kilometri a explodatValentin Grigore
"Noi nu avem aici nicio raportare de astfel de obiecte. În Europa nu există o reţea foarte consecventă pentru astfel de meteoroizi mici, care să urmărească acest lucru. În Statele Unite există, iar NASA, în noaptea de 5 spre 6 la ei, a observat 34 de astfel de fenomene şi este o situaţie normală.
din acestea 34 6 sunt cunoscute, adică meteoriţi care vin din Leo Minor, Bootes, din Hydra, constelaţiile respective, dar restul de 28 sunt, cum se spune, mai sporadici, adică pietricele care ard pur şi simplu"
, a spus Ioan Piso.

Întrebat dacă ar putea fi printre cei 28 şi cel din România, acesta a spus că nu crede, precizând că "nu s-a auzit nimic". De asemenea, Ioan Piso a spus că nu se poate confirma un astfel de lucru pentru că nu a fost însoţit de zgomot, iar acest fapt exclude o dimensiune mare. "Dacă dimensiunea nu este mare, atunci obiectul a ars complet şi nu lasă urme, iar confirmările sunt la nivel de amatori sau de Google, ceea ce, pentru noi, nu are importanţă", a spus acesta.

"Nu ştiu dacă a fost, dacă nu am informaţii.
(...). Instrumentele de măsură îţi dau capabilitatea să monitorizezi ceva până la o anumită importanţă, este mai mic decât acea importanţă pe care o atribuim în acest moment"
, a spus Ioan Piso.

Pe de altă parte, întrebat dacă este vorba despre un meteor care a explodat deasupra României, Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, a confirmat pentru Mediafax: "Da, este un meteor".

"Am văzut filmul care a fost pus pe internet şi, în afară de faptul că se vede o lumină care circulă foarte repede, ceea ce înseamnă o stea căzătoare, pentru că avioanele şi elicopterele nu circulă atât de rapid, se vede şi reflexia lui în luneta maşinii.
Se vede clar forma unui meteor. Atunci când un meteor, însemnând o dâră luminoasă pe cer, e foarte strălucitor, spunem că avem de a face cu un bolid. (...) Ideea este că la aceste obiecte, cu cât este mai mare strălucirea, cu atât e mai mare obiectul care intră în atmosferă şi produce dâra luminioasă"
,  a spus Şonka.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andre pe 9 Ian 2015, 01:23
    da!

    am vazut si eu in Galati acelasi lucru!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod