Sensibilitatea dentara si remediile acesteia

Sensibilitatea dentară este o durere acută, de cele mai multe ori de scurtă durată, care apare la nivelul dinților, în momentul când consumi alimente foarte reci. foarte calde, sau dulci, mai exact când dentina este supusa unor agresiuni, unor excitanti chimici, termici sau mecanici. Aceste senzații pot varia de la o ușoară iritație până la o durere intensă. Sensibilitatea dentară poate fi dată de două afecțiuni diferite, diagnosticate corect de medicul stomatolog, atât abordarea terapeutica cât și tratamentul fiind diferite pentru fiecare caz în parte. Aceste afecțiuni sunt numite hiperestezia dentinară și hipersensibilitatea dentară. Doctor Cristina Tanase - Medic stomatolog in cadrul clinicii Trident ne ofera informatii despre aceste afectiuni si care sunt metodele de tratament.

Ce este hiperestezia dentinară?

"Hiperestezia dentinara apare atunci când dentina este expusă treptat, prin eroziunea în timp a stratului protector - ciment și smalt.

Hiperestezia apare în zona coletului (locul în care coroana întalnește rădăcina) sau într-o cavitate neobturată a dintelui( zone create artificial sau zone cu lipsă de substanță aparte în urma traumei), iar durerea este declanșată de actiunea unor factori mecanici - alimente dure, periaj agresiv sau simpla atingere a zonei".

Ce este hipersensibilitatea dentinară?  

"Hipersensibilitatea dentinară apare atunci când stratul protector (smalț) dispare brusc, iar dentina este expusă factorilor excitanți fără a avea timp să se acomodeze. Spre deosebire de hiperestezie, în cazul hipersensibilității, durerea este provocată de factori nocivi - chimici, volatili, tactili, sau osmotici și încetează imediat după înlăturarea acestora".

De ce apare sensibilitatea dentară?

"Există mai multe cauze care pot provoca această sensibilitate dentară: bruxismul (scrâșnitul dinților), fisurarea dinților, eroziunea dentară, alimentele acide, igiena orală precară, acumulări de tartru și depozite de placă bacteriană, periajul agresiv cu periuțe dure și cu aplicarea presiunii mari pe suprafețele dentare, malocluzii netratate.
De asemenea, aceasta sensibilitatea poate apărea în urma unor proceduri stomatologice: detartraj, gingivectomii, chiuretaje gingivale sau în urma albirii dentare. Durerea apare în momentul în care dentina este expusă mediului exterior și tubulii dentinari rămân deschiși spre pulpa dentară. Durerea este facilitată de mecanismele hidrodinamice care au loc la nivelul acestor tubi dentinari, care în contact cu factorii excitanți sunt stimulați și creează mișcări care stimulează dureros terminațiile nervoase
".

Cum poti trata sensibilitatea dentara?

1. Pacientul va trebuie să se reeduce, privind alimentația, să reducă considerabil consumul alimentelor și băuturilor cu potențial crescut de aciditatea, acestea fiind responsabile nu numai de apariția sensibilității, cât și a cariei dentare.

2. Utilizarea periuțelor moi și a pastei de dinți special creată pentru astfel de afecțiuni cu un conținut ridicat de nitrat de potasiu și fluoruri (sodiu, staniu).

3.

Se indică utilizarea unor paste sau geluri pentru aplicații locale. Dacă sensibilitatea apare în urma periajului agresiv, acest obicei va trebui schimbat.

4. Dacă durerea este intensă și nu dispare prin aceste metode, se solicită medicului stomatolog o abordare terapeutică. Pentru început se determină agentul cauzator și se îndepărtează: gutiere de bruxism pentru a limita efectele acestuia, obturarea leziunilor de colet, de abfracție (deteriorarea dintelui în zona jocțiunii smalț-cement) sau cu leziuni carioase, aplicarea de lacuri cu fluor, fosfat de calciu sau hidroxiapatita.

5. Sunt cazuri clinice care necesită inteventii chirurgicale parodontale cu grefe de țesut moale pentru acoperirea zonelor expuse.

În concluzie, sensibilitatea dentara necesită o abordare complexă, în funcție de agentul cauzator.
Medicii recomandă o vizită la medicul stomatolog, în cazul în care sensibilitatea dentară persistă și este resimțită cu dureri intensive.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod