Dr. Oana Spânu: verificați sănătatea alunițelor acum, înainte de expunerea la soare pe timpul verii!

Medicul dermatolog Oana Spânu atrage atenția asupra importanței verificării amănunțite a alunițelor de pe corp și a sănătății pielii primăvara, înaintea expunerii la soare pe timpul verii. Prin acest examen medical se poate diagnostica și cancerul de piele.

Cea mai avansată și rapidă metodă de analiză a alunițelor și de diagnosticare precoce a cancerului de piele este dermatoscopia computerizată FotoFinder Bodystudio ATBM pe care dr. Oana Spânu o efectuează în cadrul clinicii sale din București.

Cancerul de piele poate îmbrăca multe forme, mai ușoare sau mai severe: carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom.

Apare sub forma unor multiplicări necontrolate ale celulelor de la nivelul pielii, este nedureros uneori chiar și în stadii avansate. Singurele modificări ale unei ’’alunițe’’ pot fi cele de ordin vizual. Este foarte important să cunoașteti aceste ’’semne’’ ale cancerului de piele și să vă prezentați la un control dermatologic cât mai din timp. Controlul dermatologic periodic pentru diagnosticul timpuriu al cancerului de piele vă poate salva viața!”, declară dr. Oana Spânu.

Prin dermatoscopia computerizată se analizează alunițele și petele pigmentare prezente de la naștere sau apărute pe suprafața pielii pe parcursul anilor.

Spre deosebire de analiza clasică a alunițelor, cu ochiul liber, dermatoscopia computerizată este mult mai rapidă și cu o acuratețe mult mai mar. Examenul medical este bine să fie făcut în special acum, primăvara, înaintea expunerii la soare de pe timpul sezonului estival.

Expunerile necontrolate și prelungite la soare, dar și alți factori (moștenirea genetică, culoarea pielii, numărul alunițelor de pe corp, influențele hormonale) pot determina modificări ale leziunilor pigmentare preexistente sau apariția unor formațiuni tumorale pe pielea anterior sănătoasă.

Prin examinarea dermatoscopică cu sistemul FotoFinder Bodystudio ATBM, toate alunițele de pe corp pot fi identificate, evaluate și diagnosticate ca: leziuni benigne (fără risc de transformare tumorală), leziuni atipice/ displazice (cu potențial risc de transformare tumorală, leziuni precursoare tumorale), leziuni maligne ( diverse tipuri de tumori de piele ). La fiecare evaluare se va realiza o hartă completă a alunițelor de pe toată suprafața corporală (piele, mucoase, unghii) și se vor stoca imaginile pentru fiecare pacient, pentru a putea fi comparate si descoperite rapid modificările la vizitele de reevaluare a pacientului, stabilite la 3-6-12 luni, în funcție de indicațiile medicului dermatolog.
La reevaluări se pot identifica rapid și alunițele nou apărute. Leziunile ‘’suspecte’’ sau cele tumorale se excizează și se analizează histopatologic, această examinare fiind singura care poate determina diagnosticul cu certitudine
”, adaugă medicul dermatolog Oana Spânu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod