Aparatul dentar – influența asupra simetriei faciale

Asimetria facială este normală într-o anumită măsură, însă când este mai accentuată, devine un factor de disconfort pentru persoanele care se confruntă cu această problemă. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că acest dezechilibru al trăsăturilor faciale poate fi determinat, printre altele, și de dezvoltarea inegală a celor două maxilare și de poziția anormală a dinților, caz în care tratamentul ortodonic poate corecta sau măcar ameliora aspectul fizionomic.

Este un lucru firesc ca fața umană să prezinte un anumit grad de asimetrie – o lipsă de proporții în trăsăturile faciale – însă în cazul unor persoane aceasta este deosebit de pronunțată, fiind de multe ori legată de probleme de ordin oral: malocluzia, dinții nealiniati, dinții înclinați în interior sau exterior. Tratamentul cu aparat dentar fix, mobil sau funcțional, după caz, poate corecta aceste imperfecțiuni estetice, aducând nu doar beneficii pentru sănătate, ci și o îmbunătățire a încrederii în sine și a calității vieții.

“Tratamentul ortodontic început cât mai devreme, încă din copilărie, poate corecta aceste asimetrii, producând schimbări majore, benefice, în fizionomie și scutind viitorul adult de numeroase probleme de imagine, de încredere în sine și chiar de sănătate. Și la adult aparatul dentar poate corecta sau măcar ameliora aspectul fizionomic. Uneori însă, în cazurile de decalaj mare osos (în special a mandibulei prea proeminente) trebuie asociat și tratament chirurgical de tăiere și repoziționare a mandibulei și uneori și a maxilarului”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Tratamentul ortodontic obișnuit produce o îmbunătățire estetică deosebită nu numai în ceea ce privește zâmbetul și alinierea dentară, ci și în aspectul buzelor și a profilului facial. "Buza împinsă prea în față de către dinții prea ieșiți în afară alterează și profilul, care devine prea proeminent și, uneori, împiedică gura să se închidă complet. De asemenea, buza împinsă asimetric, într-o parte de un canin ieșit în afara arcadei, își va relua aspectul plăcut imediat după corectarea poziției dinților”, explică specialistul ortodont.

Imagini ale persoanelor care au purtat aparat dentar înainte și după tratament ilustrează cât de mult poate alinierea dinților să influențeze aspectul chipului.

În unele cazuri schimbările fizionomice postoperatorii, în bine, de altfel, sunt atât de mari încât pacientul are nevoie temporar de consiliere psihologică, deoarece nu mai recunoaște persoana din oglindă, imaginea fiind complet diferită de cea cu care era obișnuit de zeci de ani”, adaugă doamna doctor Mihaela Dan.

Alteori, dinții sunt înclinați către interiorul gurii (ocluzia adâncă acoperită), ceea ce face ca buza să pară înfundată, subțiată, iar profilul concav, asemănător al unora dintre persoanele în vârstă. Îndreptarea lor și chiar înclinarea către în față cu 15 grade, așa cum este normal, va împinge buza, făcând-o să pară mai plină, iar profilul mai drept, normal.

Ocluzia anormală la nivelul molarilor poate cauza devierea mandibulei spre stânga sau dreapta, ceea ce va produce asimetrii faciale majore, cele două jumătăți ale feței fiind inegale. De asemena, ocluzia deschisă, în care incisivii nu se ating nici când strângem molarii la maxim, produce un aspect tensionat  al buzelor și mușchilor bărbiei, în încercarea de a închide complet gura.

Caninii ieșiți în afară reprezintă o altă problemă care afectează proporțiile faciale, multe persoane aflate în această situație evitând de multe ori să zâmbească. În toate aceste cazuri, tratamentul ortodontic poate corecta spațierea și nealinierea dinților, oferind pacienților încrederea necesară pentru a zâmbi tot timpul.

În ziua de astăzi cei care vor să înceapă tratamentul ortodontic au la dispoziție o paletă largă de opțiuni în ceea ce privește aparatul dentar și, deși acesta este un lucru pozitiv, multitudinea de posibilități pot îngreuna încercarea de a alege cel mai bun tratament. “Este de preferat ca alegerea să fie făcută alături de medicul ortodont, care poate oferi sfaturi și recomandări odată ce va evalua cazul, explicând modul în care funcționează fiecare tratament și beneficiile pe care acesta le oferă”, sfătuiește specialistul ortodont.

Așadar, tratamentul ortodontic va aduce nu doar o mușcătură sănătoasă, o dantură perfect aliniată, care poate fi curățată corespunzător, dar va influența și trăsăturile feței, ajutând la redobândirea simetriei faciale prin repoziționarea dinților și/sau maxilarelor.

Deși este de preferat ca tratamentul să fie început încă de la o vârstă fragedă, rezultate mulțumitoare și un zâmbet perfect pot fi obținute în orice perioadă a vieții!


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod