5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de albirea dentară

Cu toții ne dorim un zâmbet alb și strălucitor, iar albirea dentară, din ce în ce mai cunoscută, accesibilă și aplicată în ultima vreme pare să fie soluția ideală.
Deși este o opțiune la îndemână și eficientă în cele mai multe cazuri, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atenționează că pentru a nu fi dezamăgit de așteptări nerealiste este bine să avem informații cât mai detaliate înainte de efectuarea tratamentului.

1.    Efectul nu este permanent

Este de așteptat ca rezultatul albirii profesionale, în cabinetul stomatologic, să fie de mai lungă durată decât albirea făcută acasă, cu produse cumpărate de la farmacie, care nu sunt la fel de eficiente sau, în cazul unora dintre cele achiziționate online, suficient verificate.

“Adevărul este că, indiferent prin ce metodă am ajuns la albul dorit, toate alimentele și băuturile care pătează dinții îi vor colora din nou, încet-încet. Unele mici trucuri pot ajuta, însă, în a prelungi rezultatul albirii: consumul cu paiul al băuturilor care au potențial de a păta dinții (cafea, vin etc.), evitarea fumatului și, bineînțeles, a alimentelor care colorează dantura”, recomandă specialistul ortodont.

2.    Există risc de sensibilitate dentară

Trebuie să ne așteptăm ca imediat după albirea dentară să existe posibilitatea, la unele persoane, de apariție a sensibilității dentare, acesta fiind un efect secundar comun al procedurii.
De obicei, senzația dispare după câteva ore, dar poate dura mai mult sau se poate simți mai intens dacă gelul de albire a acționat prea mult timp.
“Desigur că medicul va lua toate măsurile necesare pentru a evita acest lucru, protejând dinții și aplicând în cabinet substanțe desensibilizante și recomandând pacientului folosirea de paste de dinți pentru dinți sensibili, precum și aplicarea pe dinți a unor paste cu calciu, pentru remineralizare. Evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți sau prea reci și a celor acide (acre) este de dorit, de asemenea, până la scăderea sensibilității”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

3.    Albirea modifică structura smalțului dentar

Așa cum decolorarea părului afectează structura firului de par, tot la fel și albirea smalțului, care funcționează pe un principiu similar, dar cu formule și concentrații diferite, afectează structura smalțului dentar.
Dacă firul de păr crește, fiind înlocuit cu unul nou, sănătos, din păcate nu același lucru se întâmplă cu smalțul dentar, care are o capacitate limitată de regenerare (remineralizare).
“Ce trebuie să înțelegem de aici este că, deși ne aduce zâmbetul frumos pe care ni-l doream, nu trebuie să abuzăm de albirea dentară în mod repetat. În schimb, o putem înlocui cu o igienă dentară riguroasă, însoțită de detartraj, periaj profeional, air-flow și o dietă săracă în substanțe colorante”, recomandă specialistul ortodont.

4.    Nu toate petele pot fi îndepărtate

Odată cu înaintarea în vârstă smalțul dentar se subțiază, iar dentina gălbuie de dedesubt devine mai ușor vizibilă prin smalț, dinții părând îngălbeniți. Albirea dentară nu are efecte spectaculoase în acest caz. La fel și în cazul dinților al căror nerv a murit și care capătă o culoare maronie din interior, albirea nu are efect deoarece acționează doar asupra stratului superficial de smalț.
“Din păcate, procedura de albire nu poate șterge nici efectele firești ale îmbătrânirii, nici pe cele ale obiceiurilor nocive asupra dinților de-a lungul vieții.
Cu cât mai bine am avut grijă de dinți, cu atât rezultatele sunt mai bune. Un pacient care a respectat controalele regulate la stomatolog și a avut o bună igienă orală, evitând colorarea danturii, va obține cele mai bune rezultate după albire”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

5.    Nu oricine este un candidat potrivit pentru albire

Pentru marea majoritate a oamenilor albirea dentară poate funcționa aducând îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește aspectul dinților. Cu toate acestea, există unele cazuri în care pacienții nu sunt adecvați pentru tratament: cei care care au lucrări, cum ar fi coroane sau punți dentare, fațete dentare sau plombe.
"În cazul în care există coroane sau plombe, culoarea acestora va rămâne neschimbată după procedura albire. Din fericire, există o soluție: uneori acestea pot fi schimbate după tratament și adaptate culorii noului zâmbet.
De obicei, acest lucru se face numai pentru dinții din față, deoarece aceștia sunt vizibili atunci când zâmbim", explică doamna doctor Mihaela Dan.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod