Galina Tomas, doctor in stiinte medicale: "Castiga lupta cu kilogramele nedorite, prin efort fizic dozat ce implica greutatea corpului"

Lupta cu kilogramele in plus nu mai este o povara in zilele de azi, cand, modalitati promitatoare de slabire, te ademenesc la orice pas. Fie ca alegi sa faci jogging, sa exersezi la aparatele de fitness, sa ridici greutati, sa sari pe trambulina, sa mergi la inot sau alegi antrenamentele de grup – toate presupun efectuarea unui anumit efort fizic si schimbarea stilului de viata. Insa, daca doresti sa slabesti eficient, dar si sa nu iti pui sanatatea in pericol, ci sa o fortifici, trebuie sa alegi modalitatea potrivita.

Galina Tomas, doctor in stiinte medicale, nutritionist al centrului de fitness Unica Sport Romania iti  propun metoda efortului fizic dozat efectuat cu greutatea corpului pentru a slabi, a tonifia muschii si a adopta un stil de viata sanatos pe termen lung.  In momentul in care practici exercitii fizice in pozitie orizontala, folosind greutatea corpului: slabesti mai mult si eviti presiunea enorma, nociva, exercitata de kilogramele in plus asupra coloanei vertebrale, discurilor intervertebrale, articulatiilor coxo-femurale, a genunchilor si gleznelor.  In plus, efectuarea exercitiilor cu greutatea corpului, in pozitie orizontala, nu dauneaza circulatiei sangelui venos la nivelul membrelor inferioare si a organelor bazinului mic. Asadar, efortul fizic dozat cu implicarea greutatii corpului este, in special, recomandat persoanelor cu greutate corporala mare si nu doar.

Specialistii in domeniu sustin ca poate fi daunator sanatatii tale sa exersezi din greu la aparate, daca esti incepator, ai o greutate mare a corpului, suferi de obezitate ori, mai mult, de tulburari asociate excesului in greutate, precum afectiuni degenerative la nivelul articulatiilor soldului, genunchilor, ori a coloanei vertebrale.

Inevitabil, exersarea la aparate ori executarea insistenta a exercitiilor cu ridicare de greutati, in pozitie ortostatica, actioneaza nefast asupra sanatatii coloanei vertebrale. Fenomenul presupune cresterea presiunii exercitate de catre dispozitivele aparatelor de forta, greutatilor ridicate, dar si masei excesive a corpului, asupra discurilor intervertebrale, degenerarea precoce si rapida a tesutului discal, in cazuri grave, la persoanele cu probleme de sanatate deja existente la coloana, – acestea pot conduce chiar la instalarea herniilor de disc.

Exercitiile de forta sporesc riscul de accidentare si lezare a tendoanelor, a cartilajelor suprafetelor articulare, daca tragi nechibzuit la fiare ori, mai mult, adaugi masa corpului tau supraponderal, ridicand greutati. Structurile anatomice, afectate de obezitate, pot deveni vulnerabile atunci cand le supui unui efort mecanic excesiv, suprasolicitant, ori nenatural, ce presupune adesea efectuarea unor miscari necontrolate, cu impact negativ, inclusiv asupra coloanei vertebrale. Aparatele de forta si ridicarea greutatilor conduc la sporirea masei musculare, insa e posibil astfel de antrenamente sa nu te ajute sa slabesti. De regula, practicarea acestor antrenamente presupune efectuarea efortului fizic in conditii predominant anaerobe, fapt ce conduce la transformarea glucozei in acid lactic, substanta ce creste nivelului aciditatii in celulele musculare, impiedica mecanismele contractiei musculare si cauzeaza oboseala, incapacitate de a continua efortul fizic. Efortul fizic dozat cu greutatea corpului este, insa, un tip de efort aerob, care spre deosebire de conditiile anaerobe, permite scindarea glucozei, glicogenului, dar si a grasimilor depozitate in tesuturi sub forma de acizi grasi liberi.
Prin urmare, reactiile metabolice desfasurate in conditii aerobe sunt mai degraba propice persoanelor care doresc sa scape de surplusul de grasime.

Pe langa faptul ca nu sunt atat de eficiente in slabire, renuntarea la aparate si greutati te poate face sa pierzi rapid in masa musculara, odata ce exercitarea asupra muschilor inceteaza. Ideea este ca, in mod normal, fiziologic, corpul se afla zi de zi sub influenta greutatii corporale proprii, cea care pune in functiune muschii atasati scheletului si ii dezvolta armonios, oferindu-le naturalete. Exista studii care au determinat ca exersarea la aparate si ridicarea greutatilor poate conduce la cresterea valorilor tensiunii arteriale. Unii cercetatori sunt de parere ca antrenamentele de forta, efectuate la aparatele de forta si ridicarea greutatilor, cresc sansele aparitiei hemoroizilor si a dilatarii venoase varicoase la nivelul membrelor inferioare, intrucat orice efort fizic in pozitie ortostatica creste presiunea exercitata asupra sangelui venos la nivelul membrelor inferioare si a bazinului mic. Or, acest lucru nu se intampla atunci cand practici exercitii la sol, in timpul efortului fizic dozat cu greutatea corpului, iar refluxul venos este mult imbunatatit in perioadele de pauza si respiratie corecta.

Nu orice tip de efort fizic aduce rezultate scontate intr-un proces de slabire

Multe dintre persoane imi vor fi adepte in acest moment si ar putea sa-mi povesteasca felul in care au incercat, macar o data in viata, sa faca un gen de activitate fizica pentru a slabi. Regimul de slabire necesita un efort fizic dozat, special conceput si gandit de specialisti, pentru a da cele mai bune rezultate. In acest caz, efortul fizic este unul bine dozat si administrat corespunzator particularitatilor persoanei supraponderale – acesta este adaptat potrivit varstei, greutatii corporale initiale, tipului constitutional etc.
Efortul fizic este rezultatul unor solicitari multiple ale organismului: musculare, cardiorespiratorii, neuro-endocrine, metabolice, psihice. Antrenamentul fizic este, in sine, un proces continuu, sistematic si gradat de adaptare a organismului la eforturi fizice si psihice, in scopul cresterii capacitatii si performantelor tintite.

Efortul fizic dozat cu implicarea greutatii corpului este metoda care, pe langa faptul ca reduce eficient depozitele de grasime, contribuie la tonifierea anumitor grupuri musculare si refacerea formelor corpului. Prin urmare, doua actiuni tintite simultan, prin efort fizic dozat cu greutatea corpului – slabesti si remodelezi in acelasi timp! Din punct de vedere fiziologic, dozarea efortului fizic este un proces esential si se realizeaza prin modificarea parametrilor efortului fizic, respectarea pauzelor in timpul efortului, in functie de legile fiziologice ale organismului. Sarcina dirijarii efortului fizic dozat, in timpul antrenamentelor, revine instructorului si presupune o buna cunoastere a relatiei efort-oboseala-pauza. Instructorul poate schimba durata si natura pauzelor, parametrii de efort, conditiile de exersare, modalitatea de expiratie si inspiratie in timpul sesiunilor de antrenament, pentru a obtine rezultate maxime.

In plus, antrenamentele pot fi individualizate, in funcție de tipul siluetei, statusul hormonal, reacția sistemului circulator la efort fizic, parametri antropometrici etc. Ideea este ca antrenamentul anabolic conduce la cresterea masei musculare, cel catabolic – reduce depozitele de grasime in anumite parti ale corpului, iar modul corespunzator de alimentatie si antrenamentele specifice asigura in organism crearea conditiilor anabolice ori catabolice si reducerea eficienta a kilogramelor nedorite.

Evita sa faci totul deodata!

Dozarea efortului fizic este un pas mult prea important intr-un regim de slabire si este metoda care asigura, de fapt, rezistenta, durabilitate si sustenabilitate activitatii si muncii tale in regimul de slabire, iar implicarea greutatii corpului, in timpul efortului fizic dozat, asigura cea mai inalta eficacitate si cele mai bune rezultate in procesul de ardere a grasimilor din depozite.
Atunci cand intentionezi sa arzi grasimile sau sa cresti in masa musculara, nu poti face totul dintr-un foc. Grasimile nu ,,prefera’’ sa fie metabolizate, arse rapid, ele nici macar fiziologic nu pot face asta. Oxidarea grasimilor este un proces lent, care implica mecanisme complexe in organism, etape de adaptare celulara, tisulara, metabolice, de detoxifiere. In plus, instructorul trebuie sa te ajute sa directionezi efortul fizic dozat asupra partilor problematice ale corpului, fie ca e vorba de fese, coapse, talie sau brate.

Slabirea eficienta, pe termen lung, este un proces de durata

Cu cat slabesti mai lent, cu atat mai mult cresc sansele sa te mentii supla pentru tot restul vietii. Daca te-ai ingrasat in ani de zile, nu poti da jos valul de grasime in cateva saptamani. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod