Sănătate. 15 mituri despre carii. Adevărat sau fals!


7. Dinţii distanţaţi sunt predispuşi la carii
Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii şi sunt mai puţin predispuse la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici, totuşi - alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.

8. Sensibilitatea dinţilor înseamnă că ai carii
Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat problema.

9.
Cariile sunt singurul motiv pentru o obturaţie de canal

”Doar un mit, ai nevoie de o obturaţie, dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturaţie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, completează dr. Custura.

10. Copiii nu pot avea carii
Mit. Dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.

11. Acidul cauzează carii
Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor, pot slăbi dintele şi pot face dinţii mai predispuşi la degradare.
Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) pot intensifica acest proces.

12. Odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte
Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, caria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dinţii tăi, caria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

13. Cariile sunt mult mai probabil între dinţi
Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţa de dinţi sau cu aţa dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poţi să utilizezi, în schimb, apa de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

14.
Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii

Adevărat. Fisurile creează o casă pentru bacterii unde periuţa de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apa de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

15. Trebuie să-ţi periezi dinţii, să foloseşti aţa dentară şi să te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor
”Absolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi cu o pastă de dinţi care simţi că îţi curăţă dinţii, foloseşte aţa dentară şi clăteşte zilnic cu apă de gură.
În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zonă a dintelui, nu vei avea carii”
,
adaugă dr. Andra Custura.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod