De ce vorbesc stomatologii cu pacienții când îi țin cu gura căscată: 14 răspunsuri la care nu te-ai gândit

Să stai pe scaunul dentistului e destul de neplăcut - chiar și cei mai curajoși oameni se simt vulnerabili. Potrivit unui sondaj realizat de DentaVox pe 18.000 de persoane, 61% dintre respondenți se tem să meargă la stomatolog. 39% dintre aceștia au declarat că se tem de durere, iar 24% au spus că sunetele pe care le produc instrumentele acestora îi bagă în sperieți. Iar dacă pare logic ca persoanele care se tem de stomatolog să acorde mai multă atenție igienei orale pentru a evita drumul la cabinetul dentistului, ei bine, aceasta este o abordare prea simplistă; realitatea demonstrează că lucrurile nu stau așa.

"Dacă fobia e foarte puternică, acești oameni se tem chiar și să își atingă dinții.

Chiar și periajul dentar poate fi neplăcut pentru ei", explică Tiril Willumsen, profesor de stomatologie la Universitatea din Oslo.

Acesta spune că fobia apare de obicei în urma unei infecții care face ca un dinte și zona din jurul lui să devină dureroasă, iar pacientul are tendința de a evita să îl atingă. Orice acțiune în zona infectată generează o durere pe care pacientul o percepe drept insuportabilă, iar când dentistul încearcă să o trateze, omul îl percepe ca pe un "agent provocator".

Nu-i de mirare, așadar, că unii îi consideră pe dentiști cei mai sadici doctori.
Din fericire, cei mai mulți înțeleg că își fac meseria, că au o profesie dificilă și că fără ei problemele dentare s-ar agrava extrem de mult. Însă aproape nimeni nu știe de ce personalul din cabinetele stomatologice ține cu tot dinadinsul să le pună întrebări pacienților în timpul unei intervenții, când aceștia sunt cu gura deschisă. Mai ales că multe dintre acestea nu au legătură cu operația în sine.

Citește și: Inelul inteligent care detectează infecția cu Covid-19


Nu ești prima persoană care se întreabă de ce or face stomatologii așa ceva.

Oare pentru că sunt sadici? Sau pentru a-ți dovedi că ești la mâna lor? Sau poate pentru că ei chiar nu știu cum e să fii pe scaunul acela? Toate acestea și multe alte întrebări îi frământă și pe alții și acesta este motivul pentru care a luat ființă un grup pe r/AskReddit, intitulat chiar așa: "De ce vorbiți cu pacienții în timp ce mâinile voastre sunt în gurile lor?".

Grupul de pe Reddit a primit mai multe răspunsuri, unele logice, altele amuzante, din partea celor "puși la zid".
Medici dentiști, asistenți din cabinetele stomatologice, dar și pacienți, au lămurit misterul.

 

Foto: Bored Panda

 

1 din 15

"Îți vorbim pentru a te relaxa și ca să nu te mai simți într-o poziție vulnerabilă. De obicei, pun întrebări la care se poate răspunde cu "da" sau <<nu>>."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod