Vitamina D imbunatateste fertilitatea femeilor

Vitamina D poate imbunatati fertilitatea femeilor cu probleme de ovulatie, arata un nou studiu.
Aceasta vitamina poate fi gasita in pestii uleiosi si oua si, conform specialistilor, duce la cresterea sanselor de a concepe. Participantele la studiu au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS), afectiune in care pe ovare se formeaza chisturi. Simptomele acestei afectiuni includ tulburari ale ciclului menstrual pana la amenoree, infertilitate, pilozitate excesiva si obezitate.   

La studiu au participat 67 de femei, dintre care 18 aveau probleme cu ovulatia. Dintre acestea, 13 au fost diagnosticate cu PCOS, principala cauza pentru infertilitate a acestora.
Doar 7% dintre cele 67 de femei au prezentat un nivel normal de vitamina D, 66% au avut un nivel scazut, iar 27% deficit.

Echipa de cercetatori condusa de un grup de la Scoala de medicina a Universitatii Yale, este de parere ca este mai probabil ca femeile cu probleme de ovulatie sau PCOS sa aiba un nivel scazut de vitamina D. Principala sursa de vitamina D este soarele, dar mai poate fi gasita si in alimente precum ficat, margarina sau poate fi luata ca supliment.

Sursa: DailyMail
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod