Suplimentele prenatale de vitamine cresc greutatea bebelusului

Vitaminele prenatale reduc riscul de a da nastere unui copil sub greutatea normala, potrivit unui studiu recent efectuat

O greutate aflata sub 2,5 kilograme la nastere creste pericolul de deces infantil, precum si cel de aparitie a unor boli de inima, diabet, hipertensiune odata cu inaintarea in varsta. Experimentul a fost efectuat in India pe un esantion de 200 de femei insarcinate in 24-32 saptamani. Aceste femei fie aveau o greutate corporala sub limita normala (BMI sub 18,5), fie se confruntau cu un nivel scazut al hemoglobinei (intre 7 si 9 g/dl) ceea ce indica subnutritia.
Jumatate dintre paciente au primit zilnic suplimente prenatale de vitamine, continand un amestec de 29 de micronutrienti. Cealalta jumatate au fost desemnate pentru a li se administra pastile placebo. Ambele grupuri au primit suplimente de fier si acid folic. Analizand rezultatele obtinute in cazul ambelor grupuri, printr-o monitorizare permanente pe timpul sarcinii, expertii au constatat ca persoanele carora li s-a administrat suplimente prenatale de vitamine au castigat in greutate pana la aproximativ 9,2 kilograme, comparativ cu ceilalti subiecti care au acumulat doar 8,7 kilograme in plus.
De asemenea, si la nastere a fost identificata o diferenta intre bebelusii nascuti de mamele care au luat suplimente prenatale de vitamine si care au avut cu 98 de grame mai mult fata de ceilalti nascuti de mamele din grupul tratat cu placebo. Rata de a da nastere unui copil cu o greutate sub limita normala a fost de 15,2% la grupul tratat cu vitamine si de 43,1% la cel tratat cu placebo.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod