Studiu: romanii consuma o cantitate mare de grasimi "rele"

Specialistii in nutritie si medici considera ca este necesar ca romanii sa fie constienti asupra importantei inlocuirii produselor cu un continut ridicat de grasimi saturate prin alimente bogate in grasimi nesaturate.
Grasimile saturate - predominant de origine animala - consumate in exces, cresc nivelul colesterolului in sange, marind riscul aparitiei bolilor de inima.

"Oamenii nu sunt constienti de faptul ca grasimile bune de tipul celor nesaturate (monosaturate si polinesaturate) reprezinta o componenta esentiala a unei diete echilibrate si ca ar fi de preferat ca acestea sa inlocuiasca treptat din alimentatie produsele bogate in grasimi rele, grasimile saturate si trans. Spre exemplu, un studiu efectuat in Finlanda pe date culese intre anii 1965 si 2005 a relevat faptul ca inlocuirea in alimentatie a produselor bogate in grasimi saturate cum este untul cu alimente bogate in grasimi nesaturate asa cum este uleiul vegetal a redus incidenta deceselor cauzate de bolile cardiovasculare cu pana la 80%", a declarat Prof.
Dr. Dan Mircea Cheta, director de cercetare in cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. C .Paulescu” si presedinte al Fundatiei pentru o Alimentatie Sanatoasa.


Ce solutii avem?

  • alimentele bogate in grasimi saturate si trans (unt, branzeturi grase, carne grasa, produse prajite in grasimi animale) trebuie reduse;
  • consuma mai mult produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate: uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline si produsele obtinute din acestea;
  • o alimentatie echilibrata ar trebui sa contina toate cele trei mari tipuri de nutrienti (glucide, proteine, grasimi) in urmatoarele proportii: glucide 55%, proteine 15%, grasimi 30%;
  • grasimile nesaturate trebuie sa reprezinte aproximativ 20% din totalul grasimilor necesare organismului.


Recomandari pentru un introducerea grasimilor bune in alimentatie

1. Adauga ulei vegetal (de floarea soarelui, de masline, de in, de seminte de struguri, de rapita) la salata de legume. Grasimile ajuta la o mai buna asimilare a vitaminelor si antioxidantilor (licopen) de catre organism.

2. Consuma zilnic o mana de nuci, de fistic, migdale sau seminte de floarea soarelui (preferabil neprajite).

3. Consumul de peste gras odata sau de doua ori pe saptamana (preferabil la gratar sau la cuptor) reprezinta o alta sursa de grasimi bune.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adrian Popescu pe 1 Apr 2009, 00:42
    Parere

    Sintem o natie de needucati si nu vrem sa ne informam . N e declaram destepti si sfirsim prin a fi ....ignoranti .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod