Strategia de sanatate pentru perioada 2008 - 2013

Comisia Europeana a prezentat la Conferinta Internationala "Sanatate 2008" strategia de sanatate pentru perioada 2008 - 2013. Noul program al Directoratului General pentru Sanatate al Comisiei Europene implica noi modalitati de obtinere a finantarii atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat.
Bugetul alocat perioadei 2008-2013 este de 321,5 milioane de euro. Tuuli-Maria Mattila, Ofiter Politic de Sanatate pentru Comisia Europeana, a explicat ca noile proiecte propuse de tarile din Uniune pot primi finantare de pana la 60%.

"Comisia Europeana prezinta trei noi mecanisme de finantare pentru a incuraja dezvoltarea de programe de sanatate coerente si relevante pentru comunitatea europeana", a declarat Tuuli-Maria Mattila in cadrul ultimei zile de dezbateri a Conferintei Internationale "Sanatate 2008" organizata de Forum Invest la Bucuresti.

Forum Invest sprijina programul de educatie continua a studentilor din domeniul medical si farmaceutic.
In premiera, in cadrul Galei Dinner, organizate in deschiderea conferintei, Forum Invest a initiat Programul Burselor de Studiu si a acordat burse de merit studentilor eminenti ai Facultatilor de Medicina si Farmacie.

Cel mai important eveniment al anului din domeniul sanatatii, Conferinta Internationala "Sanatate 2008", a reunit factorii de decizie din toate sectoarele conexe domeniului. La cea de-a treia editie a evenimentului au participat 385 de delegati din 9 tari.

Invitatul special al acestui eveniment a fost Kary Mullis, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie.
In prezent, acesta este implicat intr-un nou proiect de cercetare - Altermune - menit sa descopere alte modalitati de reactie a organismului la anumiti virusi. "Organismul uman va fi capabil sa identifice bacteria si sa dezvolte anticorpi cu un timp de reactie minim. Astfel virusul poate fi eliminat inainte de a se fi dezvoltat", a explicat Kary Mullis.

Totodata, Kary Mullis a tinut sa precizeze ca nu este increzator in perspectivele stiintifice de tratare a cancerului. "Celulele se multiplica cu o rapiditate mult prea mare pentru a fi marcate si eliminate intr-un timp util".

De asemenea, la eveniment a venit si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu care a declarat ca desi intre 2006 si 2008 au avut loc puternice miscari de sistem, rezultatele sunt inca nesatisfacatoare.
"Ceea ce am facut pana in prezent este corect facut, pe prioritati. Insa nu se poate face totul peste noapte. Infrastructura din domeniul spitalicesc concentreaza toate privirile si toate criticile", a explicat ministrul.  

Potrivit declaratiilor sale cele mai mari realizari au fost realizate in medicina de urgenta. "Am finalizat unitatile de primire urgenta din 63 de spitale. Am infiintat SMURD-uri in 14 judete, iar pana la sfarsitul anului vom finaliza inca 10".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod