Contraceptia la adolescenti: un "must" al zilelor noastre

"Acum doua luni am fost nevoita sa fac un avort. Nu as fi vrut, dar am 17 ani si nu am liceul terminat. M-a durut mult la doctor, dar si mai multa durere este in suflet. Nici acum nu mi-am renevit complet!". Este povestea Florinei, una din cele 17.000 de fete minore care fac avort in Romania anului 2008.
Desi traim intr-o tara democrata in care tinerii au acces nelimitat la informatie, avortul la varsta adolescentei este un fenomen la nivel national. Daca in mediul rural se poate trage eronat concluzia ca tinerii sunt mai putin informati, specialistii atrag atentia ca fenomenul este in crestere si in orase.

"Desi lucrez la un spital situat in centrul capitalei, ma confrunt adesea cu situatii in care adolescentele vin sa faca intrerupere de sarcina" declara dr. ginecolog Ruxandra Dumitrescu. Ceea ce este si mai grav, subliniaza aceasta, este faptul ca tinerele se afla pentru prima data la medicul specialist cand descopera ca sunt insarcinate, semn ca nu constientizeaza pericolul la care se expun atunci cand intretin relatii sexuale fara a se proteja. Vizita la medicul ginecolog este obligatorie nu doar pentru tinerele care si-au inceput viata sexuala, ci si pentru cele care intentioneaza sa o faca!


Facem sex, dar stim ce facem?

Teoretic, majoritatea adolescentilor cunosc destule metode contraceptive, stiu ca trebuie sa se protejeze,  si totusi nu o fac.
Intr-un sondaj realizat de SECS (Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexula), rugati sa mentioneze coordonatele unui cabinet de planificare familiala, majoritatea au raspuns ca nu cunosc astfel de date. In aceste centre adolescentii pot obtine informatii avizate despre contraceptie de la specialisti, dar nu se grabesc sa le viziteze.

Dr. ginecolog Ruxandra Dumitrescu recomanda ca adolescentele "sa ia pilule contraceptive cu o luna inainte de a incepe sa aiba o relatie sexuala" pentru ca protectia impotriva unei sarcini nedorite sa fie sigura. De asemenea, ideal ar fi ca de fiecare data sa se foloseasca si prezervativul.

O relatie in adolescenta nu se compara cu o relatie de cuplu stabila. La nivel mondial se adopta din ce in ce mai mult doua metode contraceptive.
Prezervativul este singura metoda care protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Interesant este ca, potrivit aceluiasi sondaj realizat de SECS, tinerii se tem mai mult de o sarcina nedorita, decat de boli venerice.


Cum invatam tinerii sa fie responsabili?

"Ca adulti trebuie in primul rand sa-i intelegem pe adolescenti si nu sa-i condamnam ca sunt activi sexual" subliniaza Dr. Borbala Koo, Director Executiv al SECS. Comunicarea si informarea trebuie sa inceapa inca din gradinita, adauga specialistul. Tanarul trebuie ajutat sa se inteleaga pe sine, iar apoi pe ceilalti. Scoala trebuie sa ofere programe speciale prin care tinerii sa invete cum sa se protejeze inainte de a-si incepe viata sexuala. A constientiza pericolul unei sarcini nedorite sau al contactarii unei boli cu transmitere sexuala, este esential.


Mult mai important decat atitudinea si ajutorul societatii este sprijinul familiei. Suntem inca mult prea traditionalisti in ceea ce priveste comunicarea pe acest plan cu copiii nostri. Studii recente arata ca tatii vorbesc foarte putin sau chiar deloc cu copiii despre sex. De aici rezulta si atitudinea delasatoare a baietilor.

Auzim adesea: "A ramas insarcinata, sa se descurce!". La fel ca la tango, pentru a face un copil este nevoie de doi, iar in cazul unei sarcini nedorite responsabilitatea ii priveste pe ambii parteneri, fie ca sunt inca minori. In Europa 95% dintre barbati sprijina sau accepta optiunea partenerei legata de contraceptie, dar doar 86% stiu ce metoda contraceptiva foloseste partenera.

O sarcina la varsta adolescentei este o trauma ce marcheaza intreaga viata a unei tinere. Avortul este un act cu consecinte ireversibile nu doar asupra sanatatii corpului, ci si a psihicului.
De aceea este esential ca tinerii sa inteleaga in primul rand consecintele pe care le are actul sexual, iar lucrul acesta se poate face prin informare si, implicit, responsabilizare a adolescentilor inca din copilarie.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 29 Sep 2008, 18:39
    Pentru mai multe informatii

    Daca ai nelamuriri poti citii in brosura celor de la "Dragoste fara griji" adica pe site-ul http://www.dragostefaragriji.ro/ E foarte bine ca vrei sa te informezi inainte de a face primul pas :)

    0
    0

  • andrEy pe 29 Sep 2008, 18:27
    Contraceptia la adolescenti: un "must" al zilelor noastre

    Din pacate ce e scris in articol e si adevarat... Dar tot din pacate nimeni nu se implica ca tinerii sa invete inainte de a incepe viata sexuala sa stie cum sa se protejeze, care sunt riscurile, si toate celelalte. Hormonii preiau controlul inca de la 14-15 ani de cand adolescentul intra in liceu. Parerea mea ar fi ca daca s-ar introduce o ora pe saptamana in scoli de sexologie, ei ar putea sa fie mult mai informati si ar sti ce sa faca ca sa poata opri transmiterea unei boli sexuale sau chiar producerea unui copil. Dar cum traim in Romania nu cred ca s-ar produce asa ceva, deci tot vom vedea la stiri cum o copila de 12 ani naste, sau face avort...

    0
    0

  • emy pe 29 Sep 2008, 17:50
    Este adevarat...

    ... eu am doar 14 ani si probabil e devreme sa imi incep viata sexuala... insa mi-as dori sa pot vorbi cu cineva despre acest lucru... doar cand ma gandesc ma iau fiorii, mie frica. Cred ca si eu sunt paralela cu acest subiect si v-as ruga sa publicati mai multe subiecte pe aceasta tema...

    0
    0

  • catalinaPL pe 29 Sep 2008, 16:42
    ...

    Intr-adevar sunt putini tineri care cunosc problema "sarcina nedorita". Am 19 ani si mi-am inceput viata sexuala la 15 ani cu baiatul cu care acum locuiesc. Am incercat toate metodele contraceptive pentru a o alege pe cea mai buna si cu care putem fi de acord amandoi. Pana acum nu am avut nicio sarcina si nu imi doresc prea curand. Va multumesc!

    0
    0

  • adina pe 29 Sep 2008, 13:23
    ...

    am 18 ani si probabil e prea devreme sa imi incep viata sexuala, dar nu am vorbit cu nimeni despre asa ceva pana acum.ma consider paralela cu acest subiect. mama nu e prea comunicativa, iar tata deloc, cel putin in "domeniul" acesta. nici nu stiu unde sa mai citesc ce sa mai citesc sau pe cine sa ascult. poate mai scrieti articole de genul asta. multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod