Somnul deficitar si agitat imbolnaveste inima

Specialistii au constatat ca lipsa somnului afecteaza mai mult inima femeilor, decat a barbatilor.
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Duke pe un esantion de 210 barbati si femei de varsta mijlocie a demonstrat ca lipsa somnului sau orele de somn reduse cauzeaza sentimente de ostilitate, depresie si furie in cazul femeilor.

Niciunul dintre participantii la studiu nu a fost fumator, nu a facut tratamente medicamentoase si nu a avut antecedente familiale de tulburari de somn.  

"In mod contrar, aceste stari nu au fost prezente la un asemenea nivel in cazul participantilor de sex masculin", constata Edward Suarez, coordonatorul studiului.
El mai adauga ca la femeile mai predispuse tulburarilor de somn s-a constatat si un nivel ridicat al unor anumiti biomarkeri (proteina C-reactiva si interleukina-6) care cresc riscul de aparitia a bolilor cardiovasculare.

"Studiul sugereaza ca un somn deficitar - masurat prin orele de somn dormite, frecventa de trezire in timpul noptii si, cel mai important, prin timpul necesar pentru a adormi - poate sa cauzeze probleme serioase la nivelul inimii cu consecinte mai grave in cazul femeilor, decat a barbatilor", concluzioneaza autorul studiului, citat de publicatia "Brain, Behaviour and Immunity" .
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod