Multivitaminele: chiar ai nevoie de ele?

Obisnuiesti sa iei multivitamine din cand in cand? Sau optezi pentru o vitamina, un mineral sau o combinatie intre cateva dintre ele? Daca da, esti in rand cu milioane de oameni care tind sa apeleze la suplimentele vitaminice.
Te-ai intrebat vreodata de ce iei aceste multivitamine? Probabil ca raspunsul tuturor s-ar incadra undeva intre aceste replici: pentru ca iti fac organismul mai sanatos, previn bolile cronice, raceala si gripa.

In ultimii ani au fost efectuate o sumedenie de studii care scot la iveala o eficienta foarte scazuta a acestor suplimente asupra organismului tau, dezvalui nutritionistul dr. Katherine Zeratsky de la Clinica Mayo. Ceea ce inseamna ca foarte putine dintre beneficiile enumerate sunt si constatate pe propria piele.
Ba mai mult, au existat si cazuri in care efectele benefice au fost zero si s-au observat posibile reactii adverse.

Este de-a dreptul alarmant sa aflam ca suplimentele vitaminice pot sa faca si rau. Un exemplu foarte cunoscut este cel legat de administrarea beta-carotenului care are efecte negative asupra fumatorilor, crescand riscul de cancer pulmonar. Aceasta descoperire a fost facuta recent de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Washington care au scos la iveala ca administrarea multivitaminelor, a vitaminei C, E si a folatilor nu reduce riscul de cancer pulmonar.



Acidul folic: eficient inainte si in timpul sarcinii

Din fericire mai sunt si alte cercetari care au descoperit ca administrarea folatilor (acidul folic) este deosebit de benefica inainte de a ramane insarcinata, precum si pe perioada sarcinii. Principala proprietatea este de a impiedica defectele tubului neural  al fatului.

Vitaminele si mineralele din alimentatie sunt esentiale pentru santatea organismului. Insa, inainte de a lua suplimente vitaminice trebuie sa te intrebi daca faci vreun efort pentru a manca sanatos.
O dieta echilibrata iti poate asigura necesraul de vitamine si minerale de care are nevoie corpul tau si s-ar putea sa nu fie nevoie sa iei acele suplimente vitaminice. Daca nu te poti abtine si te gandesti ca tot trebuie sa iei cate o vitamina "pentru orice siguranta", afla ca poti depasi doza zilnica recomandata pentru buna functionare a organismului.

Iti este frica sa nu ai o boala cronica? Trebuie doar sa faci cateva schimbari sanatoase in planul tau de meniu, sa ai o activitate fizica regulata, sa nu fumezi si sa te duci la un control de rutina periodic.


Asadar, inainte de a lua suplimente de vitamine si minerale, consulta-te cu un medic despre sanatatea ta generala pentru a afla toate beneficiile si riscurile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod