Sectii private in spitalele de stat



Privatizarea partiala a spitalelor de stat a intrat in dezbatere publica.

Un proiect de ordin de ministru care permite infiintarea sectiilor medicale private in spitalele de stat a fost afisat pe site-ul Ministerului Sanatatii, aflindu-se in dezbatere publica. Totusi, nu orice spital va putea beneficia de aceste prevederi, deoarece proiectul stabileste citeva criterii care trebuie indeplinite simultan inainte de a se incepe procedura de privatizare.

Conditii obligatorii

In primul rind, serviciile medicale care urmeaza a fi privatizate trebuie sa nu poata fi asigurate de spital, fie din lipsa specialistilor, a dotarilor tehnice sau din cauza imposibilitatii sustinerii financiare a activitatilor desfasurate in sectia respectiva.

In plus, daca intr-o astfel de sectie mai mult de jumatate din numarul de paturi nu sint utilizate intr-un an, ea poate fi obiectul unei privatizari viitoare. Spatiul pe care viitoarea sectie privata il va ocupa in cadrul spitalului este fie unul care nu mai este de trebuinta unitatii sanitare publice, fie multe care se afla intr-o stare de degradare ce nu poate fi adusa in parametri normali din bani publici. De asemenea, inainte de a privatiza o parte din spital, conducerea unitatii trebuie sa aplice masuri de eficientizare a activitatii desfasurate in acel loc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod