Noi sperante pentru bolnavii de cancer

"Sunt... Am fost bolnava de cancer. Eu asa consider. Ca m-am vindecat. Si asta cred ca m-a facut sa trec peste. Eu am fost atat de puternica inca imi sustineam si copii care plangeau." - aceasta a fost prima declaratie a uneia din cele patru paciente care au venit in acest weekend in Poiana Brasov la simpozionul Sanofi-Aventis - "Progrese in terapia adjuvanta a cancerului mamar si colorectal" -care a reunit aproximativ 150 de medici oncologi din toata tara.

Pacienti, medici si Asociatia Bolnavilor de Cancer (ABC)

Patru paciente. Toate femei puternice, desi una din ele spunea ca nu a fost asa de la inceput, ca vestea cumplita ca are cancer a tulburat-o pana la depresie. Toate fiind recunoscatoare doctoritei care le tratase. Toate venind cu curaj sa arate ca speranta, lupta lor si stiinta medicilor au adus salvarea, supravietuirea. Toate raspunzand sigure pe ele la intrebarile Danei Razboiu - moderatoarea acestei intalniri.

"In fiecare zi la noi suna telefonul, vin pacienti. Toti au nevoie de suport, de consiliere psihologica. Noi suntem secunzii doctorilor. Datoria noastra este sa schimbam mentalitatea oamenilor, sa transformam cancerul dintr-o boala letala intr-una cronica" - asa spun reprezentatii Asociatiei Bolnavilor de Cancer.

In acest moment ABC Bucuresti are un numar de 142 membri care participa active la programele si demersurile realizate de asociatiei.
Din luna octombrie 2004 si pana in prezent ABC Bucuresti a cautat sa reprezinte drepturile si interesele  membrilor asociatiei, precum si pe ale tuturor bolnavilor de cancer din Romania.

 
Cancerul mamar

Cancerul de san este forma de neoplazie diagnosticata cel mai frecvent in randul femeilor. Dupa cancerul pulmonar, el reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei, iar incepand cu 1990 incidenta lui este in crestere, in special la femeile in varsta de peste 50 de ani. Cancerul de san reprezinta totodata prima cauza de mortalitate prin cancer la grupa de femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 59 de ani.

In fiecare an, in intreaga lume sunt raportate peste 1.000.000 de cazuri noi de cancer de san si mai mult de 400.000 de femei decedeaza anual ca urmare a acestei afectiuni. Riscul unei femei de a dezvolta cancer de san in cursul vietii este de aproximativ 13% (aproximativ una din sapte femei in Statele Unite).
In Uniunea Europeana, anual sunt diagnosticate 191.000 de cazuri noi si peste 60.000 de femei vor deceda. In Statele Unite, anul acesta, cancerul de san va inregistra peste 215.000 de cazuri noi si 40.000 de decese. Prin screening si prin stabilirea diagnosticului la timp, tratamentul precoce al pacientelor ofera sanse mai mari de supravietuire

Studii recente demonstreaza ca tratamentul post operator cu TAXOTERE in cazul cancerului mamar in stadiul III, reduce cu 28% riscul de recidiva, cu 30 % riscul de deces, iar supravietuirea fara semne de boala creste cu 74 %. Studiul a fost efectuat pe aproximativ 1500 de paciente din intreaga lume supravegheate timp de 55 de luni.

De asemenea, Taxotere este indicat in cancerul de san in stadiu precoce si metastatic, cancerul pulmonar de alt tip decat cel cu celule mici si cancerul de prostata metastatic androgen - independent (rezistent la hormoni).

Tratamentul este compensat integral (in masura in care bugetul o permite) si consta in 6 aplicatii (perfuzii care se pot face la spital sau ambulator) efectuate la o distanta de 3 saptamani.
Costul unui tratament complet este de aproximativ 6000 euro.

In Romania, in fiecare an apar 8000 de noi cazuri de cancer mamar. Este o cifra uriasa, comparativ cu alte tari.


Cancerul colorectal

In Romania, in fiecare an apar 4000 de cazuri noi de cancer colorectal. In lume sunt un milion de cazuri noi pe an. Cancerul colorectal reprezinta o pondere de 10-15% din toate tipurile de cancer si este o cauza majora a decesului prin cancer (dupa cancerul pulmonar si cancerul mamar). Incidenta acestui tip de cancer este mai mare in tarile vestice, unde o persoana din 20 va fi afectata de aceasta boala.

Un recent studiu clinic de referinta a demonstrat ca tratamentul post operator cu ELOXATIN la pacientii cu cancer de colon in stadiul II (28,6%) si stadiul III (71,4%) creste cu 76% supravietuirea fara semne de boala.

"Eloxatin reprezinta intr-adevar chimioterapia de baza pentru tratamentul cancerului de colon, in combinatie fie cu alti agenti citotoxici, fie cu noii agenti biologici", a marturisit Profesorul Aimery de Gramont, Spitalul Saint Antoine din Paris, investigator principal in studiul clinic MOSAIC - Eloxatin in tratamentul adjuvant al cancerului de colon.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod