Taxotere si Eloxatin pe intelesul tuturor

In acest weekend in Poiana Brasov, simpozionul Sanofi-Aventis - "Progrese in terapia adjuvanta a cancerului mamar si colorectal" a reunit aproximativ 150 de medici oncologi din toata tara. Conferentiar Universitar Doctor Tudor Ciuleanu, cel ce a prezentat in cadul simpozionului "Eloxatin - un pas important in tratamentul carcinoamelor colorectale" a explicat principalele beneficii aduse de Eloxatin si Taxotere bolnavilor de cancer.

Ce asteapta pacientii din partea doctorilor?

Un diagnostic precis din partea doctorilor, un tratament adecvat pentru stadiul de boala si, bineinteles, consiliere. Este foarte important sa fie urmat sfatul medicilor si nu al "vracilor". Trebuie sa se stie ca medicina naturista nu ofera tratamente pentru cancer.

Nu cancerul ucide, ci lipsa de informatie alaturi de care sta frica. Un numar mare de cazuri provine din randul populatiei defavorizate de informatie - in special populatia rurala. In mediu rural femei de peste 50 de ani si-au facut ultimul control ginecologic cu ocazia ultimei nasteri.


Cum se dministreaza Taxotere bolnavilor de cancer?

Taxotere este administrat intravenos in functie de suprafata corporala a pacientului, administrare ce se face strict sub supravegherea medicului.


Obiectivele principale ale terapiei cu Taxotere sunt:

  • Ameliorarea supravietuirii globale;
  • Cresterea eficacitatii tratamentului;
  • Sa nu existe decese toxice;
  • Sa imbunatateasca ceea ce se refera la calitatea vietii.

Taxotere amelioreaza supravietuirea pacientului in situatia in care boala este metastatica; se obtine prelungirea vietii in asociatie cu alte molecule.

Supravietuirea mediana e de ordinul lunilor; aproximativ jumatate din pacienti au prelungit supravietuirea. Supravietuirea depinde si de factori de prognostic - dimensiunea tumorii, gradul de malignitate etc. Pacientii sunt cuprinsi in "grupe de risc" - se poate spune "este probabil sa" in functie de aceste incadrari prognostice.

Taxotere se poate administra atat pentru bolnavele metastatice, cat si in stadii incipiente - bolnave operate cu sanse de vindecare, dar se pastreaza in continuare riscul de recidiva.
Sansa de vindecare poate creste pentru ambele grupe.

In stadiul IV ai sansa unei supravietuiri, dar nu si de vindecare; in stadii incipiente ai inclusiv sanse de vindecare. Cancerul e o boala cronica si poate fi vindecat in anumite situatii, nu este echivalent cu decesul; este de datoria medicilor sa informeze pacientii asupra alternativelor de tratament pentru care pot opta.

Chimioterapia are un rol importatnt si cand boala este localizata si cand este imprastiata in organism. Pentru vindecarea pacientului trebuie sa se lucreze in echipa - dieticieni, psihologi, grup de sprijin pentru pacient.


Cum se administreaza Eloxatin?

Eloxatinul in cazul cancerului colorectal in stadiul metastatic mareste speranta de supravietuire intre 4-6 luni.

Stadiile cancerul colorectal si Eloxatin:

  • Stadiul I - boala este limitata, inca nu s-a extins; localizata la colon, rect; sansele de vindecare sunt in proportie de 90%;
  • Stadiul II - tumora este localizata; exista 60% sanse de supravietuire daca se opereaza;
  • Stadiul III - ganglioni cu celule canceroase raspandite; sansa de vindecare este de 10-15%;
  • Stadiul IV - metastaza - sub 5% supravietuire.


Pe ce perioada se administreaza aceste medicamente?

Tratamentele cu Eloxatin pentru cancerul colorectal dureaza intre 2 zile - 2 saptamani.


Tratamentele cu Taxotere dureaza intre 1 zi- 3 saptamani pentru cancerul mamar.

Acestea se pot face si in conditii de ambulator, iar durata perfuziei poate fi de la 1 ora - 2 ore pana la 2 zile.


Ce trebuie sa se cunoasca referitor la intreruperea tratamentului?

Ideal ar fi sa nu fie intrerupt tratamentul: trebuie respectate doza si ritmul de administrare. Se ajunge la intrerupere numai daca apare toxicitatea - in asemenea cazuri fie se amana, fie se schimba doza.


Cat sunt de accesibile tratamentele cu Eloxatin si Taxotere bolnavilor de cancer?

Din punct de vedere al tratamentului, pacientul roman are acces la aproape orice molecula noua care apare peste hotare. Medicamentele noi sunt de obicei foarte scumpe si exista din pacate mari probleme privind fondurile pentru citostatice.
Exista insa un Plan National de Oncologie finantat de Ministerul Sanatatii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod