Medicii de familie vor fi platiti in functie de performanta cabinetului

Bugetul alocat medicinei primare se va reduce din al doilea trimiestru al anului la 256 milioane ron, anunta conducerea Ministerului Sanatatii.
In prima parte a anului, veniturile medicilor de familie raman neschimbate, la valoarea anului 2008 de 306 milioane ron, insa incepand cu al doilea trimestru al anului se vor aloca doar 256,5 milioane ron trimestrial.

In plus, medicii vor primi si sume suplimentare provenite din cele doua programe ale Ministerului Sanatatii: screeningul de cancer de col uterin si cel al bolilor cardiovasculare, care insumeaza 180 milioane de lei pana la sfarsitul anului.

Astfel, n 2009, un medic de familie care are inscrisi 1500 pacienti pe lista va putea realiza venituri de aprox.
13.000 de RON lunar.

Ministrul Sanatatii Ion Bazac sustine ca nemultumirile medicilor de familie nu sunt justificate daca ne gandim ca bugetul aprobat anul acesta, fara rectificari, este cu 24% mai mare fata de 2007, an in care nu au existat probleme in asigurarea asistentei medicale primare. De asemenea anul trecut, veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut fata de 2007 cu 99%, generand un deficit semnificativ bugetului CNAS, respectiv 1 milliard RON.

Oficialii MS si CNAS atentioneaza medicii de familie ca afirmatiile privind falimentul cabinetelor medicale in 2009 nu sunt fondate, iar formele de protest anuntate de acestia sunt in afara relatiilor contractual care obliga medicul de familie sa asigure inlocuitor pe perioada concediului de odihna si vor afecta nejustificat pacientii, creand disfunctionalitati in cadrul intregului sistem.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod