O noua terapie genetica pentru fibroza chistica

Specialistii au descoperit o noua terapie genetica impotriva fibrozei chistice, o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta si afecteaza multe organe, in special plamanii si pancreasul.
Cu un pas inainte in tratamentul pentru fibroza chistica, expertii de la Universitatea California sustin ca au descoperit o gena care poate inlocui bucati din gena afectata de fibroza chistica, astfel incat plamanii sa nu mai fie afectati. Pentru a genera aceasta gena sanatoasa, cercetatorii vor injecta un virus inofensiv.

Noua terapie este inca in faza incipienta, insa a dat rezultate foarte bune in tratarea hemofiliei. Prin urmare, cercetatorii vor incepe anul acesta primul studiu clinic realizat pe scara larga pentru a stabili cu exactitate efectele acestei terapii in fibroza chistica.

Persoanele care sufera de fibroza chistica pot sa aiba probleme respiratorii, insa se pot confrunta si cu probleme in ceea ce priveste nutritia, digestia, fiind afectata cresterea si dezvoltarea.


In prezent nu exista tratament curativ pentru fibroza chistica si boala se agraveaza in timp. Se pot doar ameliora simptomele, insa foarte multe persoane cu fibroza chistica decedeaza inainte de a implini 40 de ani.

Sursa: BBC.co.uk
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod