Ghid pentru combaterea cancerului de san

Cancerul de san este prima cauza de mortalitate la femei, cifra deceselor inregistrate anual in intreaga lume ridicandu-se la 410.000. Ghidul international de sanatate a sanului, lansat de Breast Health Initiative, ofera statelor in curs de dezvoltare solutii concrete si avantajoase pentru programele de tratament al cancerului de san. Publicatia sistematizeaza pe patru niveluri recomandarile privind sanatatea sanului si prevenirea cancerului: diagnosticare si patologie; tratament si alocare de resurse; sistemul de sanatate si politicile publice.
Ghidul reprezinta un instrument practic de lupta impotriva acestui tip de cancer, functionand ca un plan de imbunatatire a sistemelor sanitare, accesibil cercetatorilor, personalului medical si celor care pun bazele politicilor nationale de sanatate. Nivelul de baza presupune servicii minime, necesare functionarii sistemului de sanatate, oferite in relatia directa doctor-pacient, cu resurse minime. Nivelul limitat include servicii care imbunatatesc starea pacientului, cresc durata de viata, presupun eforturi financiare mai mari si o dezvoltare a relatiei medic-pacient.
Un nivel avansat presupune resurse si servicii optionale, dar importante, care pot influenta numarul si calitatea optiunilor terapeutice ale persoanei bolnave. Nivelul maxim vizeaza exclusiv tarile cu resurse sanitare ridicate, dar care nu poate functiona in absenta celorlalte trei niveluri de asistenta. Primul pas catre imbunatatirea rezultatelor privind lupta impotriva cancerului de san este depistarea precoce, dar acest nivel presupune accesul la tratament si educarea publicului in sensul participarii active la procesul de diagnosticare si tratament.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod