E indicat sa tratam conjunctivita "in casa"?

Unul dintre obiceiurile persoanelor care au contactat conjunctivita este sa se trateze singure acasa, prin metode aflate din vecini. Se apeleaza la doctor doar in cazurile extreme, cand disconfortul la nivelul ochiului devine de nesuportat sau chiar cand apare o durere in zona afectata.

Tratarea conjunctivitei acasa?

Cat de nesanatos este pentru ochi acest obicei? Daca ne gandim ca, din cauza unui tratament necorespunzator, o mica si inofensiva conjunctivita se poate transforma in ceva mult mai rau, cum este o cheratita care, in timp, poate evolua in forma unui ulcer cornean, atunci judeca tu...

Numai un doctor va sti sa iti puna un diagnostic potrivit si sa interpreteze corect simptomele prezentate. Larisa Nesterovski, doctor oftalmolog la clinica Optiplaza, considera ca "numai un specialist poate sa decida ce tip de conjunctivita ai numai dupa un examen biomicroscopic. Conjunctivita, pe cat e de simpla in principiu ca diagnostic, pe atat ascunde foarte multe confuzii. Daca s-a confundat o conjunctivita cu o iridociclita? Sau cu un glaucom - atunci este grav, deoarece nu conjunctivita este cea care lasa urme. Conjunctivita se poate complica cu cheratita, cu niste infiltrate care pot provoca ulcer cornean - dar mai rar. O conjunctivita netratata pana la capat sau tratata necorespunzator cu un medicament neadecvat se cronicizeaza si atunci in functie de imunitate, de rezistenta organismului, reapar aceleasi semne, dar cu senzatii de arsura usoara mai mult, sau jeno-oculare".

Si, totusi, ce este bine sa facem?

In mod traditional, remediile facute "in casa" sunt eficiente atata timp cat este vorba de o conjunctivita minora, asociata cu o raceala usoara, sau cu o alergie. Primul lucru pe care il poate face o persoana care a contactat o conjunctivita, indiferent de tipul ei, este sa curete bine ochiul, pentru a evita ca infectia sa se dezvolte.


Larisa Nesterovski spune ca, pentru diminuarea senzatiei de disconfort, unele persoane aplica pe ochii inchisi o compresa rece. "Ce se intampla este ca temperatura rece ingusteaza vasele de sange, ceea ce duce si la o micsorare a edemului". In loc de o compresa rece, se pot aplica si pungute cu ceai luate de la frigider. Ar fi de mentionat ca astfel de comprese nu sunt deloc curative, ci doar te fac sa te simti mai bine pentru un timp scurt.

Lacrimile artificiale mai pot ajuta si ele in calmarea simptomelor. In cazul in care se aplica in ochi astfel de lacrimi, ochiul se lubrifiaza si are o senzatie de mai bine, explica doctorul. Daca, insa, simptomele nu dispar in maxim trei zile, sfatul este sa consulti un doctor.

Ce mai poti face pentru a ameliora simptomele conjuctivitei?


Spala-ti mainile frecvent si nu iti atinge ochii afectati de conjunctivita cu ele.

Evita sa iti freci ochii pentru a nu irita si mai mult zona afectata.

Daca ochiul iti este afectat, nu te grabi sa te duci la piscina.

Nu folosi in comun prosoape sau servetele cu alte persoane.

Poarta ochelari daca ochii tai sunt sensibili la lumina.

In cazul in care ai o conjunctivita de tip alergic, evita contactul cu substanta care ti-a cauzat reactia.

Scapa de fardurile de ochi sau creioanele vechi daca, in urma probei de laborator, a reiesit pozitiva cultura de bacterii.


Foloseste o fata de perna diferita in fiecare noapte.

Nu folosi lentile de contact pe perioada tratamentului medicamentos sau daca ochii tau au o senzatie de disconfort. Inainte de a le pune la pastrare in cutiuta speciala, curata-le chiar mai bine decat de obicei.

Larisa Nesterovski iti recomanda sa nu iti bandajezi ochii in cazul in care ai dobandit o conjunctivita de tip bacterian, deoarece microbii se dezvolta in spatii anaerobe.

Ce ar putea sa iti recomande doctorul

 

"Antibioticele nu au cum sa ajute in cazul unei conjunctivite alergice, se dau niste substante anticristalinice, desensibilizante, care sensibilizeaza raspunsul imunologic" sustine Larisa Nesterovski.

Pentru conjunctivitele bacteriene, tratamentul va consta in administrarea picaturilor pe baza de antibiotic sau a unui unguent. "De multe ori doctorul le recomanda pe amandoua odata. Unguentul se mentine mai mult in sacul conjunctival si completeaza actiunea picaturilor. De obicei, unguentul se aplica dimineata si seara", explica doctorul oftalmolog.

De obicei, conjunctivitele virotice se vindeca intr-o saptamana sau maxim doua si nu raspund la antibiotice.

Daca obisnuiesti des sa faci conjunctivita, sfatul doctorului este sa te vitaminizezi.

Sistemul tau imunitar are nevoie de un ajutor.

Nu intrerupe antibioticele in timpul tratamentului, chiar daca nu mai prezinti simptomele care te-au determinat la inceput sa te duci la doctor. Larisa Nesterovski spune ca un tratament medicamentos dureaza minim cinci zile.

 

Cum putem preveni conjunctivita?


Raspunsul medicului specialist este cat se poate de simplu: "Prin igiena personala!".

Nu folosi in comun cosmeticele de ochi cu alte persoane, oricat de apropiate ti-ar fi.

Nu folosi in comun nici prosoapele de fata.

Spala-ti mainile des si evita sa le treci pe la ochi.

Poarta ochelari de protectie in cazul in care lucrezi cu substante toxice.

Nu folosi picaturile sau unguentul care a fost prescris pentru altcineva.

Evita sa inoti in apa netratata cu clor sau in ape naturale statatoare.

Nu pastra medicamentele si nu le refolosi. Arunca-le imediat dupa ce ti-ai terminat tratamentul.


Instructiuni de folosire a picaturilor sau a unguentului

Spala-te pe maini inainte de a-ti atinge ochii sau medicamentul.

Incet, trage de pleoapa inferioara a ochiului in jos cu un deget.

Lasa-ti capul pe spate si uita-te in tavan.

Pentru picaturi. Pune o picatura in centrul pleoapei inferioare. Nu picura medicamentul direct in ochi.
Inchide ochii incet, fara a-i strange puternic. Clipeste pentru a distribui picaturile pe toata suprafata ochiului.

Pentru unguent. Incepi sa aplici pe toata pleoapa inferioara din coltul ochiului apropiat de nas. Inchide-ti ochii cu blandete. Misca ochiul in toate partile pentru a distribui medicamentul pe toata suprafata.

Indeparteaza solutia sau unguentul in exces cu un prosop curat, folosind un prosop diferit pentru fiecare ochi.

Spala-te pe maini dupa ce ai terminat de aplicat picaturile sau unguentul, pentru a evita sa transmiti infectia si altor persoane.

Mituri legate de conjunctivita

Conjunctivita nu se ia numai daca te uiti la o persoana care are deja aceasta afectiune.

Apa de trandafiri nu are nici un efect in tratarea conjunctivitei.


 

 

Comentarii (32)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dorina pe 18 Oct 2009, 00:16
    care sunt urmarile

    am ramas cu ochiul umflat care este cauza

    0
    0

  • adelina pe 5 Aug 2009, 15:48
    ?

    daca ai cojuctivita subacuta te poti vindeca

    1
    0

  • claudia pe 16 Iun 2009, 16:12
    :D

    conjunctivita se ia si dak te stergi cu prosopul celui infectat,,sau te speli cu acelasi sapun:)

    0
    0

  • vlady pe 31 Mai 2009, 09:35
    .......

    parerea mea este sa folositi kanamicina si sa va dati in fiecare seara pe la ochi....timp de 6 luni....sau chiar mai putin....yo asa am facut si mi-a mai trecut....

    0
    1

  • raluca pe 13 Mai 2009, 18:33
    conjuctivita

    FOARTE BINE DAR DACA NU ESTE BANI? UITE EU SUNT FATA DE13 ANI SI AM ASA CEVA DE MICA VA ROG AJUTATIMA CUMVA

    0
    0

  • Fastus pe 16 Apr 2009, 15:40
    conjuctivita cronica

    Medicul mi-a pus diagnosticul: conjuctivita cronica. am aceasta problema cam de 5 ani. am folosit diferite tratamente shi picaturi dar tot nu reushesc sa ma fac bine.

    0
    0

  • ... pe 11 Mar 2009, 15:53
    ...

    din cauza unei conjunctivite netratate vad foarte putin cu un ochi acum,e posibil sa nu mai vad nici cu celalalt ochi?

    0
    0

  • violeta pe 3 Mar 2009, 13:05
    conjunctivita

    Baiatul meu in fiecare primavara-vara de 3ani face conjunctivita ,anul trecut doctorita i-a schimbat 3 tratamente .Ce sa mai fac?

    0
    0

  • cristina pe 29 Ian 2009, 16:38
    conjunctivita

    buna ziua an primul rand! mama mea an acearta perioada se confrunta cu onjunctivita a mers la doctor si nu ia dat decat niste picaturi ea a urmat acest tratament si nu a fost de folos eu m-am gandit sa ma documentez si poate aflu ceva am aplicat masurile pe cere tocmai le-am citit si acum astept sa vad daca ai trece si daca o sa mai fie vreo problema.

    0
    0

  • fodolica george pe 2 Oct 2008, 21:51
    UTTHBO

    DATI RASPUNSURI

    0
    0

  • florin pe 4 Sep 2008, 11:55
    Medici incompetenti

    Am conjunctivita deja pentru a nu stiu cata oara, am fost deja la doi doctori oftalmologi, care mi-au dat Movalis, Aerius, Tobradex, picaturi, unguent, lacrimi artificiale, ser fiziologic etc, dar conjunctivita reapare. Nu stiu ce sa fac, ochii imi sunt rosii ca singele, ma ustura, sunt umflati si lacrimeaza abundent. Ce sa fac? Dati-mi un sfat, eventual un tratament care sa fie eficient si sa nu mai apara aceasta infectie. Multumesc anticipat.

    0
    0

  • mihai pe 29 Aug 2008, 14:56
    Confuz

    E a treia oara cand fac conjunctivita in 2 luni. Am fost la policlinica iar medicul oftalmolog mi-a zis ca e din cauza unei infectii la dantura, am fost la stomatolog iar acesta a costatat ca nu e nicio problema. A doua oara aceasi policlinica, alt doctor oftalmolog imi spune acelasi lucru dupa ce imi da aceasi reteta pe care mi-a prescris-o si medicul anterior. Dentistul imi spune ca e ok. Si ca nu a auzit niciodata ca din cauza unei infectii la dantura sa apara conjuntivita. Sunt confuz si nu stiu ce sa fac, pe cine sa mai cred. Astept o sugetie de la cineva care imi poate da un sfat bun la adresa de mail margelathu666@yahoo.com

    0
    1

  • liliana pe 6 Mai 2008, 21:03
    E normal sa nu vezi bine din cauza conjunctivitei?

    Acum 4 zile am aflat ca am conjunctivita si a fost foate dureros, si as vrea sa stiu daca e normal sa iti afecteze vederea si daca e normal ?

    1
    0

  • ji_cri_mar pe 25 Apr 2008, 13:02
    Si eu recomand oftlmologul!

    Acum 2 zile, pe cand faceam curatenie prin casa, am avut senzatia dintr-o data ca mi-a intrat ceva in ochi. M-am clatit bine cu multa apa, m-am uitat atenta sa vad ce am in ochi, dar degeaba, se inrosea si nu se vedea nimic in el. Era o senzatie tare urata, ca si cand ai ceva in ochi care se misca si care iti provoaca lacrimari continue. Oricum, am adormit cu greu, iar a doua zi m-am dus la oftalmolog... asa e, era conjunctivita grad 1. Acum urmez un tratament pe baza de picaturi, timp de 10 zile, dupa care v-oi merge din nou la control. Sper sa fie bine, sa nu mai contactez aceasta boala pt ca e o senzatie tare neplacuta si recomand sa nu apelam la sfaturi neavizate, ci sa mergem la doctor! Multa sanatate va doresc tuturor si un Paste fericit!!!

    0
    0

  • dan pe 13 Apr 2008, 19:03

    Cel mai bine este sa te prezinti la oftalmolog, ca vad ca pe site nu s-a inghesuit niciun cunoscator in materie sa te ajute.

    0
    0

  • KALAI CLAUDIA pe 2 Mar 2008, 16:03
    Tratament pentru conjunctivita

    De 5 luni tot mai chinuie conjunctivita, ma necajeste tot timpul la soare si la lumina. ce pot face? Astept raspuns.

    0
    0

  • lili pe 16 Dec 2007, 17:15
    Conjuctivita

    De 4 ani ma chinui cu ochii. Prezint edeme palpebrale care se umfla din ce in ce mai tare si-mi ingusteaza ochiul. Medicul mi-a zis ca-i conjuctivita dar tratamentele nu au niciun efect. Ce as putea sa fac sa scap de aceste umflaturi inestetice?

    0
    0

  • andreea pe 27 Sep 2007, 21:17
    conjunctivita

    VA ROG SA-MI SPUNETI ( care stiti ) daca eu ma duc la scoala am sansa sa dau si altui copil conjunctivita ??

    0
    0

  • zai pe 19 Aug 2007, 22:15
    spitalul de urgente oftalmo

    este ingrozitor la urgete. Nu stiu sa incadreze urgenta medicala (arsura chimica la niv ocular) ca urgenta si sa dea concediu medical tip 6. Sunt superficiali, inganfati si la care daca nu stii de dinainte cate ceva nu iti spun nimic.

    0
    0

  • locry pe 24 Iul 2007, 22:24
    shit

    doctorii sint niste dobitoci lacomi care habar nu au.am fost la mai multi dobitoci mi-au luat o groaza de bani si nu au facut nimic!

    0
    0

  • Alexandra pe 16 Iul 2007, 08:46
    intrebare

    Are conjuntivita vre-o legatura cu nevralgiile...pot durerile de ochii in timp si curent sa se extinda la urechi, gat, dantura?...cum se trateaza?

    0
    0

  • lili pe 28 Iun 2007, 22:19
    Intrebare

    In toate cazurile se extinde conjunctivita si la celalalt ochi?

    0
    0

  • lili pe 28 Iun 2007, 18:51

    Am o intrebare:Daca am conjunctivita la ochiul stang, se transmite si la celalalt ochi in toate cazurile?

    0
    0

  • lili pe 28 Iun 2007, 18:48

    Sunt foarte bune sfaturile.Te ajuta la nevoie. Multumesc!!!

    0
    0

  • andreea pe 29 Mai 2007, 17:36
    da

    eu zic ca da, cateva zile dar apoi se transmite si la celalalt

    0
    0

  • ranciu georgeta pe 27 Mar 2007, 00:13
    conjunctivita

    E POSIBIL SA AI CONJUNCTIVITA DOAR LA UN OCHI?

    0
    0

  • Mitrache D. pe 8 Feb 2007, 11:32

    Este bine ca oferiti remedii suferinzilor macar sa ia masuri pana ajunge la doctor

    0
    0

  • geana pe 18 Dec 2006, 10:40
    e destul de grava conjunctivita

    dak n o tratezi,conjunctivita iti poate afecta serios vederea,iar tratamentele n st deloc bune.trebuie s ti controlezi ochii l un specialist nu l carpaci kre n au habar...

    0
    0

  • adriana pe 8 Mai 2006, 11:19
    iridociclita

    Articolul este foarte interesant,instructiv si plin de sfaturi bune care trebuie urmate si mai ales popularizate.Conjunctivita este foarte frecventa la toate varstele dar nu este tratata corespunzator. M-ar interesa mai multe informatii despre iridociclita cauze,simptome,tratamente, complicatii,efecte asupra vederii,etc. Felicitari si multumesc anticipat pentru informatiile solicitate.

    1
    0

  • larisa_oftalmologie pe 26 Feb 2006, 23:04
    erata

    -Nu eritrociclita ( termen care nu exista ), ci iridociclita- inflamatia corpului ciliar - Nu am spus ca trebuie sa se aplice comprese,am spus ca multi folosesc ceaiuri si comprese reci, avand in vedere efectul mentionat Larisa Nesterovski

    0
    0

  • valericanicolescu pe 21 Feb 2006, 12:05
    sfaturi

    Sfaturile dumneavoastra sant minunate,nu numai pentru conjuctivite si in general,la toate materialele prezentate.Cu stima Vali

    0
    0

  • Giorgiana pe 21 Feb 2006, 08:16

    Un articol foarte bun, indeosebi ca nu demult am avut un caz de conjunctivita, incepuse pe cale virala, apoi bacterila dupa care tratind problema "in casa", conjunctivita sa cronicizat. Am apelat la un oftamolod si abia dupa 3 prescroptii diferite de picaturi, am vazut semne de imbunatatire.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod