Tratament antiviral pentru persoanele din zonele de risc

In prezent, in Romania au fost vaccinate antigripal un numar de peste 2.500.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 1.200.000 au fost imunizate gratuit, in cadrul programului national derulat de Ministerului Sanatatii. In scop profilactic, la nivel national au fost administrate medicamente antivirale unui numar de 2.000 de persoane (personal de interventie in focare, persoane din gospodariile unde a fost izolat virusul).

Specialistii epidemiologi si infectionisti din cadrul Ministerului Sanatatii au instituit un sistem special de supraveghere, prevenire si control al aparitiei gripei aviare la om. Masura urmareste prevenirea raspandirii transmiterii acestei infectii virale pe teritoriul Romaniei si constituie o prioritate pentru toate structurile de sanatate publica. Pentru rezerva Ministerului Sanatatii au fost achizitionate medicamente antivirale si echipamente de protectie. In momentul de fata, exista in stoc aproximativ 100.000 de doze de Oseltamivir (TAMIFLU). Alte 27.100 de doze de medicamente antivirale au fost deja distribuite directiilor de sanatate publica.
Prin medicii de familie, centrele de permanenta si statiile de ambulanta existente in teritoriu, autoritatile romane, asigura permanent asistenta medicala in zonele afectate de gripa aviara. De asemenea, au fost stabilite deja spatiile de spitalizare si transport in conditii de izolare pentru cazurile suspecte de gripa aviara la om. Institutul de boli infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" a fost desemnat unitate pentru supravegherea, diagnosticarea si tratamentul cazurilor de gripa aviara.

Actiuni de informare

Ministerul Sanatatii a informat ca se continua actiunile de informare si educare a populatiei privind masurile care trebuie respectate in scopul prevenirii imbolnavirilor. Au fost deja instruite persoanele de decizie, precum si specialistii epidemiologi si cei de boli infectioase. De asemenea, au fost elaborate si tiparite formularele de declarare a starii de sanatate a persoanelor care tranziteaza punctele de trecere a frontierei. Au fost recoltate seruri in vederea stabilirii seroprevalentei persoanelor in ale caror gospodarii a fost izolat virusul.
Rezultatele obtinute au fost negative. Preventiv, insa, acestor persoane le-a fost administrata medicatie antivirala.

Stocuri insuficiente de vaccin

Lumea a cheltuit pana acum peste trei miliarde de dolari pentru a-si face stocuri de antivirale, dar nu a investit suficient in crearea unui vaccin capabil sa actioneze in cazul unei pandemii de gripa, a avertizat un inalt oficial din Organizatia Mondiala a Sanatatii. Klaus Stohr, consilier special al OMS pentru dezvoltarea de vaccinuri antigripale eficiente in cazul unei pandemii, a apreciat totodata ca, desi rezultatele preliminare ale mai multor teste clinice par a fi promitatoare, mai sunt foarte multe de facut. Actualele stocuri de medicamente antivirale - in principal Tamiflu - ajung pentru numai 2% din populatia globala, or, un vaccin ar putea proteja un numar mult mai mare de oameni pentru aceiasi bani. In schimb, companiile cheltuiesc pe teste clinice in vederea realizarii unui vaccin doar aproximativ 20 de milioane de dolari, comparativ cu cele 3 miliarde cheltuite pe rezervele de antivirale.
Pana acum au fost finalizate opt teste clinice de vaccin si alte sase sunt in curs de desfasurare.

Simptome

In cazul gripei aviare, definitia de caz este bazata pe urmatoarele simptome: febra mare, tulburari de respiratie, tulburari de cunostinta, de inghitire si alterarea starii generale. In cazul gripei umane, simptomele sunt: febra, dureri musculare, dureri de cap, oculare etc. Deosebirea dintre cele doua boli consta in aparitia tulburarilor de respiratie, adica in cazul infectarii cu virusul gripei aviare bolnavul nu mai poate respira.

Ministrul Sanatatii, invitat la Viena

Ministrul austriac al Sanatatii, Maria Rauch-Kallat, i-a invitat la Viena pe omologii sai din Uniunea Europeana, precum si pe ministrii din Turcia, Bulgaria, Croatia si Romania la un schimb de informatii asupra gripei aviare. La eveniment vor participa si expertii OMS. Conferinta a fost convocata in urma descoperirii de noi cazuri de pasari purtatoare ale virusului H5N1 la Viena si in provincia Austria Inferioara.

Masuri de preventie

Ministerul Sanatatii le reaminteste persoanelor care calatoresc in zonele unde s-au depistat focare de gripa aviara sa ia toate masurile necesare pentru a preveni aparitia infectiei: sa evite contactul cu pasarile domestice (gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite) sau pasari salbatice; sa evite zonele in care s-a semnalat prezenta pasarilor infectate cu H5N1, precum cele din ferme sau pietele cu pasari vii; sa nu consume carne sau produse din carne de pasare neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea; sa nu calatoreasca in timp ce sunt bolnavi si sa limiteze, daca sunt in aceasta situatie, contactul cu alte persoane.
Este interzis persoanelor care calatoresc in afara granitelor sa scoata sau sa introduca pasari din sau in tara.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod