CMR a trimis Ministerului Sanatatii un proiect de lege privind malpraxisul

Colegiul Medicilor din Romania a trimis astazi Ministerului Sanatatii spre a fi pus in dezbatere publica un proiect de lege privind asigurarea pentru raspunderea civila in domeniul medical (malpraxis).
Proiectul de lege este rezultatul dezbaterilor pe care CMR le-a inceput de un an de zile si al angajamentului pe care si l-a luat in fata opiniei publice si a pacientilor. Proiectul transpune in Romania o viziune recomandata de Uniunea Europeana si Consiliul Europei, potrivit careia un cetatean sa aiba la dispozitie o cale extrajudiciara si a medierii, nu numai cea judiciara, care este lunga si cu costuri foarte mari pentru cetatean.

Proiectul de lege creste siguranta pacientului, creeaza un mecanism rapid de despagubire pentru un prejudiciu aparut in momentul in care a accesat sistemul de sanatate si diminueaza conflictele dintre pacient, unitatea medicala si medic.
In acelasi timp, actualul proiect de lege respecta autonomia pacientului si libertatea acestuia de a decide calea pe care sa o urmeze in repararea prejudiciului (extrajudiciara si/sau judiciara).
 
"Colegiul Medicilor intelege in acest mod sa isi respecte obligatiile asumate in parteneriatul cu organizatiile pacientilor si in continuare va sustine aceste asociatii si va initia proiecte comune care vor avea drept scop respectarea drepturilor pacientilor si reconstruirea unei relatii autentice si etice intre medici si pacienti", a declarat prof.
Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. "Am ales aceasta cale de a-l depune la Ministerul Sanatatii deoarece, spre deosebire de alte tari, Colegiul Medicilor nu are drept la initiativa parlamentara. In situatia in care Ministerul Sanatatii nu va da curs solicitarii noastre, dupa dezbaterea publica, il vom inainta Parlamentului ca initiativa a unui grup de parlamentari ce sustin acest demers", a adaugat prof. Astarastoae.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod