Banca Mondiala va acorda asistenta tehnica Ministerului Sanatatii

In urma unei intrevederi cu ministrul Sanatatii, reprezentantii Bancii Mondiale si-au exprimat sustinerea fata de calendarul de masuri al ministrului Sanatatii, precum si fata de introducerea sistemului de co-plata in sanatate.
"Acest sistem este folosit de majoritatea tarilor din jurul dumneavoastra. Este folosit cu succes in Ungaria si Croatia. O echipa a BM va va prezenta cele mai uzitate modele in acest sens", a declarat in timpul intalnirii Orsalia Kalantzopoulos, director al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile Baltice, Europa si Asia Centrala.

Acesta va presupune o taxa platita unitatilor de sanatate de catre pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi directionate catre furnizorul de servicii, iar cealalta parte va intra in bugetul unitatii respective.
Ministrul Sanatatii analizeaza posibilitatea ca de la 1 iulie 2009 sistemul de  co-plata sa fie aplicat in medicina primara, ambulatorie si pentru de specialitatile si spitale.

„Toate aceste masuri sunt conditii ale programului de reforma structurala pe care Banca Mondiala l-a negociat cu Romania”, a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

Legislatia privind introducerea pachetului general de servicii si a co-platii va fi finalizata la 1 iulie a.c.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod